Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaklano 1000 zaraženih krava, opustošeno 300 farmi

Cilj suzbijanja kronične virusne zaraze goveda dobivanje je certifikata za izvoz mlijeka i junica u EU, tvrdi šef Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Gordan Jerbić
04. siječnja 2012. u 11:00 9 komentara 75 prikaza
'29. i 31. 03.2011., Koprivnicki Ivanec - Farma krava muzara obitelji Cevis u selu Koprivnicki Ivanec. Obitelj ima vise od 100 krava muzara. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Katastrofa! Radikalna akcija suzbijanja enzootske leukoze goveda (ELG), koju nam je priredilo Čobankovićevo ministarstvo na odlasku, zlonamjerna je i tendenciozna odluka da se u Hrvatskoj dodatno destabiliziraju cijene mesa i upropasti domaća proizvodnja da bi se pogodovalo uvoznim lobijima te naštetilo novoj Vladi – tvrdi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

Zaraženih i 2000?

– Kad RH ni nema junica za izvoz, a proizvodnja mlijeka zadovoljava jedva 50% domaćih potreba, s otprilike 300 opustošenih farmi kojima prijeti zatvaranje, većinom u Osječko-baranjskoj županiji, u klaonicama je završilo već 986 od 1030 goveda za koje je krvnim pretragama ustanovljeno da boluju od ELG-a. Bolest nije opasna za ljude, ali dugoročno utječe na fizičku kondiciju, plodnost i mliječnost krava, a kako se akcija, kojom je u nas prvi put obuhvaćena cjelokupna populacija goveda starijih od 24 mjeseca, i dalje provodi, očekivanja su da bi ELG-om u nas moglo biti zaraženo 1% ukupne populacije, otprilike 2000 goveda, što ne iznenađuje ni zabrinjava, a nismo po tome ni specifični u Europi – kaže čelnik Uprave za veterinarstvo Gordan Jerbić. – Cilj je, naime, dobivanje certifikata za izvoz domaćeg mlijeka i junica u EU da bi RH bila proglašena zemljom slobodnom od leukoze – tvrdi on.

Krava za kravu

– No, jesu li klanja doista morala početi krajem 2011. kad se i zbog dobivanja poticaja pojačano kolje junad, a vlada je na odlasku uza sve to dopustila i uvoz nekoliko tisuća tona junetine – optužuje Grivičić. Seljaci za kilogram mesa, koje se u mesnicama i dalje prodaje za 40-ak kuna, dobivaju tako samo dvije kune pa prijete i blokadom farmi pred inspekcijom. Ovisno o gravidnosti, mesu, mliječnosti... odšteta po zaraženoj kravi iznosi od 4000 do 16.000 kuna, a realna je cijena za kravu u punoj laktaciji plus tele otprilike 25.000 kn.

– Gospodarstvo bi s četrdeset mliječnih krava u godini zaradilo i 800.000 kuna, a sad u slučaju zaraze može računati samo na to da će mu banka sjesti na račun i uzeti farmu. Krediti su se dizali čak i za silažu – tvrdi Igor Rešetar iz HSUPM-a.

Tražit će da resorno ministarstvo seljacima isplati punu štetu od otprilike 25.000 kuna po kravi. Međutim, čak i ako dobiju punu odštetu, novo grlo na farmu ne smije u roku godine dana, u što u HPK-u ne vjeruju. Grivičić tvrdi da se problem može riješiti puno ranije dezinfekcijom farmi, a voljni su za seljake organizirati i kupnju junica u inozemstvu.

ELG tolerira Austrija, zašto ne b

ELG tolerira Austrija, zašto ne bismo i mi?

Kronična virusna zaraza goveda (ELG) tolerira se i u Austriji, SAD-u, Kanadi..., pa zašto ne bi i u nas – pita D. Grivičić ističući da ni meso ni mlijeko oboljelih goveda nisu opasni za konzumaciju. Bolest koja se prenosi isključivo s goveda na govedo u nas je prisutna od 1947., a dosad su se testirala samo goveda starija od 24 mjeseca koja su se stavljala u promet. Prema nalogu veterinarskog inspektora zaražena goveda idu u ovlaštenu klaonicu s preradom. Za goveda čiji se trupovi s tumoroznim promjenama pri klanju ne mogu iskoristiti, vlasnika odštećuje država. U Ministarstvu poljoprivrede obećavaju da će učiniti sve da seljacima olakšaju prijelazno razdoblje do nabave novih goveda. Rok za isplatu odštete je 30 dana.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • -obrisani-:

  to je samo jedna \"prednost\" koja ce nam EU donijeti ! Pa vi guske glasajte za EU !

 • Avatar CroDruid
  CroDruid:

  Poklali su sve junice da bi ih mogli izvoziti!?! Ko je tu lud?

 • lutomirski:

  samo izmisljaju, nema srece u toj drzavi, samo se vi prikljucite EU bitice vam bolje budale i prevaranti...