Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ustavni sud nije ukinuo odluku Povjerenstva prema kojoj je Karamarko bio u sukobu interesa'

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 15. lipnja 2016. je utvrdilo da je Kramarko bio u sukobu interesa jer je iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta
12. srpnja 2019. u 14:32 3 komentara 627 prikaza
Nataša Novaković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je da Ustavni sud nije poništio njihovu odluku iz lipnja 2016. prema kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, već je ukinuo odluke upravnih sudova koje nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

Miroslav Šeparović Ustavni sud 'Upravni sudovi nisu ispunili svoju zadaću, povrijeđena su ustavna prava T. Karamarka'

Ustavni sud nije osporavao činjenično stanje utvrđeno u odluci niti je ulazio u primjenu materijalnog prava, već je ukinuo odluke upravnih sudova, obrazloživši da ti sudovi nisu dovoljno jasno objasnili zašto se slažu s odlukom Povjerenstva, rekla je Novaković novinarima nakon što je Ustavni sud ranije u petak objavio odluku u slučaju Tomislava Karamarka.

Vezano za vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja, Novaković je rekla kako bi Ustavni sud, da je smatrao da je takvo postupanje Povjerenstva u suprotnosti s Ustavom, to i ustvrdio u svojoj odluci.

Ustavni sud usvojio je Karamarkovu ustavnu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica" zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

Tomislav Karamarko Povjerenstvo za sukob interesa Ustavni sud prihvatio tužbu Tomislava Karamarka?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 15. lipnja 2016. je utvrdilo da je Kramarko bio u sukobu interesa jer je iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta.

Slučaj je otvoren nakon što se doznalo da je njegova supruga Ana Karamarko imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića koji je zastupnik i savjetnik MOL-a, a s kojim je hrvatska država zbog Ine u dva postupka arbitraže.

Sukob interesa povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju dužnosti. Povjerenstvo je zaključilo da je Karamarko povrijedio načela djelovanja dužnosnika.

Ćirilica Odluka ustavnog suda: 'Vlast u Vukovaru mora povećati prava srpske manjine, 3 godine nisu napravili ništa!'

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je, obrazlažući usvajanje Karamarkove ustavne tužbe, ustvrdio da je slučaj vraćen na ponovno odlučivanje jer Karamarko i njegovi odvjetnici od upravnih sudova nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Sudovi time, dodao je, nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, u ovom slučaju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, čijom se odlukom Ustavni sud nije bavio.

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • mala_sova:

    Karamarko je JEDINI radio u interesu Hrvatske jer je htio Hrvatsku izvući iz nepovoljne arbitraže koja je poslije izgubljena i Hrvatskoj je načinjena šteta od 200 milijuna kuna, svi drugi su bili u sukobu interesa i oštetili su Hrvatsku za ... prikaži još! 200 milijuna kuna, i bilo bi dobro da počnu vraćati pare, za početak Božo Petrov i Dalija.

  • yy1:

    Karamarko nije bio u sukobu interesa što čak da ga se poslušalo Hrvatska bi uštedila za arbitražu preko 30 mil Eura a možda čak i ove 4 milijarde kuna sa arbitraže u SAD, zato treba netko odgovarati.

  • nikola1975:

    Upravni sud je odbio Karamarkovu žalbu uz objašnjenje da nema pravo na nju jer mu nije izrečena kazna. Dakle jasno se vidi da je Crna Dalija imala namjeru onemogućiti žalbu na njezinu odluku.