Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sinčić u Saboru:

'Vlada izgladnjuje radnike Uljanika i 3. maja kao što je Staljin izgladnjivao Ukrajince'

Zastupnici na sjednici Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
02.05.2019.
u 10:54

HDZ-ov Branko Bačić ironično je primijetio kako su govornici prije njega tvrdili kako imaju rješenje za sve izazove u Hrvatskoj, a s druge strane, nisu u stanju napisati obični zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona.

Prijedlozi za povećanje plaća, upozorenje da bi Brodosplit uskoro mogao postati novi problem za državu, sjećanje na 12 ubijenih redarstvenika u Borovu Selu samo se neke od tema kojima su se saborski zastupnici jutros bavili u slobodnim raspravama u Hrvatskom saboru.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić upozorio je da veliki broj građana u Hrvatskoj ima loše uvjete rada i niske plaće, zbog čega će tražiti raspravu o SDP-ovom planu za povećanje plaća. Žele povećanjem osobnog odbitka odnosno neoporezivog dijela dohotka s 3.800 na 5.000 kuna osigurati da trenutno sve plaće u Hrvatskoj narastu između 330 i 500 kuna mjesečno.

- Velik broj građana radi u lošim uvjetima i za malu plaću, pola svih zaposlenih u Hrvatskoj radi za plaće manje od 5400 kuna, ne smijemo zatvarati oči pred istinom da preko milijun ljudi živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a 130 tisuća građana ne može ostvariti Ustavom zajamčeno pravo na rad. Pola milijuna umirovljenika živi na rubu siromaštva i nema kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – nabraja Bernardić. Zadnja Vladina porezna reforma digla plaće za 15 tisuća najbogatijih po principu uzmi siromašnima da daš bogatima, nastavlja, dodavši kako bi SDP-ov plan za povećanje plaća pomogao povećanju konkurentnosti koji bi bio bez dodatnog troška za poslodavce.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida izrazio je zadovoljstvo podatkom da su DORH i HBOR izgubili spor protiv povjerenika za informiranje na pitanju treba li sve kredite HBOR-a dati u javnost da se zna koliko je i tko dobio sredstava jer je to javni novac. Ponovno je upozorio na problem hrvatske brodogradnje, upozorivši kako bi uskoro mogli imati novi problem s Brodosplitom.

- Nedopustivo je da Vlada Andreja Plenkovića kao što je Staljin izgladnjivao Ukrajince izgladnjuje radnike Uljanika i 3. maja ne dajući im njihove plaće. U tom je slučaju izgubljena godina dana, kad je čovjek unesrećen na cesti imamo tzv. zlatni sat u kojem su najveće šanse da ga se spasi i dovede u bolnicu, a u slučaju ova dva brodogradilišta mi smo izgubili zlatnu godinu u kojoj im se moglo pomoći. Sada nam prijeti aktiviranje jamstava u Brodosplitu, riječ je o božićnom jamstvu Milanovićeve vlade za izgradnju broda, odnosno jedrenjaka koji je trebao biti gotov prije 4 godine, a još nije, imamo jedrenjak kojem nisu gotovi ni jarboli ni jedra – kazao je Sinčić. Prema njegovim informacijama, velika je mogućnost da će naručitelj aktivirati jamstva za taj jedrenjak vrijedna stotinjak milijuna kuna.

- Bojim se da je to samo početak, davalo se šakom i kapom na sve strane i sad trpimo posljedice toga. Nedavno smo svjedočili prvom kašnjenju plaća od 15 dana u Brodosplitu, navodno imaju sredstava za nekoliko mjeseci i u ljeto će postati nelikvidan. Pozivam Vladu da ne propušta zlatnu godinu, odmah sada postupajte po pitanju Brodosplita, idite tamo, ispitajte situaciju – naglasio je Sinčić.

Mostov Tomislav Panenić osvrnuo se na obljetnicu stradavanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu za koje počinitelji i dalje nisu odgovarali.

- Taj masakr jedan je od bolnijih događanja u ratu, posebno jer nitko nije odgovarao za to, odnosno jeste samo jedan jedini čovjek. Tadašnja optužnica zasnivala se na najtežem obliku oružane pobune i tada nitko nije pomišljao da će Zakonom o općem oprostu biti i ta kvalifikacija oproštena, od petorice koji su okrivljeni za zlostavljanje ranjenih policajaca, samo jedan je bio dostupan pravosuđu i osuđen na 3,5 godine zatvora, a ostali su izbjegli kaznu sukladno Zakonu o oprostu – rekao je Panenić pozvavši institucije da kvalifikaciju optužnice s oružane pobune prebaci na ratni zločin kako bi se procesuirali svi počinitelji ovog stravičnog masakra.

Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku osvrnuo se na problem nepotpisivanje aneksa ugovora kojim bi se koncesija na državno poljoprivredno zemljište s Agrokorovih tvrtka prenijela na tvrtke u sastavu Fortenova grupe.

- Tražimo da se ponovno raspiše javni natječaj za 32 tisuće hektara najplodnije zemlje koju je koristio Agrokor, protivimo se pogodovanju stranim vlasnicima na štetu OPG-ova. Tražimo obustavu potpora za velike privatne poljoprivredne kompanije, njima to nije potrebno jer ovo je tržište, a od SOA-e tražimo da se očituje ima li sad u novom sustavu Fortenova moguće ugroze nacionalnih interesa, geopolitičkih i geostrateških, ako to nisu izradili za Agrokor, jesu li sad izradili za Fortenovu. Dajem i podršku načelnicima i gradonačelnicima u Slavoniji i Baranji koji ne pristaju da potpišu anekse od dodijeli zemljišta – rekao je Lovrinović.

SDSS-ov Milorad Pupovac komentirao je isti problem, naglasivši da je stanje takvo da u SDSS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost.

- Razlike u cijeni zakupu zemljišta po hektaru za zakupce poput Agrokora, odnosno Fortenove i nekog OPG-a, su od 3 do 7 puta cijene, od 280 kuna po hektaru za nekoga kao što je Fortenova pa do 2300 kuna za OPG. Što je to? Tko tu koga subvencionira i za čije babino brašno? Da li država subvencionira nekoga uz sve subvencije koje daje ili država preko OPG-ova zapravo subvencionira velike kompanije. Želimo odgovor na to pitanje, u protivnom ćemo biti protiv ovakvog način pristupa stvarima. Ako već postoji drugi red, ako je prosječna cijena subvencije za neku kulturu ili grlo stoke 1400 kuna po hektaru godišnje, i ako još na to oni koji imaju preko 20 hektara dobiju bonus, sasvim je jasno da možemo vidjeti tko je ovdje privilegiran. Može li se tako zaustaviti siromašenje slavonskih područja i iseljavanje ljudi, sasvim sigurno ne može – ocijenio je Pupovac.

Pita se jesu li veliki zakupci poput Agrokora ispunili svoje ugovorne obaveze iz 2008. i 2009. godine do današnjeg dana, gdje su rekli da će čuvati radna mjesta, osnovne oblike proizvodnje koje su zatekli.

- Kao što znamo, već sljedećeg dana ukinuli su neke oblike proizvodnje. Kao što je jedan načelnik rekao, u Belju njima ostavljaju svinje i govna, a proizvodnju mesa prebacuju na druga mjesta. Je li to način kako vodimo brigu o tim krajevima i ljudima, ne bih htio da je to način. Naše interventne mjere kao programi za Slavniju koje su za pozdraviti će biti palijativne mjere ako ovakve sistemske mjere budu proizvodile diskriminaciju, ako se velike kompanije bude financiralo na teret OPG-ova i države, odnosno lokalne samouprave – komentirao je Pupovac pozvavši HDZ da ne pritišće svoje načelnike da potpisuju anekse ugovora jer govore u ime svog naroda i svojih općina.

HDZ-ov Branko Bačić ironično je primijetio kako su govornici prije njega tvrdili kako imaju rješenje za sve izazove u Hrvatskoj, a s druge strane, nisu u stanju napisati obični zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona.

- Pročitao sam da su naše kolege iz oporbe doživjeli takvu blamažu na Ustavnom sudu kakva se ne pamti. 33 zastupnika iz oporbe potpisala su zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu tvrdeći da je donesen po hitnom postupku, a nije nego u redovnoj proceduri, kao i da je neustavan jer nije imao savjetovanje s javnošću, a jeste. Ustavni sud je odbacio taj zahtjev uopće ga ne raspravljajući – rekao je Bačić. Zamjerio je oporbi i da prigovara da se ne provode reforme, a Vlada, uvjerava, to stalno radi, pa podsjeća na poreznu, mirovinsku, obrazovnu i cestarsku reformu, lex Agrokor, osnivanje Državnog inspektorata, ukidanje državnih agencija. Ponovio je i zašto se protivi referendumskoj inicijativi "67 je previše" naglasivši kako su uvjeti mirovinske reforme bili nužni kako bi sustav opstao.

VIDEO Bulj poklonio mlijeko Vladi:

Komentara 1

AN
antonelić
13:39 02.05.2019.

b. bačić je 6 godina držao ljestve dr.ivi sanaderu , a onda se čudio ( zajedno sa jacom ) kad su u sefu hadezea našli 300.00 eura crne love ... a stari lisac jarnjak je govoril : " se bu nas pohapsili " ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije