Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'U napadu tenkova poginuo je prvi domaći četnik. To smo doznali kad smo ga pokopali'

Izlaskom svojih snaga na lijevu obalu Kupe, neprijatelj bi doveo snage obrane Siska i sam grad u okruženje, a spajanjem sa vojarnama u predgrađu Velike Gorice, sa aerobazom Pleso, ušle bi u predgrađe Zagreba.
11. listopada 2019. u 19:39 21 komentara 40313 prikaza
Domovinski rat
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Zaustavljanjem neprijateljskog prodora prema Zagrebu na pravcu Novske i Kutine, jednog od dva glavna pravca napada na Zagreb, Banovina kao drugi pravac, dobija novu dimenziju.

ZADAR U OKRUŽENJU VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Most preko Kupe iz Petrinje nije srušen, a snage u prostoru lijeve obale, bile bi izložene unakrsnoj vatri ako bi neprijatelj zauzeo sela Dumače, Međurače i Farkašić. Slijedom toka Kupe, ovi položaji na desnoj obali su istureni iza leđa obrane formirane na lijevoj obali, naspram mosta iz pravca Petrinje. Zaokupljen pljačkom i sporim zaposijedanjem položaja, neprijatelj je propustio priliku zauzeti ovaj prostor, koji je zbog obrane Novske od strane 1. gbr i drugih hrvatskih snaga, doveo do promjene okolnosti i odjednom dobio veliku stratešku važnost.

Zauzimanjem ovih položaja, neprijatelj bi unakrsnom artiljerijskom vatrom udario na obranu formiranu pred mostom iz pravca Petrinje, iskoristio otvoreni prostorom za forsiranje Kupe i potpuno zauzimanja mosta. Izlaskom svojih snaga na lijevu obalu Kupe, doveo bi snage obrane Siska i sam grad u okruženje, a spajanjem sa vojarnama u predgrađu Velike Gorice, sa aerobazom Pleso, ušle bi u predgrađe Zagreba.

PRODOR PREMA ČEPIKUĆAMA VIDEO 'Zasjeda nije uspjela kako je planirana, no oni su tu potučeni do nogu'

Sa druge strane, destabiliziralo bi se obranu Novske i deblokirale neprijateljske snage koje bi tada zajednički krenule u konačan napad na Zagreb. Pripadnici 2. gbr, bili su brži. 

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • Croman 95:

    Sve u svemu, nekome jako smeta i samo pisanje o Domovinskom ratu.I onda se komentariše.I misli da su Hrvati slijepi, zaboravljivi i ludi.Samo sanjajte.Nema je više.Zgazili smo je.

  • zagabria2:

    Neprijatelj bi ovo, neprijatelj bi ono. Kao da Zagreb nije imao stanovnika pa bi samo ušetali. Ne pišite bez osnove, Zagreb nije imao šanse pasti, ja sam bio pa znam. Malo se raspitajte

  • Madagaskar:

    Ne mogu vjerovati. Tko piše sve te gluposti!?