Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA SRUŠENOG SAMOSTANA

Zagrebačke klarise izašle iz stroge klauzure kako bi molile za pomoć

klarise
Foto: Darko Pavičić
1/8
09.06.2022.
u 15:45

Osamnaest redovnica sada živi u skučenom prostoru koji je prije bio predviđen samo za stanovanje, a dio u kojemu su bile dvorane, govornice i sobe za razgovor posve su neupotrebljive i opasne po život.

Zagrebačke klarise, koje pripadaju strogom kontemplativno-klauzurnom redu i gotovo nikada ne napuštaju svoj samostan, jučer su izašle ispred samostana i crkve u zagrebačkim Šestinama, kako bi molile za pomoć u obnovi samostana srušena u potresu. Točnije, novinarima se obratila s. Marija Ivana Dolinar, opatica samostana sv. Klare, kako bi ukazala na nemogućnost da se redovnice prijave u bilo koji fond za obnovu od potresa.

Samostan, naime, nije zaštićeno kulturno dobro i nema tretman kao ostale zagrebačke crkve i samostani. Da nevolja bude veća, samostan i crkva otprije su poznati u zagrebačkoj javnosti zbog problema s klizištem, a potres u Zagrebu i na Banovini njegovo je urušavanje dodatno pospješio.

Osamnaest redovnica sada živi u skučenom prostoru koji je prije bio predviđen samo za stanovanje, a dio u kojemu su bile dvorane, govornice i sobe za razgovor posve su neupotrebljive i opasne po život. Inače, klarise s posjetiteljima komuniciraju „iza rešetaka“, no to ih ne sprječava da imaju brojne posjete i duhovne razgovore. Inače, u molitvi provode gotovo cijeli dan i noć i njihovo poslanje u Katoličkoj crkvi od iznimne je vrijednosti.

Oštećeni dio samostana, kako vele, trebat će posve srušiti i sagraditi novi. Kao i zid koji ih dijeli od svijeta, a koji je dan od prepoznatljivih simbola njihova načina života. Prva procjena je da bi cijela investicija stajala oko 20 milijuna kuna, no zbog inflacije i poskupljenja građevinskog materijala već je dosegnula 24 milijuna, pa klarise mole za pomoć ljude dobre volje iz domovine i dijaspore u obnovi svojega samostana.

Komentara 12

MA
Makbe
21:36 09.06.2022.

Tko može i želi, pomoći će, a tko nema ili ne želi, nek se suzdrži od zluradih komentara. U današnje vrijeme i te kako nam je potrebna njihova molitva i duhovni razgovori. One su pomagale mnogima na puno načina, sad je red da im se odužimo.

SK
skupiduša
21:48 09.06.2022.

Kako je moguće da taj samostan nije ničiji i da nema pravo na obnovu kao i svaki drugi objekt u državi?

DU
Deleted user
10:26 10.06.2022.

A što je sa crkvom, Kaptolom, Bozanićem. Pa valjda i one spadaju u tu grupu. Crkva je i prebogata, neka odriješi kesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije