Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najkvalitetnije u Hrvatskoj

Zadarska katedrala sv. Stošije dobila orgulje vrijedne 6,6 milijuna kuna

zadar, orgulje1
Foto: Filip Brala/PIXELL
1/2
Autori: al/VLM, gš/VLM
14.01.2010.
u 19:42

Riječ je o velikome francuskom klasičnom instrumentu masivnoga zvuka koji nije agresivan, već ima izrazito labijalne svirale. Orgulje su izrađene u glasovitoj njemačkoj radionici Eisenbarth, a teške su čak 22.500 kilograma.

U povodu sutrašnjeg blagdana sv. Stošije, jedne od zaštitnica grada Zadra, večeras su u katedrali sv. Stošije na kolaudacijskom koncertu predstavljene nove, čak 6,6 milijuna kuna vrijedne orgulje!

Štoviše, profesor s Muzičke akademije u Zagrebu, orguljaš Ante Knešaurek, tvrdi da su nove zadarske orgulje po majstorskoj izradi najkvalitetnije u Hrvatskoj te treće po veličini nakon zagrebačkih i đakovačkih, a teške su čak 22.500 kilograma.

– Za zadarske orgulje osobno sam izradio dispoziciju te sam iznimno zadovoljan majstorstvom njihove izrade u glasovitoj njemačkoj radionici Eisenbarth u Passau, koja ih je izrađivala osam mjeseci. Nevjerojatno su precizne za sviranje. Riječ je o velikome francuskom klasičnom instrumentu masivnoga zvuka koji nije agresivan, već ima izrazito labijalne svirale. Imaju i kor jezičnjak smješten u posebnom dijelu orgulja koji instrumentu daje poseban sjaj i moć. Orgulje imaju tri reda tipki, pedalu, 56 registara, od čega 12 jezičnih i 4026 svirala – kazao je oduševljeni Knešaurek te dodao da su orgulje izrađene od najkvalitetnijih vrsta drveta, hrasta, bora, crvenoga cedra, oraha i crne smreke.

Nove zadarske katedralne orgulje zamijenit će postojeće koje su teško oštećene u napadu na Zadar u Domovinskom ratu 18. studenoga 1991., potom popravljane, ali sva se oštećenja nisu mogla sanirati. Stare orgulje razmontirane su još prošlog ljta i darovane crkvi Sv. Nikole biskupa u Kistanjama. Glavni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać kazao je da su orgulje kupljene donacijama Hrvatske katoličke misije u Europi, potom donacijama iz Njemačke i donacijama zadarskih tvrtki, koje je u prigodnoj akciji okupila ŽGK Zadra.

Osim što je plaćena izrada orgulja, čak dva milijuna kuna stajali su dodatni troškovi demontaže starih orgulja, sanacija, prijenos, smještaj i hrana za radnike iz Njemačke koji su u Zadru boravili dva mjeseca.

A vlasnik radionice Eisenbarth, Wolfgang Eisenbarth kazao da je njegova tvrtka u 60-ak godina postojanja izradila čak 287 orgulja, i svake su posebne.

Nakon blagoslova nadbiskupa zadarskoga mons. Ivana Prenđe, orgulje su večeras prvi put zasvirale, a uz njih je pjevao katedralni zbor.

Komentara 2

NX
Napoleon_XIV
21:33 14.01.2010.

Par trivijalnih činjenica: - Vlada RH daje 300 000 000 kn godišnje katoličkoj crkvi - kat. crkva na području Zagreba potražuje nekretnine u vrijednosti 1 milijarde kuna - sve veći broj ljudi u RH ne može podmiriti troškove za svakodnevne potrebe - katolička crkva troši 7 mil. kuna na orgulje Zaključak: WTF!!!!!!!!

MI
Miroslav24
22:32 16.01.2010.

Divan instrument, nastao u Vizantiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije