Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeno više od 300 ljudi

Islamska država preuzela odgovornost za napade na Šri Lanki. Objavljena snimka bombaša

Autori: Vecernji.hr, Hina
23.04.2019.
u 13:13

Napadi su izvedeni u ukupno tri crkve i tri luksuzna hotela, a izveo ga je lokalni islamistički pokret National Thowfeek Jamaath

Policija je uhitila 40 osoba povezanih s bombaškim napadima na Šri Lanki, a među njima je i muškarac koji je vozio bombaše samoubojice te vlasnik kuće u kojoj su neki od njih živjeli, priopćile su tamošnje vlasti.

Islamska država u međuvremenu je preuzela odgovornost za terorističke napade, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.

Predsjednik Šri Lanke vojsci je dao veće ovlasti kako bi razotkrila sve povezane s napadima, a broj poginulih povećao se na 321 osobu. Među ubijenima je 45 djece, a danas je na Šri Lanki proglašen dan žalosti.

Internetom se sada širi snimka bombaša samoubojice koji je ušao u punu crkvu u kojoj su vjernici slavili Uskrs i aktivirao eksploziv koji je nosio u torbi na leđima.

Napadi su izvedeni u ukupno tri crkve i tri luksuzna hotela. Osim poginulih, ozlijeđeno je još 500 osoba, od kojih je 375 u bolnici.

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele "osveta za napad na muslimane u Christchurchu", govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.

Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine – National Thawheed Jama'ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP. 

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.

Ministar zdravstva Rajitha Senaratne rekao je kako su upozorenja počela još 4. travnja kada je ministar obrane pisao šefu policije i upozorio ga na djelovanje islamističkih ekstremista, a policija je 11. travnja pisala pak šefu sigurnosti pravosuđa i odjela za diplomatsku sigurnost. Još nije poznato jesu li i koje su radnje poduzete zbog tih prijetnji.

1/17

Vlasti kažu kako je bilo poznato gdje teroristička skupina trenira i gdje su im ''sigurne'' kuće, no nisu identificirani bombaši samoubojice čija su tijela pronađena kao ni drugih dvadesetak osumnjičenih koji su pritvoreni.

Svi bombaši bili su lokalni stanovnici, no sa sumnjivim stranim vezama.

VIDEO Napadi u Šri Lanki

Komentara 44

Avatar bandogcro
bandogcro
12:28 23.04.2019.

Najzalosnije su izjave Obame, Hillary i drugi koji ne nazivaju žrtve Katolike, nego Easter worshippers. U nedjelju je napadnuta Uskrsna povorka u Nigeriji od strane jednog muslimana, najmanje deset ubijeno. Nigdje niti riječ ontome.

IS
istjerivačzloduha
12:49 23.04.2019.

Onaj terorist slušao četničke pjesme,poludio i pobijo ljude na Zelandu.Koju je ovaj pjesmu slušao s novog Luciferovog albuma?

DU
Deleted user
12:30 23.04.2019.

Izraelci znaju posao. Zakon samo treba prepisati i doslovno provoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije