Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za 4 županije: Korisnici državne imovine pogođeni potresom oslobođeni od plaćanja najma

Najmoprimci i korisnici državnih nekretnina bit će oslobođeni plaćanja počevši od siječnja ove godine
04. ožujka 2021. u 14:40 1 komentara 96 prikaza
Nakon novog potresa centar Petrinje zatvoren za pješake
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države, a oštećenih u potresu, bit će oslobođeni najmoprimci i korisnici s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.

Zagreb: Andrej Plenković ugostio članove Upravnog odbora Fortenova grupe SKUPŠTINA IDUĆI PETAK Mercator do kraja ožujka integralni dio Fortenova grupe

Odluku o tome donijela je Vlada RH na sjednici u četvrtak, a zbog posljedica potresa koji su četiri županije i Zagreb pogodili 28. i 29. prosinca prošle godine.

Najmoprimci i korisnici državnih nekretnina bit će oslobođeni plaćanja počevši od siječnja ove godine pa do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ovlašteno je, objasnio je ministar Darko Horvat, da u ime države oslobodi obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje zakupnike, najmoprimce i korisnike poslovnih prostora i stanova u vlasništvu države, kojima upravlja ministarstvo, a koji su nakon pregleda zgrada označeni kao N1 (neuporabljivo-zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo-zbog oštećenja) te stoga nisu podobni za obavljanje djelatnosti ili stanovanje.

Kolinda Grabar-Kitarović Posebna savjetnica Bivša predsjednica ima novi posao: Drago mi je što sam dobila takvu priliku

Kako dijelom stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države upravljaju Državne nekretnine d.o.o., skupština te tvrtke zadužena je da donese potrebne odluke i poduzme potrebne radnje za navedeno oslobođenje.

Vlada je donijela i odluku o davanju ovlasti Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da korisnike stambenih jedinica u vlasništvu države na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije privremeno oslobodi plaćanja najamnine zbog posljedica potresa nakon 28. prosinca prošle godine.

Ovom je odlukom Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje dana ovlast da zbog posljedica potresa privremeno oslobodi plaćanja najamnine sve korisnike stambenih jedinica kojima upravlja na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja, uključivo korisnike na području Općine Topusko i gradova Novske i Kutine gdje se primjenjuje samo na korisnike onih stambenih jedinica koje su označene kao N1 (neporabljivo) ili su na njima potrebne mjere hitne intervencije.

Preparations for the upcoming inauguration of President Joe Biden at the U.S. Capitol. INSPIRIRANI TEORIJOM ZAVJERE Otkazana sjednica Zastupničkog doma zbog dojave o napadu

U razdoblju, pak, od 1. srpnja do osiguranja odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji plaćanja najamnine oslobađaju se korisnici stambenih jedinica koje su uslijed potresa postale neuvjetne za stanovanje i koje su na temelju procjena ovlaštenih statičara označene kao neporabljive, na kojima je potreban dodatni detaljni pregled temeljem novih potresa ili su potrebne mjere hitne intervencije.

U Karlovačkoj županiji se, po istim kriterijima, oslobađaju plaćanja najamnine korisnici u razdoblju od 1. siječnja ove godine do osiguranja odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja. 

Nakon novog potresa centar Petrinje zatvoren za pješake
1 / 14
Zagreb: Velike količine šute i radovi u Ilici još uvijek su dio svakodnevice u centru grada

Obje odluke stupaju na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Javni poziv za imenovanje dijela članova UV Hine

Vlada je donijela i zaključak o provedbi javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća (UV) Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina).

U skladu sa Zakonom o Hini vlada pokreće postupak izbora dijela članova UV-a Hine javnim pozivom te na temelju prispjelih prijedloga predlaže Hrvatskom saboru članove UV-a.

U SISAČKOJ BISKUPIJI Caritasovim volonterima u pomoć pristigla i bivša predsjednica Grabar-Kitarović

UV Hine ima pet članova i to jednog člana iz reda zaposlenih, člana iz reda stručnjaka za medije te tri člana iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka.

U travnju mandat istječe članici vijeća iz reda zaposlenih te članovima UV-a iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka.

Vlada je stoga, sukladno zakonu, donijela zaključak kojim je Ministarstvo kulture i medija zadužila da u njezino ime objavi javni poziv za imenovanje dijela članova UV-a Hine.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • MB365:

    Da li to znači da Žinić ne mora više plaćati 45 kn mjesečno?