Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabočka oporba na nogama

Zagorski vodovod diže kredit od 11,8 milijuna kuna koji bi mogli otplaćivati gradovi i općine

Vodovod
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
04.11.2014.
u 16:00

Nitko do sad nije dobio europski novac za rješavanje imovinskih odnosa, tvrdi zabočki HDZ

Nakon što je Gradsko vijeće Zaboka na prošloj sjednici dalo suglasnost Zagorskom vodovodu d.o.o. za kreditno zaduženje, poziv za sljedeću sjednicu uzbunio je vijećnike HDZ-a jer je na dnevnom redu sutrašnje sjednice ‘Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje Zagorskom vodovodu d.o.o.’, ali na zatvorenom dijelu sjednice.

Objašnjenje tajnosti

- U privitku poziva dostavljen nam je sav materijal osim za tu točku i napisano je da će se on dobiti na samoj sjednici. U obrazloženju piše da je to stoga što Zagorski vodovod još nije donio odluku o odabiru u predmetnom postupku javne nabave, a temeljem članka 90. Zakona o javnoj nabavi, pregled i ocjena ponuda tajni su do donošenja odluke o odabiru. No, činjenično stanje je da kreditno zaduženje iznosi 11.850.000 kuna i namijenjeno je za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa Aglomeracija Zabok i Zlatar te kupnju vozila potrebnog za obavljanje djelatnosti odvodnje - kaže vijećnik HDZ-a Petar Vrančić, koji se pita zašto se ta točka dnevnog reda na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća ostavlja tajnom, odnosno zatvara se sjednica kada su u potpunosti poznati detalji ponuda koje su pristigle u Zagorski vodovod, a neke su jedinice lokalne samouprave te suglasnosti već dale.

Premalo vremena za odluku

- Problem se javlja jer se i novac može utrošiti nenamjenski, primjerice za plaće i ne znam što se želi sakriti od javnosti: iznos i namjena kredita, kamate ili ostali uvjeti? Koliko kvalitetnu odluku mogu donijeti vijećnici vezano uz tako veliko zaduženje na temelju materijala dobivenih pod samom točkom dnevnog reda? Bojim se da će teret plaćanja kredita pasti na leđa Grada kao suvlasniku kojem će ovo biti četvrto višemilijunsko kreditno zaduženje koje bi u slučaju nepovratka sredstava iz fonda morao vraćati - kaže Vrančić i objašnjava da objašnjenje predsjednika Skupštine i direktora Zagorskog vodovoda da će se kredit vratiti iz fondova ‘ne drži vodu’ jer dosadašnja iskustva govore da se za imovinsko - pravne odnose i projektnu dokumentaciju takav novac ne može dobiti.

Nama je objašnjeno da je točka tajna jer je u ovom slučaju postupak javne nabave u tijeku, a on je tajan, no da će vijećnici ipak dobiti jedan prijedlog odnosno odabir Zagorskog vodovoda. Direktora Mihovilića, koji nam je opetovano kazao da će se kredit vratiti iz fondova te da on neće utjecati na cijenu vode pitali smo i o zapošljavanju više od dvadeset ljudi, navodno mahom iz SDP-a.

- Ako smo odlučili razvijati se i u smjeru odvodnje, onda nam trebaju i ljudi. Neke smo preuzeli iz Komunalca, neke iz Zelenjaka, a morali smo zamijeniti i ljude koji su otišli u mirovinu - kaže direktor Mihovilić.

Komentara 10

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
09:30 05.11.2014.

ako je to uspjesno vodenje grada, onda malo otvori oci. ustvari ako si clan foruma moguce da ti je zivot uspjesan jer si zaposlen u vodovodu ili hrvatskoj lutriji. ne zelim politizirati, ali otvorite malo oci, okrenite se oko sebe. nemojte biti ko tuke koje reproduciraju ono sto veliki vode zele da reproducirate.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:36 05.11.2014.

Zabok je već (pre)dugo vremena taoc partije... Ljudima je već puna kapa i Hanžeka i SDP-a... Pitaj malo ljude u Zaboku koji nemaju partijsku knjižicu kakvo je njihovo mišljenje...

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
09:46 05.11.2014.

Već su i prošli izbori pokazali da će uskoro doći do promjene vlasti u Zaboku. Mladi domoljubi koji ne žele da je grad prćija partijskih "junaka" sve su bliže tome da preuzmu vođenje grada i od njega naprave moderan mali grad otvoren za sve ljude, a ne samo za one koji s unutarnje strane kaputa imaju crvenu petokraku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije