Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragičan kraj

Vođa slovenskih 'izbrisanih' Aleksandar Todorović pronađen mrtav!

Aleksandar Todorović
PU Maribor
14.02.2014.
u 14:02

Todorović je najviše zaslužan što se problem "izbrisanih", nakon 10 godina šutnje, ponovno našao u žiži slovenske javnosti.

Vođa slovenske Civilne inicijative izbrisanih, 59-godišnji Aleksandar Todorović, pronađen je mrtav, piše Delo.

Slovenska policija je prije dva dana tražila pomoć građana u potrazi za Aleksandrom Todorovićem koji je posljednji puta viđen 20. siječnja u Ptuju. Iz mariborske policije su danas potvrdili da su Todorovića našli mrtvog u Ptuju.

Vjerojatno nije umro nasilnom smrću

Očevid još uvijek traje, a prve informacije kažu kako Todorović nije umro nasilnom smrću. Todorović je najviše zaslužan što se problem "izbrisanih", nakon 10 godina šutnje, ponovno našao u žiži slovenske javnosti, a vodio je i prvu organizaciju "izbrisanih" te skupio prve podatke o razmjerima kršenja ljudskih prava tih osoba.

Njegov status "izbrisanog" stanovnika je označio njegov težak život. Prije nekoliko godina se pokušao ubiti, a potom su se u javnosti pojavile informacije o njegovoj tučnjavi u kafiću gdje ga je, navodno, iz čistog mira napao jedan stanovnik Ptuja.

Delo piše kako mnogi njegovi sugrađani još uvijek ne razumiju niti što se brisanjem dogodilo tim stanovnicima, kao niti koja su sve prava izgubili, a za njih se Todorović neumorno borio dobar dio života. U zadnje vrijeme je Todorović živio sam. Tisuće neslovenaca izbrisano je 1992. godine iz registra stalnog stanovništva čime su izgubili gotovo sva ljudska prava.

>>Slovenska vlada nudi odštetu 'izbrisanima', a oni traže više

>>Europski sud opomenuo Sloveniju zbog “izbrisanih”

Komentara 11

XA
xaron
17:54 14.02.2014.

Slovenci su jako žalosno zbog ove tragedije.

SK
sladja_kava
20:20 14.02.2014.

a ovo je neki srbin sigurno trazio da slovenija ostane jugoslavija i on u njoj jugosloven hihi

SR
srecko
10:04 15.02.2014.

Gde , če ga pokopati,ako nema svoje domovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije