Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIJ

Snimka ne prikazuje trenutak potresa u Maroku, radi se o ranijem događaju

Aftermath of an earthquake in Morocco
Foto: AL MAGHRIBI AL YOUM/REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.09.2023.
u 09:42

Snimka ne prikazuje trenutak posljednjeg razornog potresa već se radi o snimci staroj tri godine.

Brojne kuće i zgrade uništene su nakon katastrofalnog potresa koji je u petak, nešto iza 23 sata po lokalnom vremenu, pogodio Maroko. Najmanje 632 osobe su poginule, a 329 je ozlijeđenih, od čega 51 osoba kritično. U nekoliko marokanskih gradova potres je natjerao ljude da napuste svoje domove te su mnogi noć proveli na ulici. 

Društvenim mrežama širile su se fotografije i snimke, a za jednu je utvrđeno kako nije autentična. Snimka ne prikazuje trenutak posljednjeg razornog potresa već se radi o snimci staroj tri godine. Tada se u kolovozu 2020. godine urušila stara zgrada u Casablanci u Maroku.

India Today pronašla je informacije na francuskim portalima u kojem se nalazi ovaj video, a pronađen je i viralni tweet iz tog razdoblja koji potvrđuje da je snimka nastala 2020. godine. Raskrinkavanje.ba piše kako su se ova i još jedna snimka netom nakon potresa dijelili na društvenim mrežama širom svijeta, a vjerodostojnošću tvrdnji da se radi o aktualnim snimkama bavile su se i druge fact-checking platforme u svijetu. U njihovim se analizama mogu pronaći primjeri objava identičnih snimaka koji su se na društvenim mrežama dijelili u kolovozu 2020. te u prosincu 2022. godine. 

Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara. Marokanski geofizički centar priopćio je da se potres dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2. 

Ighil, planinsko područje s malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Lokalni dužnosnik je ustvrdio da se većina smrtnih slučajeva dogodila upravo u planinskim područjima do kojih je teško doći.

NAPOMENA: ČLANAK JE PRVOBITNO SADRŽAVAO NETOČNE INFORMACIJE KOJE SU NAKNADNO UKLONJENE 

VIDEO Snažan potres pogodio Maroko

Tijek događaja pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:19 09.09.2023.

Marakeš, a Marakeš, što su mislili tkz. gospodari da će odluke iz Marakeša proći tek tako. Naš bog je moćan, slava mu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije