Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina sukoba

Vrdoljak sabotira gradnju Čermakove elektrane u Brodu?

Ivan Vrdoljak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.12.2014.
u 14:29

Postavljamo pitanje ministru Vrdoljaku i cijeloj Vladi zašto stopiraju najznačajniju privatnu investiciju u Brodsko-posavskoj županiji, upitao je predsjednik Odbora za gospodarstvo županijskog HDZ-a Stjepan Bošnjaković

Pozadina sukoba oko goriva između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predsjednika Uprave Crodux plina Ivana Čermaka leži u sabotiranju projekta Termoelektane - toplane na plin kod Slavonskog Broda – navodi se u priopćenju Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije.

U priopćenju stoji kako se plan financiranja ovog projekta oslanja na privatne investitore uz sufinanciranje HEP-a od 25 posto te važnu garanciju HEP-a za otkup energije, što bi značajno olakšalo privlačenje investitora. Prije više od godinu dana HEP je naglo odustao od ovog projekta uz obrazloženje da će sam razvijati slične projekte.

- Postavljamo pitanje ministru Vrdoljaku i cijeloj Vladi zašto stopiraju najznačajniju privatnu investiciju u Brodsko-posavskoj županiji, zašto ne vode računa javnom interesu i ravnomjernom razvoju Hrvatske i za koga je napravljen Zakon o strateškim investicijskim projektima? Da li samo za "njihove" strateške investitore u "njihovim" strateškim područjima? - pita se predsjednik Odbora za gospodarstvo županijskog HDZ-a Stjepan Bošnjaković.

Vrijednost Čermakovog projekta u Slavonskom Brodu procijenjena je na 421 milijun eura, od čega se na termoelektranu odnosi 350, a na tvornicu bioetanola 71 milijun eura. U razvoju projekta ishođena je lokacijska dozvola, izrađena je i prošla javnu raspravu Studija utjecaja na okoliš te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole pri Ministarstvu graditeljstva. Pripremni radovi su započeli, a zemljište na području brodske Lučke uprave spremno je za izgradnju najjače termoelektrane u Hrvatskoj. Realizacijom projekta otvorilo bi se dvije tisuće novih radnih mjesta, a grad Slavonski Brod i područje u krugu od 15 kilometara dobili bi izuzetno jeftinu toplinsku energiju.

>>Čermak napao ministra: Vrdoljak glumi hrvatskog Eliota Nessa

>>To su laži i podmetanja koje ćemo pobiti sudskim putem!

Komentara 17

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
14:48 23.12.2014.

ne bi me čudilo da je to istina! ova vlada sve će ljudima oprostiti osim da su uspješni - jer ona sama to nije!

SE
sestrićna
15:39 23.12.2014.

hns bi svoje uhljeb elektrane..ovaj vjerojatno na to ne pristaje pa ga sad pokušavaju ocrniti i diskvalificirati..

MX
MXLCLGTG
15:38 23.12.2014.

Ma sasvim jasan odgovor ja ne mogu staviti nista sa strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije