Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Veslom smo gurali Jakovinu da ide u Bali

Prihvaćen je Prijedlog zakona o životnom partnerstvu. Ne bi bilo dobro da budemo istok zapada, rekao je Milanović
12. prosinca 2013. u 11:39 107 komentara 18149 prikaza
zoran milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim se, među ostalim, istospolnim partnerima omogućuje sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis u registar. Reguliraju se i pitanja uzdržavanja, nasljeđivanja i slično.

– Zakon će u Hrvatskoj primijeniti dobre europske standarde, s njima se neće svi složiti, ali mi vjerujemo da su ljudski, dobri, u skladu s hrvatskim Ustavom. Ako hoćete, i u skladu s naukom vjerske zajednice – rekao je Milanović.

Prijedlog zakona odražava realni društveni kontekst u kojemu se nalazi Hrvatska, svijest kako je potrebno sveobuhvatno regulirati položaj istospolnih zajednica te poštovanje prema svim građanima, rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Istodobno, prijedlog odražava činjenicu da velik dio građana ima skepsu prema tome, dodao je.

– Činjenica je da se radi o legitimnom demokratskom pravu na drukčije mišljenje – rekao je Bauk.

Kako se navodi u prijedlogu, razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u vezi s pravima odnose se prije svega na položaj djece. Naime, ovim prijedlogom ne predviđa se mogućnost posvajanja djece za životne partnere. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ranije je poručila da bi društvo bilo neprijateljski raspoloženo prema djeci posvojenoj u takvim zajednicama.

– Prije nego što smo ušli u Europsku uniju, bili smo zapad istoka, sada ne bi bilo dobro da budemo istok zapada – rekao je Milanović.

U toj Europi postoje određeni standardi, neki su malo dalje otišli u tome, neki nisu, među takve ćemo se ubrajati i mi, dodao je.

– Neki su još uvijek u 19. stoljeću, a tamo valjda ne pripadamo – rekao je Milanović.

Plan investicija

Prva točka na dnevnom redu bio je prijedlog plana investicija za 2014. godinu.

– Postoje određeni trendovi koji su pozitivni. Pri tome prije svega mislim na to da smo se ipak po stopi rasta približili prosjeku EU više nego ikada od 2008. godine – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodajući da je bitno smanjena dinamika daljnjeg rasta nezaposlenosti.

Grčić je rekao da javni sektor ne može riješiti sve probleme gospodarstva te da to treba jasno reći, a rekao je i da država jako puno radi za privatni sektor.

Iz proračuna će za investicije biti izdvojeno 7,2 milijarde kuna, što je 2 milijarde više nego u tekućoj godini. Investicije u prometu iznose oko 8 milijardi kuna, u energetici 3 milijarde, u obnovi vodoopskrbnih sustava 1,5. Grčić je rekao i da je udio fondova EU u investicijama nikad veći. Dodao je kako u ovom trenutku imaju 11 gotovih projekata koji donose 500 milijuna eura investicija i 2000 zaposlenih. Prijavljeni privatni projekti za poticaje otvorit će 3500 novih radnih mjesta i 3000 radnih mjesta kod manjih projekata.

Vijeće za financijsku stabilnost

Usvojeni su Nacrti prijedloga zakona o kreditnim institucijama i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, kojima se naše zakonodavstvo usklađuje s europskim te Nacrt prijedloga zakona o Vijeću za financijsku stabilnost.

Definirana je bitno veća odgovornost banaka koje više neće spašavati porezni obveznici, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

– Novost je u tome da teret sanacije i rehabilitacije banaka najprije pada na vlasnike i vjerovnike, a samim tim i na one koji imaju štednje, a ako to ne uspije, tek tada se ide na zajedničke rezervne fondove. Ako ni to ne uspije, time se bavi država na teret poreznih obveznika – rekao je Linić.

Vijeće za financijsku stabilnost bavi se oblikovanjem makrobonitetske politike Republike Hrvatske, a za financiranje je zadužen HNB pa neće biti na teret državnog proračuna, objasnio je Linić.

Ništa od prodaje HPB-a, ponuda premala

Usvojen je Nacrt prijedloga zakona o inspektoratu rada, koji će sada moći izricati novčane kazne i zabraniti obavljanje djelatnosti ako utvrde neprijavljivanje radnika. Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava, kao što su božićnice i regresi, zaposlenima u javnim službama.

– Novca za neke stvari trenutačno nema, a kada ih bude, bit ćemo sretni jer ćemo moći vratiti prava – rekao je Milanović.

>> Ni iduće godine nema božićnica ni regresa za državne službenike

Otkazani su kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te za znanost i visoko obrazovanje. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da su ti kolektivni ugovori bili potpisani kada su makroekonomske projekcije bile mnogo pozitivnije.

– Bili bismo sretniji da se možemo dodvoriti novcem koji nemamo – rekao je Milanović.

Vlada zasad odustaje od prodaje Hrvatske poštanske banke pa je na današnjoj sjednici odbila ponudu Erstea od nešto više od 103 milijuna eura, 905 kuna po dionici, što je znatno manje od neobvezujuće ponude iste banke. Linić smatra da je to zato što je Erste u dubinskom snimanju zaključio da HPB ima previše tužbi.

– Stvar vrijedi onoliko koliko je netko spreman ponuditi. Nas ponuda ne zadovoljava – komentirao je Milanović.

Ponos čovječanstva

Usvojen je prijedlog odluke o spuštanju zastava Republike Hrvatske i Europske unije na pola stijega u povodu smrti Nelsona Mandele, kojeg je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nazvala ponosom čovječanstva. Zastave će biti spuštene u nedjelju, na dan Mandelina sprovoda.

– Nelson Mandela osoba je kojoj u našoj suvremenosti nema ravnih – rekla je Pusić.

Vodni doprinos smanjuje se 15% za poduzetnike radi rasterećenja gospodarstva od neporeznih davanja, a prihvaćena je i uredba kojom se naknada za zaštitu voda računa 0,0037 kuna po kilogramu dušika kao aktivne tvari u mineralnom gnojivu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirao je i optužbe da je na ministarskoj konferenciji WTO-a u Baliju odsjeo u luksuznom hotelu. Rekao je da su transparentno pokazali sve troškove. U Jakovininu obranu stala je i Vesna Pusić, koja je rekla da njegov put nije skup te da je najskuplje ne ići na sastanke jer ne želimo da drugi odlučuju u naše ime. Milanović je rekao da Jakovina tamo zapravo nije htio ići te da su ga veslom gurali da ide.

– Vidio sam u medijima da je bilo nekakvih prozivki oko troškova. Dakle, ministar je tamo izguran veslom jer se opirao tome da ide, ali mi moramo na takvim mjestima biti predstavljeni – rekao je Milanović.

Nemamo poker asova, ali imamo skalu

Odlučeno je da dio prihoda od igara za sreću odsad ide pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, za promociju sporta i kulture i slično.

Utvrđene su godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za iduću godinu. Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca je 2256, od čega je 2000 produženje već izdanih dozvola, a za novo zapošljavanje stranaca 239 dozvola.

Prihvaćen je prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti između Republike Albanije, Republike Azerbajdžana, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u vezi sa suradnjom na realizaciji južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi. Vesna Pusić rekla je da je hrvatski vitalni interes, kako bi se smanjila cijena plina, da se od Albanije povuče jedan krak po našoj obali Jadrana, za što je zainteresirana i Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Memorandum će u Bakuu potpisati Milanović i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

– U toj igri karata, u tom pokeru, nemamo poker asova, ali imamo jednu dobru skalu – rekao je Milanović.

Milanović je komentirao i Zakon o radu. Rekao je kako su neke države populistički uvele mirovinu u 60. godini, pa su se opekle. Komentirao je "podcjenjivačke" izjave u Saboru poput "ne dao bog da vas operira netko u 65. godini".

– Ljudi su u tim godinama sposobni raditi – rekao je Milanović.

Rekao je da se o tome nakon Nove godine morati ponovno razgovarati bez imalo strasti.

Kemijsko oružje

Za pretovar sirijskog kemijskog oružja, u čemu bi mogla sudjelovati i Hrvatska, Zoran Milanović rekao je da nije NATO-ova operacija. Rekao je da je riječ o uništavanju globalnog zla.

- Od nas se očekuje, ne traži, moli nas se, da damo jedan mali doprinos - rekao je Milanović, dodajući kako želi da se o ovome raspravlja u javnosti. Vlada će donijeti odluku, ali javnost mora biti informirana, rekao je.

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ONLY 1
  ONLY 1:

  sve što je ova "vlada" izglassala, mora proći temeljitu provjeru i poništavanje 80% "odluka" ova vlada ne pokazuje nikakvo prijateljstvo prema Hrvatima, ali istovremeno srbe diže na pijedestale iako je svakom jasno što su činili nedavno po HR ! kada ... prikaži još! kada će Hrvatska imati konačno pametne ljude koji nisu partijski nepotisti?

 • doktorica:

  o tome je lakše nego o npr.industrijalizaciji Hrvatske.Za tu diskusiju ne moraš biti npr.inžinjer,pa možeš razvezivati na dugačko i široko,vrijeme ide,a novac kapa.Super!!!

 • Avatar onaj koji uskoro dolazi
  onaj koji uskoro dolazi:

  dok Australija zabranjije istospolne Brakove nasi Masoni su zato....