Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nema racionalnog objašnjenja'

Vučić: Nisam se svađao s hrvatskim novinarima. Svatko može govoriti što god hoće, osim Srba

Beograd: Vučić održao sastanak s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju i izaslanikom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a
Foto: Milos Tesic/ATAImages
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.10.2022.
u 18:40

Istaknuo je kako je bugarski predsjednik Rumen Radev otvoreno rekao da odluka o nafti nije poštena prema Srbiji, kao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u završnom govoru

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić iz Praga je rekao kako uskoro u Beogradu očekuje predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva kako bi se osigurali novi izvori plina. Također, osvrnuo se na svađu s hrvatskim novinarima i odluku da Srbija preko JANAF-a više neće moći uvoziti rusku naftu.

– Ono što smo radili s Rusima bilo je po dobrim cijenama. Htjeli smo nastaviti, ali nismo se mogli dogovoriti. Također, želim objasniti ljudima što se dogodilo. Jučer, na tom sastanku, kada je sve trebalo proći, na inicijativu Hrvatske, a uz potporu dviju zemalja, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, ta je tema skinuta s dnevnog reda. Hrvatski premijer je izišao s tezom kako nije fer da Srbija ima nižu cijenu nafte. A valjda je fer da imaju neke europske zemlje. Pa čekajte, je l' vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju - kazao je i naglasio: "Odluka o nafti je odgođena do 1. prosinca, ali nema racionalnog objašnjenja hrvatske intervencije", prenosi Blic.

Istaknuvši da je ruska nafta danas "20-25 posto jeftinija nego neka druga", rekao je i da "Srbija ima i bezbroj drugih problema, te da joj još jedan problem nije trebao".

Na pitanje je li dobio objašnjenje od Plenkovića za tu izjavu o transportu nafte preko Hrvatske, Vučić je rekao – nema objašnjenja, ali da ne zna ni što bi na to rekao. 

- Kako da preživimo u Europi u situaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu, kao što je to uradila Hrvatska po pitanju zabrane uvoza ruske nafte Srbiji - rekao je Vučić.

Istaknuo je kako je bugarski predsjednik Rumen Radev otvoreno rekao da odluka o nafti nije poštena prema Srbiji, kao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u završnom govoru. 

- Hvala im na tome - kazao je Vučić pa dodao kako je dobio informaciju da su nezadovoljstvo izrazili i mađarski premijer Viktor Orban te albanski premijer Edi Rama.

- Nije loše što je ta odluka za sada odgođena. Mi smo manji potrošač od Mađarske, Češke i Bugarske. Nije bilo želje osim da se naudi Srbiji - kaže.

Nakon što je danas optužio hrvatske medije da su izmislili njegovu izjavu da je Zagreb kriv, istaknuo je kako se s njima nije svađao, nego "odgovarao na uvrede"

- Kad nemaš argumenata, moraš prekidati nečiji govor i galamiti. Postoji ta mreža ljudi koji se raduju svakom neuspjehu Srbije, misleći da je to neuspjeh Vučića. Dopustite mi da pokušam odgovoriti na to. Srbija može uvoziti bilo koju naftu osim ruske. Pa, u pravu ste. U Jasenovac može otići bilo tko, ako se ne zove Aleksandar Vučić i ako nije predsjednik Srbije. Ćirilicu može koristiti bilo tko, ali samo u četiri zida. Svatko može govoriti što god hoće, osim Srba, koji ne mogu dići glas ni kada je u pitanju njihova brojnost  - kaže. Upitao je tko je Hrvatima dao pravo da određuju čiju će naftu Srbija kupovati.

– I kad su sve to radili i zabranjivali pristup Jasenovcu, ja sam i tada rekao da nemamo problema s korištenjem Janafa, naftovoda koji smo zajedno gradili u Jugoslaviji. Bili su pouzdan dobavljač. Ali to više nije tako, a 70 posto Janafovog poslovanja je u Srbiji. Nikada ni dana ne kasnimo s plaćanjem - rekao je Vučić.

Podsjetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić optužila je jutros Hrvatsku za “otvoreni akt neprijateljstva”.

- To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke države članice EU kao što je na primjer Bugarska ili Mađarska ili Slovačka, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske ne izuzmu Srbiju, pa oni time čine direktnu financijsku štetu Srbiji. Svim našim građanima. Izbijajući stotine i stotine milijuna eura direktno iz džepa - izjavila je Brnabić, a više pročitajte OVDJE

Članice Europske unije postigle su u srijedu dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije, koji se odnosi i na ograničavanje cijena nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje. Paket sankcija uključuje, među ostalim, pravnu osnovu za uvođenje granične cijene ruske nafte, ali bi se ona trebala odnositi samo na pomorski transport sirove nafte i određenih derivata u treće zemlje i povezane usluge.

Naftna industrija Srbije uvozi rusku naftu preko Omišlja na Krku i Jadranskog naftovoda (JANAF). Kada je EU u lipnju usvojila embargo na uvoz ruske nafte u EU morskim putem, koji će stupiti na snagu u prosincu, to je značilo da Srbija više neće moći transportirati rusku naftu iz Omišlja u rafineriju u Pančevu preko JANAF-a nakon prosinca.

U osmom paketu sankcija Europska komisija dala je iznimku za Srbiju i predložila da joj EU dopusti nastavak transporta ruske nafte iz Omišlja i Janafa u Pančevo jer je to pitanje energetske sigurnosti na zapadnom Balkanu. Kako smo pisali, Hrvatska je u raspravi o prijedlogu EK-a iznijela argumente protiv te iznimke nakon uvida u ugovore Naftne industrije Srbije i JANAF-a. Prema Hrvatskoj, ugovori dokazuju da rafinerija u Pančevu rusku naftu koju uvozi preko Omišlja i JANAF-a može zamijeniti neruskom naftom i da to namjerava učiniti.

Pojedine članice EU-a bile su protiv prijedloga Komisije jer, u pogledu sankcija Rusiji, Srbija kao kandidat za članstvo u EU još nije uskladila svoju sigurnosnu i vanjsku politiku s Unijom. 

VIDEO: Brnabić optužila Hrvatsku za “otvoreni akt neprijateljstva” (Izvor - Jutarnji Program TV Happy/YOUTUBE)

Komentara 6

BO
Bojnik
18:55 06.10.2022.

Hrvatska pod svaku cijenu mora spriječiti ulaz te nazadne, agresivne i primitivne države u EU. To društvo koje zivi mentalno u srijednjem vijeku nema mjesta medu civiliziranim narodima a pogotovo ne dok tu krvoločnu hordu vodi „zvanični četnik“.

BO
Boromeus
19:00 06.10.2022.

Najbolji argument do sada. Nema plina kriv je Jasenovac!!!!

ZD
zdenkoj
22:53 06.10.2022.

To se zove opsjednućw Hrvatskom.Niste nam ni do kolina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije