Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE ZA ŠALU

Vozači sve manje moraju čistiti vjetrobran od kukaca, znanstvenici otkrivaju zašto to nije dobro

Foto: Pixabay
1/2
18.07.2022.
u 10:09

Monitoringom stradavanja kukaca dobrovoljnim sudjelovanjem vozača u Velikoj Britaniji ustanovljen je ogroman pad u brojnosti kukaca od 59% od 2004. do 2021., kaže Lugić te dodaje da postoje brojni dokazi za smanjenje bioraznolikosti kukaca.

Nezaobilazan aspekt svakog proljeća i ljeta bilo je čišćenje vjetrobranskih stakala, karoserija i kaciga od ostataka inseketa. Međutim,  čini se kako je toga sve manje. Iako su možda vozači sretni zbog toga jer nije lagano skidati tvrdokorne mrlje ostataka insekata, stručnjaci i nisu toliko sretni zbog toga jer to upućuje na negativne procese koji će se u konačnici odraziti na sve nas.

Znanstvenici pad populacije insekata povezuju s upotrebom pesticida, uništavanjem staništa te općenito industrijskim pristupom poljoprivredi. Magistar biologije i viši stručni suradnik u Institutu za primijenjenu ekologiju OIKON Edin Lugić ispričao je za HAKReviju kako je stvarno stanje i što nas čeka u budućnosti.

- Ova problematika već ima i svoj naziv: fenomen vjetrobranskog stakla (windshield phenomenon) odnosno pojava drastičnog pada količine kukaca stradalih na vjetrobranskom staklu automobila u posljednja dva desetljeća. Monitoringom stradavanja kukaca dobrovoljnim sudjelovanjem vozača u Velikoj Britaniji ustanovljen je ogroman pad u brojnosti kukaca od 59% od 2004. do 2021., kaže Lugić te dodaje da postoje brojni dokazi za smanjenje bioraznolikosti kukaca.

Stanje na terenu potvrđuju i podaci, kao što je i Globalni pregled gubitka bioraznolikosti entomofaune iz 2019. godine u kojem stoji da više od 40% vrsti kukaca diljem svijeta prijeti izumiranje u nekoliko narednih desetljeća.  Pokazalo se da su najugroženije skupine na kopnu leptiri, opnokrilci (pčele i ose) te kornjaši balegari dok su skupine vodenih kukaca već izgubile dio vrsta. Dugogodišnje istraživanje u njemačkim zaštićenim područjima ustanovilo je pad od 76% u biomasi letećih kukaca, a istraživanje u tropskoj šumi u Portoriku pokazalo je  pad biomase člankonožaca od 4 do 8 puta od 1970-tih, s tim da se srednja maksimalna temperatura podigla čak za 2 stupnja Celzijusa.

Poljoprivreda i upotreba pesticida razlog su smanjenju broja ovih vrsta, potvrđuje Edin Lugić.

Navodi kako je na prvom mjestu gubitak staništa (intenzivna poljoprivreda i urbanizacija), a slijede onečišćenje (pesticidima i umjetnim gnojivima), klimatske promjene i invazivne strane vrste.

Zbog smanjenja broja insekata predviđa se kolaps ili apokalipsa za nekoliko narednih desetljeća, te je potrebno hitno zaustavljanje negativnog trenda kojeg je moguće usporiti izmjenom poljoprivrednih praksi (smanjenjem upotrebe pesticida i zamjenom monokultura s održivim, ekološkim rješenjima), obnovom staništa, smanjenjem onečišćenja vodenih ekosustava i sprječavanjem unosa i širenja invazivnih stranih vrsta.

- Uz brojne objavljene radove o negativnom trendu, ali i opažanjima građana, za donošenje konkretnih zaključaka potrebno je prikupiti dodatne podatke koji obuhvaćaju razdoblja od više godina istraživanja, a i o istraživanim skupinama (neke skupine su još uvijek podistražene – npr. dvokrilici (muhe i komarci)). Ipak, kukci se definitivno suočavaju s masovnim gubitkom svojti i njihove biomase, kaže Lugić za HAKReviju te dodaje da se često spominje kako će gubitak nekih skupina kukaca doprinijeti gubitku ljudske hrane i potreba.

Vjeverica izazvala kaos: Trčala od ureda do ureda i skrivala se u teglama cvijeća preko šest sati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije