Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA RASPRAVA

Više Amerikanaca glasalo bi za geja nego ateista ili muslimana

Pete Buttigeig na pozornici sa svojim suprugom Chastenom – prizor je to na koji se Amerikanci još navikavaju
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
1/6
18.02.2020.
u 23:13

Može li homoseksualac postati američki predsjednik? To je pitanje nenadano opet postavljeno u središte tamošnje političke scene nakon što je vrlo utjecajni konzervativni komentator Rush Limbaugh izrazio sumnju da će Amerikanci na čelo zemlje izabrati otvorenog homoseksualca Petea Buttigiega (38).

Trenutačno vodeći kandidat u Demokratskoj stranci za natjecanje na predsjedničkim izborima protiv Donalda Trumpa, “outao” se 2015. godine, a dosad ga se manje promatralo tek kao geja, a više kao mladog, idealističnog i energičnog političara koji je protuteža svojim starijim kolegama. No, mnogi su lijevi mediji Limbaughove komentare okarakterizirali kao homofobne, a i sam je Trump rekao da mu ne bi smetao gej predsjednik. Zbog toga bi se o seksualnom opredjeljenju mladog političara u sljedećim mjesecima kampanje moglo govoriti puno više nego dosad.

 

Govoreći o budućoj strategiji Demokratske stranke koja želi pobijediti Trumpa, Limbaugh je prošlog četvrtka rekao da smatra da Amerika “unatoč velikom napretku i unatoč velikoj osviještenosti, još uvijek nije spremna izabrati gej čovjeka koji ljubi svog supruga na pozornici”.

– Oni (demokrati op. a.) govore: Dobro, kako će to izgledati? Tridesetsedmogodišnji gej koji na pozornici ljubi svog supruga pokraj gospodina muškarca Donalda Trumpa – pitao se Limbaugh. Američki su liberali glasno osporili komentatorove riječi i mnogi su njegove tvrdnje opisali kao homofobne. Na panelu CNN-a analitičari su tvrdili da je za ovakve teze zaslužna politička kultura u društvu kojoj Bijela kuća itekako pridonosi. Podsjetili su da je samo nekoliko dana prije Trump Limbaugha odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode tijekom svog obraćanja naciji.

No, ankete zapravo demantiraju Limbaugha: govore da 78 posto Amerikanaca ne bi imalo ništa protiv toga da predsjednik bude gej. Prema tom prošlomjesečnom istraživanju tvrtke Gallup, koju se u američkoj javnosti smatra pouzdanom, simpatizeri obiju stranaka ne bi imali ništa protiv. Dakle, i 62 posto republikanaca moglo bi glasati za homoseksualaca kao predsjednika. To se znatno promijenilo u posljednjim desetljećima: 2007. godine 55 posto Amerikanaca, prema istraživanju iste tvrtke, reklo je da bi moglo glasati za gej političara, a 1983. tek 29 posto njih.

Zanimljivo, Amerikanci bi na čelu radije vidjeli geja (78%) nego muslimana (66%) ili ateista (60%). Isto tako je u SAD-u rastao i broj Amerikanaca koji podržavaju sklapanje istospolnih brakova, dok posljednjih godina ta brojka stagnira. Trenutačno iznosi 61 posto, a 31 posto Amerikanaca je protiv, prema Pew Research Centeru. Još 2004. brojke su bile obrnute: tada je tek tri od deset Amerikanaca podržavalo sklapanje istospolnih brakova.

Nakon što je Limbaugh komentirao Buttigiega, u obranu političara stali su svi njegovi protivnici na demokratskim predizborima.

– Pete i ja smo konkurenti, ali taj čovjek ima časti, hrabrosti i itekako je pametan – rekao je bivši potpredsjednik Joe Biden o Buttigiegu. Njih dvojicu smatra se glavnim predstavnicima umjerenog krila stranke, a neki su komentatori već istaknuli da bi Bidenu seksualno opredjeljenje njegova protukandidata moglo koristiti među konzervativnijim biračima Demokratske stranke. Dobar je primjer toga bila reakcija jedne Buttigiegove glasačice na predizborima u Iowi koja je tražila svoj glas natrag kad je čula da je on otvoreni homoseksualac.

Buttigieg je rekao da neće primati savjete o obiteljskim vrijednostima od Limbaugha ili “bilo kojeg drugog Trumpova pristalice”.

Najpomirljiviji Donald Trump

I samog su Trumpa pitali na Fox Newsu bi li bio otvoren za mogućnost da glasa za gej kandidata, a on se pritom istaknuo kao prilično pomirljiv.

– Mislim da bih bio. Mislim da bi postojali neki koji ne bi bili i, da vam iskreno kažem, ja ne bih bio u toj grupi – rekao je Trump.

Brojni su konzervativni komentatori i političari pritom stali u obranu Rusha Limbaugha i potpuno odbacili mogućnost, koja je spomenuta na ljevici, da mu se oduzme predsjednička medalja slobode. Sljedeći su predizbori u Demokratskoj stranci na redu u subotu u Nevadi.

Komentara 4

DU
Deleted user
10:36 19.02.2020.

Poznati komičar Dave Allen - stariji ga se sigurno sječaju - u jednom je skeču prije nekih 40 godina rekao slijedeće: Seli se Britanac iz zemlje i pitaju ga zašto. Odgovara: "Prije 100 godina su pexdxere osudili na smrt, prijee 50 godina na kaznu zatvora, prije 10 godina na novčane kazne, danas im se ništa ne dogodi, a ja se selim prije nego biti pexdxer postane obavezno!" Pazite: to je rekao prije 40 godina!!!!! Pametnome dosta!

Avatar Balcanicus
Balcanicus
04:33 19.02.2020.

Glupost, čovjek nije rekao ništa loše. Američki su izbori komplicirani, točno se zna gdje trebate pobijediti da bi postali predsjednik. California je nebitna, tamo će uvijek pobijediti demokrate i ne možete ništa promijeniti. Texas je republikanski. Izbori se dobijaju uu tzv. swing states, državama gde mogu dobiti i jedni i drugi. nema ih puno. To za gays , ateiste i muslimane je točno. Gay koji je kršćanin ili židov je bolji nego ateista ili musliman, tako razmišlja najveći dio Amerike.

OR
orao10
23:18 18.02.2020.

Nema sanse da pedwr postane predsjednik USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije