Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Veterinarska inspektorica nadzirala samu sebe i utvrdila da je postupala savjesno i odgovorno

Nero je 12 godina živio zavezan lancem, imao je tumor koji je bio sve veći, inspektorica je tvrdila da se vlasnica o njemu brine i da ne trpi bol. Posljednjeg dana prošle godine Nero je eutanaziran
17. siječnja 2022. u 18:45 1 komentara 1666 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Nero je dugo živi u lošim uvjetima, bio je bolestan, u proteklih godinu dana Udruga Prijatelji životinja zbog svega je veterinarskoj inspekciji poslala nekoliko prijava. Tražili su da vlasnica odvede psa veterinaru i da ga makne s lanca na kojem je inače proveo 12 godina. Nadležna inspektorica zaključila je da ništa nije sporno i da Nero ne trpi bol, iako je imao tumor na anusu, rane na ušima, a bio je sve mršaviji. Nesretna životinja svoj život je skončala 31. prosinca 2021., eutanaziran je na preporuku lokalnog veterinara, a Prijatelji životinja nastavljaju tražiti pravdu.

– Tražimo reviziju svih mišljenja veterinarske inspektorice V. P. i mjera koje (ni)je naložila vlasnici o uvjetima i načinu držanja psa Nera koji su doveli do njegove smrti. Molimo da reviziju rada ne obavlja sama inspektorica jer je očekivano da će za sebe subjektivno tvrditi da je postupala „odgovorno i savjesno”, već da to obavi veterinarska inspekcija iz Zagreba, te da nas obavijestite o rezultatima provedena nadzora i svojim daljnjim postupanjima kako bismo o tome obavijestili zainteresiranu javnost – piše u zadnjoj prijavi Udruge Prijatelji životinja. Traže i odgovornost i kaznu za veterinarsku inspektoricu.

A sve je počelo još krajem 2020., kad su psa na lancu na imanju na kojem nikog nije bilo ugledali slučajni prolaznici. Svjedokinja H.B. nakon toga više puta je obilazila psa, tražila od veterinara i veterinarske inspekcije pomoć za njega, a vlasnici K.O. nudila financijsku pomoć i prijevoz Nera na pregled u veterinarsku ambulantu. No, vlasnica je sve odbila.

– Veterinarska inspektorica tijekom 2021. na prijave je odgovarala da pas ne trpi bol, a ujedno je navodila da veterinari Veterinarske stanice Krapina preporučuju davanje psu analgetika kako bi mu se ublažila bol. Tvrdila je i da se vlasnica primjereno brine za Nera i ne zanemaruje ga, iako je pas živio na lancu, u odvratnim uvjetima koji su predstavljali opasnost za njegov život i zdravlje. Na to je u dopisu od 28. siječnja 2021. upozorio i komunalni redar D. V. koji je naložio vlasnici da makne trule grede i crjepove koji vise iznad psa i prijete urušavanjem, da osigura za njega kućicu i zaštitu od vremenskih nepogoda i da mu osigura veterinarsku pomoć jer 'na psu su vidljive ozljede u predjelu anusa'. Unatoč takvom nalazu inspektorica je u svojim odgovorima na prijave, uključujući odgovor iz studenog 2021., nastavila ponavljati da nije uočila zanemarivanje psa od strane vlasnice „s obzirom na zdravlje, smještaj i njegu” – ističu. Dodaju da je veterinarska inspektorica ukazala potpuno povjerenje izjavama vlasnice, ali nije ispitala svjedokinju H.B., susjede i ostale koji bi mogli posvjedočiti jesu li ikada vidjeli Nera da je pušten s lanca, ali i o ostalim okolnostima njegova držanja.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Inspektorica je čak smatrala potrebnim naglasiti da je vlasnica K.O. izjavila da je „žalosna, a još me i maltretiraju”. Tako je pokazala suosjećanje prema vlasnici, ali ne i prema psu Neru. Iako je nejasno zašto je dotična žalosna kada su uvjeti u kojima je držala psa bili sramotni, bijedni, ponižavajući za bilo koje biće, a osobito za psa koji ovisi o ljudskom postupanju. Nejasno je i tko ju maltretira – možda H. B. koja joj je nudila veterinarsku i svaku drugu pomoć za psa, veterinari koji su joj nudili liječenje ili naša udruga koja je tijekom 2021. tražila od veterinarske inspekcije da sukladno svojim zakonskim ovlastima pomogne bolesnom psu tako da mu se osiguraju primjereni uvjeti, liječenje i dobrobit, što držanje na lancu na hladnoći do smrti svakako nije – kažu Prijatelji životinja.

Dodaju kako su 28. prosinca 2021. tražili, između ostalog, inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije iz Zagreba, utvrđivanje svih okolnosti iz prijave i reviziju dosadašnjih nalaza i mišljenja veterinarske inspektorice V. P.

– Iz odgovora je vidljivo da je nadzor nad vlastitim radom provela sama inspektorica V. P. jer u odgovoru govori o sebi i u prvom i u trećem licu jednine te zaključuje sama za sebe da je postupala odgovorno i savjesno. Tako odgovor na našu prijavu završava rečenicama: „U vezi zdravstvenog stanja sam uvijek tražila mišljenja veterinara, što je vlasnica uvijek i osigurala dok je pas bio živ. Nadzorom na dan 3. siječnja 2022. godine nisu utvrđene nesukladnosti u vezi postupanja prema psu Neri. Slijedom navedenoga zaključujemo da je inspektorica postupala po prijavama odgovorno i savjesno tako da je utvrđivala sve činjenice i okolnosti koje je bilo moguće utvrditi” – kažu iz Udruge te dodaju: – Životinju se smije eutanazirati samo ako trpi jaku i neotklonjivu bol. Zašto je Nero usmrćen kada nam je inspektorica još mjesec dana prije njegove smrti napisala da mu tumor ne prouzrokuje bol? Isticala je i da mu vlasnica daje tablete protiv bolova, a navodno ga ništa ne boli. No veterinari su nam rekli da ga vlasnica nikada nije niti dovela u ambulantu radi pretraga i postavljanja dijagnoze.

Nije li Nero zbog tumora trpio bol, a ona se povećavala kako je tumor rastao? Boljelo ga je sigurno kad je pokušavao sjesti na zemlju, blatnu, zaleđenu, mokru. Postavljaju još neka pitanja na koja traže odgovore, ali i odgovornost. Ne bi li teško bolestan pas trebao biti na toplome, a ne ostavljen sam, na lancu? Za veterinarsku inspekciju to nije zanemarivanje?

– Veterinarska inspekcija i u slučaju psa Nera reagirala je prema već poznatom obrascu štiteći interese vlasnika koji zanemaruje ili zlostavlja životinju, a držanje na lancu smatra osiguranjem dobrobiti psa. Praksa pokazuje da pojedince koji zanemaruju životinje takvo blagonaklono postupanje inspekcije ohrabruje da ponovno nabave životinju i odnose se prema njoj jednako znajući da neće biti kažnjeni. Građani očekuju od veterinarske inspekcije istinsko nastojanje da se pomogne životinjama, a postoje primjeri da je to itekako moguće – smatraju Prijatelji životinja.

Zatvoren u sobi Kako se provodi zakon Na dojave da pas mjesecima nije izišao iz kuće nadležni utvrdili – pas je živ Zbrinjavanje životinja Veterinarska inspekcija: Sklonište u Slavonskom Brodu nije zadovoljilo uvjete iz Pravilnika o skloništima
NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gable:

    Ta osoba nesmije se nazivati ljudskim bicem. Fuj sramota