Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predrag šustar:

Ja sam biolog, ali sam i vjernik, i to ne moraju biti suprotstavljene vrijednosti. Dosta je logike 'mi ili oni'

Predrag Šustar i Boris Jokić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
19.02.2016.
u 09:23

Intendant HNK u Rijeci Oliver Frljić najavio je spaljivanje nepoćudnih knjiga, među kojima je i Darwin. To u pluralnom, demokratskom društvu ima smisla, rekao je Šustar

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar bio je gost emisije Novi dan na N1. Govorio je o nizu tema, ali i o svojoj izjavi o Bogu koja je izazvala reakciju u javnosti.

Na pitanje što je namjeravao reći tezom da "opcija Boga kao stvoritelja svijeta" postoji iako je znanstvenik, Šustar je rekao:

"Intendant HNK u Rijeci Oliver Frljić najavio je spaljivanje nepoćudnih knjiga, među kojima je i Darwin. Kolega radi posao i to medijski na način koji skreće pozornost na njihov rad. To u pluralnom, demokratskom društvu ima smisla. Drago mi je da se pozornost skrenula na Ruđera Boškovića i na akademsku raspravu oko dizajna, odnosa znanosti i religije. O tome se nije puno raspravljalo u Hrvatskoj, a sad je izašlo van i to je dobro, da ne ostane u samo akademskom prostoru", rekao je Šustar i dodao da razumije reakcije Olivera Frljića, ali da mu je i iznimno drago da su ga studenti iz Splita pozvali na tribinu na kojoj će se raspravljati o odnosu znanosti i religije, za što kaže da je lijepa tema.

"Ja sam biolog i imao sam puno iskustva s tom materijom, ja to predajem i jako dobro poznajem. Tu su stvari kristalno jasne, ali ja jesam vjernik i to ne moraju nužno biti suprotstavljene vrijednosti. Došlo je vrijeme da ta pluralnost izađe van, jer dosta je logike 'mi li oni', radikalizira se javni prostor. To je super što se raspravlja, g. Frljić također sudjeluje u raspravi, ali moramo imati neke okvire. Ta rasprava mora biti izvedena prema dobrim običajima. Zato mi je drago što su me studenti pozvali da prezentiram argumente, bit će to lijepa i interesantna rasprava", rekao je Šustar. 

Budući da svjedočimo tolikim podjelama i stalno se vraćamo na teme iz prošlosti iako imamo važnijih tema iz sadašnjosti, ministru je postavljeno pitanje ima li kvalitetnog pluralizma među njegovim kolegama koji su doktori znanosti?

"Ako govorimo o filozofiji, ja pripadam angloameričkoj analitičkoj tradiciji. Strukturiranje argumenata naučio sam na sveučilištu Columbia u New Yorku, odnosno kako napadati tuđu tezu prema pravilima. To može biti model i za politiku. Sjednica u Saboru često se kritizira, a ja sam je pratio i bilježio i ne bih se složio da je bila naporna. Uglavnom je bila vrlo dobro strukturirana, parlamenti u demokracijama tako i raspravljaju, stoga sam zadovoljan razinom argumentacije.

Naravno, kad napravite prijedlog zakona, to će biti teško iskomunicirati. Dobro je da stvari izađu van, ali i da rasprava ima pravila. To mora početi funkcionirati kod nas", rekao je Šustar.

>> Traže ostavke, a pravih razloga nemaju – osim ideoloških

Komentara 434

Avatar abakus
abakus
10:13 19.02.2016.

Problem i jest u tome što većina lijevoliberalnih bježi od rasprave. Oni daju svoje mišljenje/stav o nečemu praktički kao dogmu i kažu: "Tko u to ne vjeruje taj je... "(nadopuniti prema onome što svakodnevno čujemo s te strane). I svojom agresivnošću još i dodatno poručuju da rasprave o tome nema. Po čemu se takav stav razlikuje od stava bilo koje vjerske sekte? Pozdravljam zato otvaranje ovih tema ("antifašizma" tj. lažnog antifašizma ili bolje rečeno biznis-antifašizma, odnosa vjere i znanosti, zabrane pobačaja, državnog financiranja tzv. javne scene koja većinom radi protiv države koja je hrani i drugih) koje su kod nas još uvijek tabu. Treba o tome razgovarati.

CR
CROLINDA
10:09 19.02.2016.

Bog je stvorio i znanost i znanstvenika - oni mogu samo ono i onoliko koliko im Stvoritelj dopusti

DU
Deleted user
09:54 19.02.2016.

Komunizam je propao,misnistar Hasenbegović radi zakon o lusteraciji,idmo dalje,nema povratka na staro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije