Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O REAKCIJAMA NA BAJIĆA

Milanović: One koje svrbi, uvijek se češu tamo gdje ih najviše svrbi

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2014.
u 10:57

Ministar Ivan Vrdoljak ovog je tjedna najavio da će se u razdoblju od tri godine opskrba prebaciti s Inine tvrtke Prirodni plin na HEP.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade potvrdio je da će danas na zatvorenom dijelu predložiti Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika, a Mladenu Bajiću, koji je tu proveo 12 godina, premijer se zahvalio rekavši da je u njegovu mandatu "više bilo dobroga nego što je bilo lošega".

Premijer se osvrnuo i na optužbe i, kako je naveo, klevete koje su se posljednjih dana mogle čuti na račun Mladena Bajića, rekavši da izbor Cvitana nema veze s napadima na Bajića, a onima koji su Bajića napadali poručio je sljedeće: One koje svrbi, uvijek se češu tamo gdje ih najviše svrbi.

U New Yorku je stalno 'sales'

Ministri su na današnjoj sjednici Vlade izglasovali prijedlog Zakona o zaštiti potrošača kojim će se utvrditi prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižima od redovnih. Po novom zakonu trebale bi se istaknuti dvije cijene, redovite i snižene. One bi morale biti istaknute kod sezonskih sniženja, rasprodaja, akcijskih prodaja, prodaja proizvoda s pogreškom, proizvoda kojima istječe rok uporabe i ostalih ponuda u kojima kupci mogu kupovati proizvode po nižim cijenama.

– Nakon što je sklopljen ugovor, potrošaču je dana mogućnost da se predomisli bez navođenja razloga u 14 dana – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i dodao kako akcije mogu trajati najviše 30 dana.

– Vjerujem da će se ovim zaista zaštititi potrošači. U Americi su popusti cijele godine svakog dana. U New Yorku je stalno 'sales' i kad kupiš robu, možeš je vratiti sutra – kazao je Milanović.

Broj članova biračkih odbora smanjen na 6

Vlada je donijela odluku da se na europskim izborima broj članova biračkih odbora smanji sa 10 na 6 i utvrdila da je nadležni sud ovlašten za donošenje odluke o ukidanju imuniteta zastupnika u Europskom parlamentu.

– U iduće tri godine sva tijela države uprave u ostvarenju schengenskog plana potrošit će 3,350 milijuna kuna – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predstavljajući prijedlog revidiranog schengenskog akcijskog plana.

Ministar Ivan Vrdoljak objasnio je pet odluka o opskrbljivačima plina. – HEP se određuje za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina – rekao je Vrdoljak.

– Ina kao jedini hrvatski proizvođač plina ima obavezu prodaje prirodnog plina jedinom opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu – rekao je Vrdoljak i dodao da HEP taj plin može koristiti samo za prodaju kućanstvima ili distributerima. Milanović je upozorio da to ne smije biti "nedozvoljena potpora", na što je Vrdoljak kazao da su svi regulatori dali svoje mišljenje o prijedlogu i da to nije tako.

Nema poskupljenja

– Moglo se dogoditi da 1. travnja distributeri u javnoj nabavi počnu nabavljati plin i da u tim nabavama skoči cijena plina. Ovako smo omogućili da ostanu na istoj razini i nema poskupljenja. Možda će dvije lipe biti manja – rekao je Vrdoljak.

– Odredili smo cijenu tako da HEP ne ostvaruje nikakav ekstraprofit. Jer to nije posao u kojem smije biti zarade. Određujemo cijenu HEP-a za distributere – kazao je Vrdoljak. Odluke su donesene na razdoblje od tri godine. 

– Ovo je prijelazno razdoblje kako bi zaživjelo veleprodajno tržište. U roku od tri godine potpuno ćemo liberalizirati tržište – kazao je Vrdoljak.

Ministri su prihvatili i odluke o određivanju tržišta plina.

Na Vladi je rečeno da je projekt modernizacije HŽ infrastrukture vrijedan 40 milijuna eura te da će se ostvariti uz potporu EBRD-a. Zakonom o unaprjeđenju poduzetničke klime uređeni su kriteriji poduzetničkih zona.

>>Lažni Slavko Linić otvorio profil na Facebooku. Vlada: Prijavite ga!

>>Izbor Dinka Cvitana je nastavak Bajićeva rada

Komentara 41

DU
Deleted user
10:28 27.02.2014.

A mozemo li "vratiti" ovu vladu koju smo zabunom kupili na "sales"?

Avatar Robert28
Robert28
11:24 27.02.2014.

I trebaš se Milanoviću zahvaljivati Bajiću, doveo te na vlast i štiti tvoje esdepeovske lopovske kolege, a i tebe!

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
10:48 27.02.2014.

Čuj ovoga, u New Yorku... . On kao "zna" kako je u New Yorku. Sad će on to nama koji nismo vidjeli svijeta objasniti! . Dokad ćemo slušati od predsjednika vlade hohštaplersko prenemaganje? Dokad? . I, dragi Zoki, kad većkad već uspoređuješ RH (koja ništa ne valja!) s drugima (koji su savršeni?!) zašto ne uspoređuješ New York i isplatu plaća radnicima, npr.? . Ima li u New Yorku primjera da se radi u državnoj firmi i ne dobije plaća? A zakonom se izglasalo da je kriminal ne isplatiti plaću radnicima? I nikom ništa! Kako je to u New Yorku, predsjedniče vlade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije