Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOĆARI U PROBLEMIMA

Voćke na kontinentu ubio mraz, negdje štete i 100 posto

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
02.04.2020.
u 17:38

Od oštećenih stabala koja su bila u najosjetljivijoj fazi otvaranja cvjetova, voćari tako ove godine ne mogu očekivati ni prihod, a u njih trebaju i više ulagati i njegovati ih kako bi se revitalizirala i rodila barem dogodine

Na voćkama se još nisu ni zametnuli plodovi, no nakon dvije noći uzastopnog mraza i temperatura nižih i od četiri stupnja ispod ništice na njima se, kad dođe vrijeme berbe, neće imati što ni ubrati. Sve kontinentalne županije su pogođene, te se, nakon Međimurske koja je zbog ranijeg mraza već proglasila elementarnu nepogodu, očekuje da će i ostale slijediti njezin primjer, doznajemo od predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote

- Teško je zasad govoriti o razmjerima štete, no prema dojavama s terena, ovisno o lokaciji i sorti jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su stradale, štete su između 70 i 100 posto - kaže Markota, ističući kako će, dočim bude preciznijih izvještaja, HVZ o tome izvijestiti i resorno ministarstvo.

Od oštećenih stabala koja su bila u najosjetljivijoj fazi otvaranja cvjetova, voćari tako ove godine ne mogu očekivati ni prihod, a u njih trebaju i više ulagati i njegovati ih kako bi se revitalizirala i rodila barem dogodine. 

Voćari iza kojih su dvije nesprospavane noći kažu nam kako su voćke od niskih temperatura, koje su se na nekim lokacijama spustile i do minus 7, branili i paljenjem vatre, odnosno zdimljavanjem, ali uzaludno. Neki su voćke spašavali i antifrost sustavom kišenja ili neprekidnog zalijevanja ne bi li spasili cvjetove, no teško je bilo kod konstantnog mraza koji je trajao i 4-5 sati osigurati dovoljno vode.

VIDEO Cijene nekretnina u Zagrebu pale su i do 20 posto. Evo što kažu stručnjaci

 
Ključne riječi

Komentara 2

KR
Krotila2
07:59 03.04.2020.

Nema predaje.Pokrenuti masovnu domaću proizvodnju.

DU
Deleted user
19:31 02.04.2020.

Ništa, 4 kruške, 3 trešnje, 10 šljiva, 3 jabuke, 3 marelice, 1 vinogradarska breskva, nakon rezanja i tri prskanja, sve što je procvalo, sve ode u tri pm... NIje plantaža, ali mene i moju obitelj je veselilo, a sad, nula bodova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije