Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Na dojave da pas mjesecima nije izišao iz kuće nadležni utvrdili – pas je živ

Prozor sobe iz koje se čulo da pas zavija i cvili zatvoren je, ne vidi Toro ni svjetla. Što jede i spava li u izmetu nitko nije provjeravao. Vlasnik je poznat i policiji i veterinarskoj inspekciji, a jedan pas uginuo mu je zatvoren u boksu
10. siječnja 2022. u 14:05 0 komentara 20296 prikaza
Zatvoren u sobi
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Nadležni za provođenje Zakona za zaštitu životinja trebali bi kontrolirati kako i u kakvim uvjetima žive životinje, barem kad netko prijavi da nešto nije u redu. Ako je suditi po svemu što se događa u Vodicama, gdje volonteri mjesecima čekaju samo da im netko odgovori na prijave, ne mogu se baš pohvaliti svojom ažurnošću, a niti zainteresiranošću.

Nakon brojnih dojava da pas Toro mjesecima nije bio u šetnji, da je posljednji put viđen ljetos kad je nekako uspio pobjeći, da ga čuju kako zavija i cvili zatvoren u kući, da ne vidi ni sunca jer se škure na prozorima sobe iz koje se čuje nikada ne otvaraju, da vjerojatno i spava u svom izmetu, sve je prijavljeno i komunalnim redarima i veterinarskoj inspekciji. Čekalo se mjesecima, nitko se nije oglasio. Odgovore na pitanja što su poduzeli, ili će poduzeti, jesu li obavili nadzore i što su pronašli potražili smo i sami. I nekako u isto vrijeme počeli su stizati odgovori i nama i podnositeljima prijava.

U prvom odgovoru iz Državnog inspektorata kažu nam kako su Predstavku koja upućuje na navode iz upita proslijedili komunalnom redarstvu Grada Vodica, a inspekcijski nadzor još traje. Prošlo je još mjesec dana, a na ponovljeni upit iz DIRH-a odgovaraju.

– Veterinarska inspekcija obavila je koordinirani inspekcijski nadzor, zajedno s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova PU Šibensko-kninske te komunalnog redarstva Grada Vodica. U trenutku nadzora posjednik psa nije zatečen kod kuće. Dan kasnije veterinarska inspekcija je samostalno obavila inspekcijski nadzor na istoj lokaciji i nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti veterinarske inspekcije, no predstavka je dostavljena Odsjeku za komunalno redarstvo Grada Vodica na postupanje iz njihove nadležnosti – kažu iz DIRH-a i dodaju kako je podnositelju predstavke odgovor poslan elektroničkom poštom. Što su točno utvrđivali iz nadležnosti veterinarske inspekcije nisu objasnili.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Iz Grada Vodica prvo naglašavaju da predmetni slučaj vodi veterinarska inspekcija, a komunalno redarstvo istoj pruža potporu te suradnju.

– Nakon nove prijave komunalno redarstvo izašlo je zajedno s veterinarskom inspekcijom i policijom na teren. Međutim, kuća je bila zatvorena te u njoj nije bilo nikoga. Policijski službenici koji su bili na asistenciji izjavili su da prilikom obilaska predmetne kuće zatekli vlasnika (u odgovoru navode i njegovo puno ime, M. K., op. a.) u šetnji sa psom Torom. Samim time, predmetna prijava nije utemeljena – stoji u odgovoru Grada. Jesu li provjerili kako i gdje živi pas iz odgovora nismo doznali. Očito, psa nisu ni vidjeli, jer veterinarska inspekcija kaže da su u nadzoru naknadno bili sami. No, komunalno redarstvo zaključuje da prijava nije utemeljena na osnovu onoga što su izjavili policijski djelatnici. Gdje je nestalo 'postupanje iz njihove nadležnosti', zbog kojeg je veterinarska inspekcija i proslijedila prijavu komunalnom redarstvu? Nije valjda potpora veterinarskoj inspekciji i suradnja sve što u Gradu Vodicama smatraju nadležnošću komunalnog redarstva?

Podnositelji prijave zatražili su da se ponovi nadzor veterinarske inspekcije jer i dalje stižu dojave da psa nitko nije vidio. No, revizija je odbijena uz, kako doznajemo, obrazloženje da je prošlo premalo vremena otkad su bili u nadzoru. A tijekom kojeg se vlasnik pokazao na vratima i doveo psa na lajni, u kuću nisu ni ulazili. Vlasnik psa Tora inače je dobro poznat i policiji i veterinarskoj inspekciji. Kad je Toro početkom prošle godine završio u skloništu As eko, a lutao je bez nadzora gradskim ulicama, vlasnik je prijavljen zbog prijetnji inspekciji. U zakonskom roku nije došao po psa, ali mu je Toro ipak vraćen. Inspekcija je tada objasnila da sklonište samo određuje kome će udomiti psa. Pa su tako psa vratili, iako je istom vlasniku prije nekoliko godina pas uginuo u boksu. Kažu da se i za njega nije brinuo, nije ga ni hranio. I tada je sve prijavljeno nadležnima, nitko nije reagirao.

Kad prođe dovoljno vremena, novi nadzor veterinarske inspekcije možda više i neće trebati jer neće imati što nadzirati.

briga za životinje Komunalni redar usmeno naredio vlasniku da popravi uvjete u kojima žive psi Zbrinjavanje životinja Veterinarska inspekcija: Sklonište u Slavonskom Brodu nije zadovoljilo uvjete iz Pravilnika o skloništima
Nenad Periš
POTRAGA JOŠ TRAJE
Otac nestalog Splićanina: Javljaju mi se svakakve vračare, govore mi da znaju gdje je Matej
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.