Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Kolarić za Večernji list

VIDEO Šef Štampara upozorio što ne smijete činiti ako imate simptome hripavca: 'Počinje kao prehlada...'

Zagreb: Otvoren drive in punkt za testiranje na hripavac
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/17
01.12.2023.
u 15:51

Kolarić kaže kako je u Zagrebu oko 700 registriranih slučajeva, od toga je 80 posto u školama. To je logično jer se tamo djeca druže na malom prostoru i sve se respiratorne bolesti lako šire

Broj oboljelih od hripavca u petak se popeo na 1400, potvrđeno je Hini iz HZJZ-a. Među oboljelima je 45 beba. Najviše je oboljelih u školskoj dobi, od 10 do 19 godina. HZJZ je u četvrtak imao zabilježeno 1230 oboljelih, a epidemiolozi upozoravaju da smo u uzlaznoj fazi epidemije pa se može očekivati porast broja. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Branko Kolarić za Večernji list rekao je kako se radi o jako zaraznoj bolesti koja se lako prenosi.

"Bolest može nekad biti ozbiljna, a karakterizira je snažan kašalj, u obliku napadaja koji traju minutu i jako iscrpe oboljelu osobu. Liječe se antibioticima, prevenira se cijepljenjem", objasnio je. Najveći broj oboljelih je u Gradu Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kolarić kaže kako je u Zagrebu oko 700 registriranih slučajeva, od toga je 80 posto u školama. To je logično jer se tamo djeca druže na malom prostoru i sve se respiratorne bolesti lako šire. Ako jedan kihne, to se cijeli razred može zaraziti koliko je hripavac zarazan", kaže Kolarić. 

Kazao je da je odaziv u petoj godini, kad se radi zadnje cijepljenje protiv hripavca, nešto manje nego kod novorođenčadi. Stoga su ta djeca trenutno najizloženija. Objasnio je što treba učiniti ako se pojave simptomi:"Kad netko ima simptome prehlade, temperature, šmrcanja, da ostane kod kuće, da ne ide u kolektiv. Hripavac počinje da nekoliko dana nalikuje na običnu prehladu. A kad već počne snažni kašalj, onda ga je lako prepoznati. Uvijek kad imamo temperaturu ne trebamo ići u kolektiv, pogotovo kad imamo ovakvu epidemiju." 

VEZANI ČLANCI:

Kaže kako se svake godine zabilježi 50, 70 ili 100 slučajeva hripavca. "Ali zbog pada cijepljenosti se događaju ovakve epidemije. Sada je na razini Hrvatske 88 posto djece procijepljeno. Da bismo spriječili epidemije, trebalo bi ih biti 95, 96 posto

"Testiranje se radi samo na jednom mjestu zbog PCR aparata kojeg imamo samo na jednom mjestu. Naravno, i obiteljski liječnici i pedijatri bi mogli uzet bris i poslati, mi ćemo rado obaviti testiranje iz toga", dodao je, a spomenuo je i COVID. Kazao je da se bilježi 300-njak slučajeva tjedno. "Dvadesetak ljudi tjedno i dalje umire od COVID-a."

FOTO U Zagrebu se otvorio drive-in za testiranje na hripavac, odmah nastale velike gužve

Zagreb: Otvoren drive in punkt za testiranje na hripavac
1/14
Ključne riječi

Komentara 10

ZE
Zeki
16:49 01.12.2023.

Brzo treba naručiti cjepivo od pfizera SMS porukama u današnje vrijeme tako se to radi

KL
Klipan
17:16 01.12.2023.

Krece ponovno ludilo! Opet kopaju po nosevima naivaca! Samo cekam trenutak kada ce reci da Covid cjepivo djeluje i protiv hripavca. I onda opet krecu zabrane svih vrsta, plasenje je vec krenulo. A ovi u redovima? Stara poslovica kaze: dok je ovaca, biti ce i vune.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
19:32 01.12.2023.

Hoće li Božinović zatvoriti granice između županija kako hripavac ne bi prešao adminidtrstivne crte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije