Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORIO USTAVNOM SUDU

Penava: Situacija u Vukovaru nije zrela za iskorake, ne možemo prijeći preko nepravde iz 91.

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
1/3
14.07.2019.
u 10:40

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare govorio je o odluci Ustavnog suda vezanoj uz službenu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Dva dana poslije iznošenja Zaključaka Ustavnog suda RH o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je poručio kako se odredba Ustavnog suda neće poštivati sve dok se ne budu ispoštivala prava stradalnika Domovinskog rata.

-Temeljne vrijednosti Ustava RH, koji je donesen prije Domovinskog rata, su pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, ponižavani, silovani… Kada će njihova temeljna prava doći na red? Ako je itko obespravljen i čeka toliko na svoja prava onda je to ogromna tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogromni križ, rekao je Penava.

Ukazao je na 30.000 logoraša srpskih koncentracijskih logora, kojima je oduzeto pravo na slobodu, pitajući što je se tim ljudima osiguralo, gdje su njihova ustavna prava kao i prava silovanih žena, članova obitelji ubijenih i nestalih…

-Bez ijednog trenutka dvojeći i ne želeći bilo kome i bilo kojoj nacionalnoj manjini uskratiti pravo moram se pozvati na temeljne odredbe Ustava, božjeg zakona i zdravog razuma. Prvo se rješavaju temelja pitanja, prvo je na redu 1991. godina, a tek onda neka prava koja ne spadaju u temeljna prava koja se potražuju od 2016, 2017, ii 2018 godine, proučio je Penava na konferenciji za novinare na kojoj novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

Poručio je kako je njegov stav kao i stav svih građana Vukovara da situacija u Vukovaru nije zrela i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava ni to ne zato što to Vukovarci ne žele nego zapravo zato što ne mogu pustiti, zaboraviti i preći preko nepravde iz 1991. godine. Istakao je kako se zna kako se nepravda ispravlja – pravilnim odnosom i kaznama prema odgovornima.

-Dok se to ne dogodit ja nemam potrebu niti snagu ispričavati se bilo kome tko čeka u redu za sve drugo. Gospodo draga, morate čekati. Ako stardalnici neshvatljivih 28 godina čekaju na pravdu, a mnogi je nisu niti dočekali, e pa onda u ovoj državi u kojoj se kunemo u branitelje, Domovinski rat i Vukovar, doista ruzumite i shvatite da morate sačekati dok naši ljudi ne nađu na pravdu i svoj mir, rekao je Penava.

Zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna kazao je kako se i iz Odluke Ustavnog suda vidi kolika već prava koriste pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji. Tvrdi i kako se široj hrvatskoj javnosti prikazuje totalno kriva slika kada je riječ o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine.

-Ta prava su izuzetno velika. Možemo reći kako se konzumiraju prava na najvišim svjetskim standardima kao što su predškolski odgoj, školsko obrazovanje, Zakon o medijima, financiranje kroz proračune, kapitalne investicije u korist srpske nacionalne manjine… Govoriti o nekakvoj zaboravljenosti i nerealnom položaju je totalna neistina. Ovom Odlukom Ustavnog suda stvorila se kriva percepcija i ta Odluka ne znači uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovaru, rekao je Barna.

Dodao je i kako proširenje prava iz kataloga prava neće značiti bolji životni standard niti će dvojezične ploče donijeti i jedno novo radno mjesto. Istakao je kako sigurno neće donijeti niti bolju demografsku sliku te podsjetio da je zbog dvojezičnih ploča ugašen najmanje jedan ljudski život.

Novinarima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota koji je rekao kako se u medijima krivo provlači informacija da Gradsko vijeće Vukovara nije raspravljalo o proširenju prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

-Tu točku dnevnoga reda sazvao je 2016. godine upravo gradonačelnik iako po gradskog Poslovniku to mogu učiniti i gradski vijećnici ili klubovi vijećnika kao i radna tijela. Jedino je gradonačelnik predložio tu točku dnevnoga reda i o njoj je raspravljano. Isto tako treba istaknuti kako niti jedan građanin iz redova srpske nacionalne manjine nije zatražio prijepis gradskih pismena na srpski jezik i ćirilično pismo. Smatram kako ničim prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena niti zakinuta, rekao je Šota.

Komentara 222

FJ
fjdanm
19:05 14.07.2019.

Potpuna podrška gospodinu Penavi koji se brine za prava najugroženijih članova našeg društva dok je Ustavni sud nažalost politička, odnarođena institucija, kao i većina naših političara.

RO
Rope22
18:44 14.07.2019.

Podrška Penavi.Nikakvi ustupci onima koji su ubijali Vukovar i Vukovarce.

VB
vbk
11:01 14.07.2019.

Bravo Penava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije