Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj "Jakovina"

EU: Karta za Bali može na naš račun, hotel – ne

Tihomir Jakovina
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
10.12.2013.
u 07:21

Svaka država članica EU ima godišnju financijsku omotnicu za tu vrstu troškova, što je ostalo u Hrvatskoj, u EU ne znaju

Ministar Tihomir Jakovina ima pravo na to da mu se iz proračuna refundira trošak zrakoplovne karte do Balija, odgovorili su nam jučer u Bruxellesu, ali samo ako hrvatski ministri već nisu potrošili financijsku omotnicu koju u proračunu Europske unije imaju za tu vrstu troškova.

EU, međutim, ne pokriva troškove hotela, pa tako ni noćenja ministra Jakovine na Baliju.

Iako se ne čini logičnim da EU plaća ministrima iz svih zemalja članica sudjelovanje na sastanku Svjetske trgovinske organizacije, stvar je u tome da se na Baliju istodobno s konferencijom WTO-a održavao i sastanak Vijeća za vanjskotrgovinske poslove EU. A pravilo je, kako nam objašnjava izvor iz Vijeća, da ministri koji sudjeluju na formalnim sastancima Vijeća EU mogu tražiti nadoknadu troškova zrakoplovne karte bez obzira na to gdje se ti sastanci održavaju, u Europi ili drugdje.

– Međutim, svaka država članica EU ima godišnju financijsku omotnicu za tu vrstu troškova. Na kraju je na svakoj državi da odluči koje putne troškove želi da joj refundira EU, a koje ne. Troškovi hotela ne nadoknađuju se iz proračuna EU – objasnio je, na naš upit, izvor iz Vijeća EU. Budući da je riječ o refundiranju nakon putovanja, nije još poznato je li hrvatski ministar poljoprivrede Jakovina zaista za to putovanje na Bali tražio nadoknadu na koju ima pravo ili su, što je također teoretski moguće, hrvatski ministri već ispraznili ovogodišnju financijsku omotnicu za tu vrstu troškova.

>>Jakovina mladeži: Trebali ste paziti kad je HDZ krao državu

Komentara 35

Avatar brk2101
brk2101
08:09 10.12.2013.

I novac od EU je novac poreznih obveznika.

DU
Deleted user
08:13 10.12.2013.

A kakva korist od toga što je naš dragi Jakoviina Tićo uopće išao na Bali? Pa on je jedan od četvorice najlošijih ministara u Vladi uz Vrdoljak Iveka, Maras Gogu i Mrsić Mirandolina. A bez problema mogu im se pridružiti i Grčić dr. Brankec i Opačić Milančica.

KR
krka
08:51 10.12.2013.

Kako je lijepo biti ministar iz vladajuće partije u državi. Za takve stvari mora biti novca, ko ''šiša'' prosvjetare, oni samo uče djecu da postanu ljudi, jednog dana, ako Bog da. Država nam je srozana na razinu Enverove Albanije 1960-te godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije