Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Uz Istanbulsku konvenciju servirana nam je transfobija i homofobija'

Uklonite interpretativnu izjavu i usvojite tekst Konvencije kakav je i potpisan!
22. ožujka 2018. u 18:50 23 komentara 2111 prikaza
Zagreb Pride traži da se ukine "istanbulska krpica"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Zagreb Pride osuđuje Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku demokratsku zajednicu što je u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, podlo ugurala interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice.

Kolinda Grabar Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Predsjednica konačno iznijela stav o Istanbulskoj konvenciji

Zagreb Pride se snažno zalaže za borbu protiv nasilja nad gej osobama, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Ta borba između ostalog uključuje zalaganje za poboljšanje postojeće procedure zakonskog priznanja roda tako da se ona temelji isključivo na principu samoodređenja, zalaganje protiv transfobije i homofobije u sustavu obrazovanja te zalaganje za potpunu jednakost životnih partnerica i partnera s bračnim drugovima i drugaricama. U vezi iskustava nasilja, posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju i opresiji i kao žene i kao transrodne osobe.

Dosadašnje kampanje klerikalne desnice protiv Istanbulske konvencije izričito su napadale upravo najranjivije i nasilju najizloženije osobe, a u obrani Konvencije nerijetko se sveprisutnu transfobiju podvlačilo pod tepih u ime trenutnog cilja ratifikacije Konvencije. Ne samo da izrazito osuđujemo širenje transfobne histerije od strane klerikalne desnice, nego odbacujemo i bilo kakvo marginaliziranje pitanja prava transrodnih osoba pod zastavom borbe za prava žena, neovisno o tome što o pravima trans osoba kaže Konvencija. Bilo kakva borba za prava žena koja trans žene ostavlja na margini ne može se smatrati postignućem za sve žene niti pravim savezništvom s LGBTIQ osobama. Zaštititi transrodne osobe od nasilja treba nam svima biti prioritet.

Vlada i HDZ "istanbulskom krpicom" legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane "rodne ideologije" čime otvaraju mogućnost aktivistimakinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih žena (članak 12. Konvencije) nazivaju "rodnom ideologijom". To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imalei prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije "prirodno okruženje" (Željka Markić u emisiji Veto na Jabuci TV, 12.11.2013.).

Ova interpretativna izjava vodi Hrvatsku u istom smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj, a čija interpretativna izjava navodi da će se Konvencija provoditi u skladu s Poljskim ustavom. Kakva je trenutna situacija u Poljskoj u kontekstu zaštite žena od rodno uvjetovanog nasilja? Klerikalna desnica traži povlačenje ratifikacije Konvencije, dok poljska vlada Konvenciju uopće ne provodi i upravo uvodi zakone koji krše ženska ljudska prava i de facto se nalazi u izolaciji unutar Europske Unije i Vijeća Europe. Hrvatska je s ovakvom izjavom na istom tom putu i o tome ćemo obavijestiti međunarodnu javnost i Vijeće Europe.

Od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora tražimo da uklone interpretativnu izjavu u članku 4. Zakona o ratifikaciji i usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan.

Nera Kristina Tuđman (u sredini) Dobila ispisnicu Tuđmanova unuka Nera Kristina otišla iz HDZ-a Istanbulska konvencija Godišnji trošak za Istanbulsku Ratifikacija ne košta ni približno milijardu kuna Zlatko Hasanbegović Zlatko Hasanbegović: 'Plenković će sve provesti, a bazen se sada širi i prema SDP-u'

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Andro:

    Ove đabolebatore što prije skinuti sa državnih jasala. Vaš ponos se ne protivi samo Bogu. On se prije i iznad svega protivi prirodi.

  • dalibor.hren:

    Te "ugrožene" LGBT treba iseliti tj.njima naseliti neki pusti otok, pa nek ne množe...

  • pelegrine:

    Pa po dužini objave stječe se dojam da je većina stanovnika Republike Hrvatske transrodna ili gay. Svi oni koji to nisu su klerodesničari, čitaj fašisti, a ukoliko se deklariraju kao Hrvati i vjernici, tada su to ustaše i protivnici ratifikacije ... prikaži još!je IKe sa ili bez klauzule. Povijesno termin homofob proizašao je iz homoseksualne zajednice, a eto sada se terminologiju dopunjuje terminima poput transfobija ... itd. Sve dolazi iz iste kuhinje. To što zazivate tobožnju mržnju i netrpeljivost kao prema takovoj zajednici i opredjeljenju samo ukazujete koliko ne podnosite druge, druga uvjerenja i vjeru,ali biti će u većini slučajeva vaše roditelje, djedove i obitelji koji su živjeli i žive vjerovatno životima većine. Nisam baš primijetio mržnju prema vama koji se deklarirate drugačijim i imam poznanika koji su gay ili lezbijskog seksualnog opredjeljenja, ali nisam primijetio nasilnost koju raznorazne udruge poput Zagreb Pride toliko šire u svakom svojem priopćenju. Ipak građani Republike Hrvatske su u većini kulturni i tolerantni i ne dopuštaju si ono što vi dopuštate sebi priopćenjima o sve općoj ugroženosti.