Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzno uhićenje

Šeks: I Predsjednica mora reagirati na srpske provokacije

Vladimir Šeks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
22.08.2016.
u 08:42

– Radi se o čistoj demonstraciji sile iz Srbije, gdje oni jedan slučaj koji je odavno apsolviran nastoje oživiti. Sve to u skladu s ofenzivom, koja dolazi iz Beograda, u kojoj se nastoje oživjeti svi ranije vođeni postupci – kaže Šeks.

Činjenica da je Srbija točno mjesec dana nakon otvaranja poglavlja 23 s EU, na koje je Hrvatska pristala u uvjerenju da srpske vlasti neće više glumiti “mini Haag” i uhićivati hrvatske branitelje, izvela još jedno kontroverzno uhićenje na graničnom prijelazu razljutila je mnoge u Hrvatskoj. 

– Očito je da smo bili u pravu kad smo upozoravali da nije trebalo dopustiti otvaranje poglavlja. Odgovornost je sada na onim političarima koji su to dopustili – komentirao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata. 

– Srbija zaoštrava ne samo retoriku, nego i svoje ponašanje i djelovanje. Mislim da nakon ove serije provokacija, posebno nakon ovog uhićenja, hrvatski državni vrh treba adekvatno odgovoriti. Pod time podrazumijevam i predsjednicu Republike i tehničku Vladu –  kaže HDZ-ov veteran Vladimir Šeks

Podsjetimo, Srbija je u četvrtak na prijelazu Bogojevo uhitila Zdravka Hlobika iz Osijeka, misleći da se radi o Zdravku Hlobiku iz Jelisavca kod Našica, kojega srpske vlasti terete kao člana “somborske skupine” diverzanata koji su u siječnju 1992. ušli u Srbiju s namjerom da eksplozivom dignu u zrak most između Batine u tada okupiranoj Baranji i Bezdana u Vojvodini. Uhitili su pogrešnog čovjeka, pa su ga pustili, a iako formalna podloga za optužnicu protiv traženog Hlobika nije zakon o regionalnoj jurisdikciji nego “Krivični zakon” tadašnje Jugoslavije, i u hrvatskoj Vladi doživljavaju ovo uhićenje kao provokaciju.

– Oni pripadnici “somborske skupine” koji su uhićeni u Srbiji (a Hlobik nije bio uhićen jer je uspio pobjeći, op.a.) razmijenjeni su 1994. na temelju sporazuma o razmjeni između RH i SRJ i time je cijeli taj slučaj riješen, stavljen ad acta. Sad oni nakon 22 godine pokreću nešto što je već riješeno. To je provokacija – kaže jedan izvor iz tehničke hrvatske Vlade. 

Slično smatra i Vladimir Šeks. 

– Radi se o čistoj demonstraciji sile iz Srbije, gdje oni jedan slučaj koji je odavno apsolviran nastoje oživiti. Sve to u skladu s ofenzivom, koja dolazi iz Beograda, u kojoj se nastoje oživjeti svi ranije vođeni postupci – kaže Šeks, čije se ime također nalazi na jednoj srpskoj optužnici koja ga sumnjiči za "poticanje na genocid".  

HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir smatra da je i iz ovog slučaja vidljivo da Srbija drukčije od Hrvatske tumači prijelazna mjerila koja mora ispuniti u nedavno otvorenom poglavlju 23 u pregovorima s EU. Ministar Miro Kovač pokušavao je u ta mjerila uvrstiti uvjet da Srbija ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, no poglavlje je otvoreno iako u mjerilima to nije tako izričito napisano. Umjesto eksplicitne obveze ukidanja spornih odredbi srpskog zakona, u mjerila su ušle kvalifikacije o izbjegavanju sukoba nadležnosti dvaju pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina. 

– Moj stav je bio i ostao isti: jedina sigurnost koju hrvatski branitelji mogu imati jest da se ukinu članci srpskog zakona (ZORZ-a). Sve drugo su neka rješenja koja očito neće moći pružiti punu pravnu zaštitu hrvatskih branitelja, o čemu govori i ovaj slučaj – kaže Petir. 

Komentara 34

DU
Deleted user
09:41 22.08.2016.

Vrijeme je za radikalizaciju Hrvatske. Vjerujem da cu ovaj put glasati za Ružu Tomašić. Ona je jedina rekla da treba ukinunti zakon o aboliciji. Mi smo abolirali četnike koji su rušili, a ovi hapse naše sunarodnjake jer smo se branili!!!!

SE
sestrićna
09:25 22.08.2016.

treba raspisati referendum o ukidanju abolicije svim srbima koji su sudjelovali u agresiji na hrvatsku..patološka je činjenica da agresor pokušava suditi žrtvama a naši jadni političari šute ko tetkice..

Avatar navijač
navijač
09:38 22.08.2016.

Srbija razumije samo jezik kojim ona komunicira a to je jezik "sile" .Svi ovi klaunovi tipa Kovać , Kolinda, i razni malograđani koji vode hrvatsku politiku moraju otići jer nisu ispunili ona obećanja zbog kojih su dobili funkcije i povjerenje naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije