Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAVAJU NA SVE NAČINE PRIJEĆI GRANICU

VIDEO Pogledajte kako je hrvatski vozač otkrio migrante u kamionu

migranti
01.04.2021.
u 10:59

Večernji list u posjedu je snimke dvojice hrvatskih vozača koja je nastala nedavno u blizini srbijansko-hrvatske granice, a na kojoj se vidi kako jedan od vozača u svom kamionu otkriva migrante, a njegov kolega to sve snima

U prevrtanju kamiona srbijanskih tablica, 22. ožujka kod Okučana poginule su četiri osobe koje su pokušale ilegalno doći do zapadne Europe. Osam migranata pritom je zadobilo teške tjelesne ozljede. U tom kamionu bila su 24 Sirijca, a srbijanski vozač je tvrdio da nije znao da su mu se migranti uvukli u  njegov kamion. 

No Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu protiv njega je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj te izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Da je taj vozač znao da su migranti u kamionu i da im je taj ilegalni prijevoz naplatio, smatra i Marijan Banelli, prometni stručnjak, lobist i bivši prijevoznik.

– Nema šanse da nije znao. Nemoguće je da ti se na kamion popne toliko ljudi i da ti to ne skužiš i da nitko drugi to ne vidi dok stojiš u koloni kod granice – objašnjava Banelli.

A Večernji list u posjedu je snimke dvojice hrvatskih vozača koja je nastala nedavno u blizi srbijansko-hrvatske granice, a na kojoj se vidi kako jedan od vozača u svom kamionu otkriva migrante, a njegov kolega to sve snima. Na snimci se čuje vozač, inače Zagorac, koji kad je otvorio stražnja vrata kamiona, uz psovke tjera desetak migranta van. Oni izlaze i bježe uz povike: "Germany, no Srbija."  Banelli kaže da je ta snimka dokaz kako hrvatski vozači provjeravaju jesu li im se migranti uvukli u  kamion i da su male šanse da vozač ne zna da su oni u kamionu.

 

– Negdje su ga pričekali da izađe iz kamiona i brzo ušli u unutra, a on se iz Srbije vraćao prazan. Prije granice za svaki slučaj prekontrolirao je vozilo. Da to nije učinio na granici, hrvatski bi carinici otvorili kamion i u njemu bi našli migrante i kako bi onda on dokazao da nije znao za njih?  – tumači Banelli dodajući da vozač može biti najhumaniji čovjek i suosjećati s migrantima, ali zbog njih može završiti u zatvoru i još bi ga optužili da je dobio novac od njih. Migranti su, kaže, vjerojatno obili lokot na vratima kamiona i tako ušli unutra.

Banelli kaže i da srbijanski prijevoznici koji su razvili cijeli biznis u ilegalnom prijevozu migranata imaju sistem da ih uglavnom prevoze u praznim cisternama, a neki su napravili i komore u njima za migrante, a u drugom dijelu je natočena nafta.  Hrvatski prijevoznici lani su se žalili da im se u kamione ubacuju migranti, a kad to policija otkrije, naplatili im zbog toga kazne od gotovo 40.000 kuna, iako nisu znali da su migranti u njihovim vozilima. Banelli kaže da je taj problem riješen tako što je zabranjeno stajati s kamionom ispod nadvožnjaka u blizini granice na Bajakovu sa srbijanske strane. Otud bi se, naime, migranti konopom spuštali na kamion, prezali bi ceradu i ušli unutra.  Banelli kaže da su neki od hrvatskih vozača na sudu dokazali da zbilja nisu znali da su im migranti u kamionima i da im je vraćen novac. Banelli kaže da na granici postoji  i rentgen, a imaju i uređaje kojima se detektira život. Pa tako neki šverceri migrante ukrcaju među stoku.

Ključne riječi

Komentara 22

ME
MediciKM
11:26 01.04.2021.

Našim bi političarima bilo bolje da sjednu za stol i dogovore slanje vojske na granicu umjesto što se prepucavaju i laprdaju gluparije.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
15:06 01.04.2021.

Trebao je nakon što je vidio da su migranti u teretnom prostoru kamiona, zatvoriti vrata i odvesti ih na policiju. A ne samo ih izbaciti iz kamiona.

DO
Doktoruma
11:58 01.04.2021.

Mrtva straža na granici i riješen problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije