Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ovdje nešto nije u redu'

Papa priznao korupcijski skandal razotkriven iznutra

Papa Franjo
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.11.2019.
u 22:44

Petero osumnjičenika bit će saslušano u roku mjesec dana.

Papa Franjo je u utorak priznao postojanje korupcijskog skandala u Vatikanu, izrazivši zadovoljstvo zbog dobrog funkcioniranja mehanizama unutarnjeg nadzora uvedenih tijekom reforme.

Sveti Otac je neočekivano ušao u pojedinosti "skandala" koji je početkom listopada doveo do pretresa i privremenog razrješenja petero osumnjičenih, među kojima su drugi čovjek uprave za suzbijanje pranja novca (AIF) i prelat u Državnom tajništvu, vatikanskoj upravi.

Vatikansko pravosuđe želi u istrazi rasvijetliti netransparentnu kupnju luksuzne zgrade u središtu Londona financiranu milodarima vjernika kako bi gonilo moguću "korupciju".

"Učinjene su stvari koje nisu bile čiste" i "nije dobro da se to događa u Vatikanu", priznao je Papa na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu kojim se vraćao iz posjeta Japanu.

"Ovo je prvi put u Vatikanu da je neka stvar otkrivena iznutra a ne izvana. To se često događalo izvana, s puno srama", istaknuo je.

"To je otkriveno zahvaljujući unutarnjim mehanizmima koji su proradili a počeo ih je uvoditi papa Benedikt XVI.", izrazio je zadovoljstvo argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran 2013. kako bi nastavio provoditi reforme radi transparentnosti vatikanskih financija.

"Zahvaljujem Bogu što sustav kontrole u Vatikanu dobro radi", rekao je.

"Interni financijski revizor je rekao: 'ovdje nešto nije u redu'", rekao je Sveti Otac. Revizoru koji mu je naveo imena osumnjičenika, Papa je preporučio da ih prijavi tužiteljstvu. 

Petero osumnjičenika bit će saslušano u roku mjesec dana.

Papa je natuknuo da kupnja londonske nekretnine koja se propituje ne mora biti nezakonita.

Rekao je da nije kažnjivo ulagati u nekretnine novac dobiven od vjernika.

Milostinja koju svaki katolik daje na blagdan Svetih Petra i Pavla, poznata kao Petrov novčić, koristi se u dobrotvorne svrhe i za rad Svete Stolice.

"Što učiniti s prikupljenim Petrovim novčićem? Staviti ga u sanduk? Ne, to bi bilo loše upravljanje. Želim ga uložiti" kako bi ga sačuvao ili umnožio, rekao je Papa koji često kritizira financijske špekulacije.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
neboiznadzagreba
23:33 26.11.2019.

Bankari, mešetari, nvestitori, vlasnici medija koji besramno manipuliraju, članovi masonskih loža, vlasnici računa s ogromnim iznosima, donatori Clinton Petrovim novčićem, postali su velikodostojnici Isusove crkve, besramnici koji jedno propovijedaju, drugo žive. Sudit će im se kako sude, dati kako daju,, milosti će dobiti koliko je daju, no to više nije njihova vjera, a moja još uvijek jest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije