Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada objavila koje tvrtke više nisu od posebnog interesa, Bulj i Kovačić se usprotivili

Ništa ne impliciramo tom odlukom, rekao je ministar financija Zdravko Marić.
11. svibnja 2016. u 16:20 141 komentara 13710 prikaza
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je danas na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ''skinula'' osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar – elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje.

U obrazloženju odluke koja je objavljena na internetskim stranicama Vlade, navodi se da je Nacionalnim programom reformi za 2016., kao jedna od reformskih mjera, navedeno i poboljšanje raspolaganja i upravljanja državnom imovinom, odnosno reevaluacija strateške imovine i smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava radi revizije popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa na osnovi analize njihova poslovanja i važnosti. Cilj je te mjere i priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države. 

Odlukom Vlade s popisa su skinute tvrtke ACI, u kojoj je državni udio oko 79 posto, Croatia Airlines, s državnim udjelom od gotovo 99 posto, Luka Rijeka, kojoj je država 33-postotni vlasnik, Croatia banka, koja je potpuno u državnom vlasništvu, kao i Petrokemija, u kojoj je država vlasnik oko 80 posto dionica.

Također, s popisa su skinuti i Končar – elektroindustrija, u kojem država ima više od 50 posto dionica, Podravka, s državnim udjelom od oko 25 posto te Croatia osiguranje u kojem je državi, nakon prodaje većinskog paketa Adris grupi, ostalo oko 30 posto dionica.

Takva odluka Vlade, između ostaloga, u skladu je s namjerom da se od aktivacije državne imovine do kraja godine ostvari 1,6 milijardi kuna prihoda, rekao je ministar financija Zdravko Marić u telefonskoj izjavi Hini.

"Ništa ne impliciramo tom odlukom. Jednostavno, kao što smo i rekli na samom početku, želimo napraviti pregled postojeće liste poduzeća od strateškog i posebnog interesa za RH, eventualno napraviti neke revizije i korekcije, što smo danas odlukom na sjednici Vlade i učinili", rekao je Marić koji sudjeluje na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvitak u Londonu.   

Bulj i Kovačić protiv prodaje hrvatskih tvrtki

Zašto se nije odlučilo da se prodaju firme koje su sada u lošem financijskom stanju

Ivan Kovačić

Mostovi zastupnici Miro Bulj i Ivan Kovačić bili su protiv odluke Vlade da s popisa tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku izbriše navedenih osam tvrtki.

– Jedino u čemu se uspjelo jest da Ina postane broj jedan strateška tvrtka u RH. Što se tiče prodaje ACI-ja, Podravke i ostalih tvrtki koje moraju biti baza za razvoj Hrvatske, apsolutno sam protiv. Ima u mom Sinju recimo Dalmatinka, bivša tvornica, ili Kamensko i brojne druge tvrtke, a ne da prodajemo naše dragulje, da naše strateške tvrtke budu nečija meta. Za Podravku, na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, apsolutno smatram da je strateška firma, a mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske dok naša polja leže zapuštena. Može se Podravka dizati, biti još bolja i biti razvojna tvrtka – kaže Miro Bulj te dodaje kako je lako prodati zlato, no neka netko pokuša prodati plastiku.

Ivan Kovačić misli da su ove tvrtke uklonjene s popisa kako bi se lako prodale.

– Međutim, ne treba biti jako pametan i jako stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto se nije odlučilo da se prodaju firme koje su sada u lošem financijskom stanju, u kojima radnici ne dobivaju plaću? Sigurno takvo nešto neću podržati. Zašto netko nije bio pametan pa pokušao, evo, danas je bilo razgovora o Imunološkom, neka ga pokuša staviti u funkciju ili neka pokuša s Kamenskim, pa neka ženama iz Kamenskoga da plaću – komentirao je Kovačić.

Prema obrazloženju Vladine odluke, nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da ovih osam trgovačkih društava nisu društva čijim dionicama treba upravljati Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), "posebice zato što se i Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine predviđa privatizacija i eventualna prodaja navedenih društava".

Dodaje se i da DUUDI, "nakon provedene analize i konzultacija s nadležnim resornim ministarstvima", smatra da je bilo nužno odlučiti da se ovih osam tvrtki skine s popisa jer se utvrdilo da "više ne predstavljaju društva od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku".

Peđa Grbin 54 tvrtke na popisu Grbin o natječaju DUUDI-ja: Privatizacija društava od strateškog značaja bila bi protuzakonita vlada Milan A. Račić Novac je najmanje važan faktor u trećem valu privatizacije

U odluci se navodi i da "prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduvjeti u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za provedbu je lipanj 2016. – kontinuirano".

Istom je odlukom na popis trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima država nema većinski vlasnički udio dodana tvrtka "Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o.", uz obrazloženje da je riječ o tvrtki čiji je projekt rekonstrukcije i proširenja uvršten na listu strateških investicijskih projekata. Rekonstrukcijom i proširenjem piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj omogućilo bi se primanje većih zrakoplova i većeg broja putnika, a iz Vlade navode da bi provedbom tog projekta ova zračna luka postala "značajan čimbenik u ostvarenju turističkih, gospodarskih i infrastrukturnih ciljeva Republike Hrvatske".

GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • matejcro:

    Prvo provjerite nedavnu privatizaciju Croatia Osiguranja i one milijarde sto su bestragom nestale iz DUUDI-ja. Kad to rijesite, necete morati vise nista privatizirati, bit ce i viska.

  • Antiflašist:

    U svim navedenim firmama uvijek su se zaposljavali samo podobni, pa me savrseno boli k sto ce se privatizirati, dapace, cim prije tim bolje i nemojte padati na floskule o prodaji domovine, pa sto ja imam s time sto netko ... prikaži još! u ACI -ju ima 7-15 milja k, pa zar cu se ja boriti za takve???.

  • BANZO:

    Aaaa gdje će sada jugokomunistički kadrovi biti direktori???