Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaklano 1000 zaraženih krava, opustošeno 300 farmi

Cilj suzbijanja kronične virusne zaraze goveda dobivanje je certifikata za izvoz mlijeka i junica u EU, tvrdi šef Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Gordan Jerbić
04. siječnja 2012. u 11:00 9 komentara 82 prikaza
'29. i 31. 03.2011., Koprivnicki Ivanec - Farma krava muzara obitelji Cevis u selu Koprivnicki Ivanec. Obitelj ima vise od 100 krava muzara. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Katastrofa! Radikalna akcija suzbijanja enzootske leukoze goveda (ELG), koju nam je priredilo Čobankovićevo ministarstvo na odlasku, zlonamjerna je i tendenciozna odluka da se u Hrvatskoj dodatno destabiliziraju cijene mesa i upropasti domaća proizvodnja da bi se pogodovalo uvoznim lobijima te naštetilo novoj Vladi – tvrdi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

Zaraženih i 2000?

– Kad RH ni nema junica za izvoz, a proizvodnja mlijeka zadovoljava jedva 50% domaćih potreba, s otprilike 300 opustošenih farmi kojima prijeti zatvaranje, većinom u Osječko-baranjskoj županiji, u klaonicama je završilo već 986 od 1030 goveda za koje je krvnim pretragama ustanovljeno da boluju od ELG-a. Bolest nije opasna za ljude, ali dugoročno utječe na fizičku kondiciju, plodnost i mliječnost krava, a kako se akcija, kojom je u nas prvi put obuhvaćena cjelokupna populacija goveda starijih od 24 mjeseca, i dalje provodi, očekivanja su da bi ELG-om u nas moglo biti zaraženo 1% ukupne populacije, otprilike 2000 goveda, što ne iznenađuje ni zabrinjava, a nismo po tome ni specifični u Europi – kaže čelnik Uprave za veterinarstvo Gordan Jerbić. – Cilj je, naime, dobivanje certifikata za izvoz domaćeg mlijeka i junica u EU da bi RH bila proglašena zemljom slobodnom od leukoze – tvrdi on.

Krava za kravu

– No, jesu li klanja doista morala početi krajem 2011. kad se i zbog dobivanja poticaja pojačano kolje junad, a vlada je na odlasku uza sve to dopustila i uvoz nekoliko tisuća tona junetine – optužuje Grivičić. Seljaci za kilogram mesa, koje se u mesnicama i dalje prodaje za 40-ak kuna, dobivaju tako samo dvije kune pa prijete i blokadom farmi pred inspekcijom. Ovisno o gravidnosti, mesu, mliječnosti... odšteta po zaraženoj kravi iznosi od 4000 do 16.000 kuna, a realna je cijena za kravu u punoj laktaciji plus tele otprilike 25.000 kn.

– Gospodarstvo bi s četrdeset mliječnih krava u godini zaradilo i 800.000 kuna, a sad u slučaju zaraze može računati samo na to da će mu banka sjesti na račun i uzeti farmu. Krediti su se dizali čak i za silažu – tvrdi Igor Rešetar iz HSUPM-a.

Tražit će da resorno ministarstvo seljacima isplati punu štetu od otprilike 25.000 kuna po kravi. Međutim, čak i ako dobiju punu odštetu, novo grlo na farmu ne smije u roku godine dana, u što u HPK-u ne vjeruju. Grivičić tvrdi da se problem može riješiti puno ranije dezinfekcijom farmi, a voljni su za seljake organizirati i kupnju junica u inozemstvu.

ELG tolerira Austrija, zašto ne b

ELG tolerira Austrija, zašto ne bismo i mi?

Kronična virusna zaraza goveda (ELG) tolerira se i u Austriji, SAD-u, Kanadi..., pa zašto ne bi i u nas – pita D. Grivičić ističući da ni meso ni mlijeko oboljelih goveda nisu opasni za konzumaciju. Bolest koja se prenosi isključivo s goveda na govedo u nas je prisutna od 1947., a dosad su se testirala samo goveda starija od 24 mjeseca koja su se stavljala u promet. Prema nalogu veterinarskog inspektora zaražena goveda idu u ovlaštenu klaonicu s preradom. Za goveda čiji se trupovi s tumoroznim promjenama pri klanju ne mogu iskoristiti, vlasnika odštećuje država. U Ministarstvu poljoprivrede obećavaju da će učiniti sve da seljacima olakšaju prijelazno razdoblje do nabave novih goveda. Rok za isplatu odštete je 30 dana.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • -obrisani-:

  to je samo jedna \"prednost\" koja ce nam EU donijeti ! Pa vi guske glasajte za EU !

 • Avatar CroDruid
  CroDruid:

  Poklali su sve junice da bi ih mogli izvoziti!?! Ko je tu lud?

 • lutomirski:

  samo izmisljaju, nema srece u toj drzavi, samo se vi prikljucite EU bitice vam bolje budale i prevaranti...