Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrinjavanje životinja

Veterinarska inspekcija: Sklonište u Slavonskom Brodu nije zadovoljilo uvjete iz Pravilnika o skloništima

Foto: Privatni album
1/4
16.12.2021.
u 13:10

Kako navode iz DIRH-a, sklonište je dobilo rok za popravak uvjeta, ali on očito još traje jer su skotnu kujicu s gradskih ulica opet spašavali građani

Skrivali su se duboko u rupi u kojoj su živjeli i preživjeli. Izlazili su u potrazi za hranom i brzo bježali u sigurnost, što dublje. Lovili su ih volonteri danima, spasili ih i pronašli privremeni smještaj u kojem se oporavljaju i bezbrižno rastu. Zaboravili su već na glad i strah, mrak iz kojeg su vrebale opasnosti. Cijepljeni su i čipirani, a udomljavaju se isključivo kao kućni ljubimci.

Ostavljeni u šumi, na putu prema Poloju, četiri štenca za Grad Slavonski Brod i djelatnike skloništa bili su samo broj. Na informaciju da su u šumi psi koji trebaju pomoć iz skloništa su volonterima odgovorili da nemaju uvjete za štenad. Tragom informacije da registrirano sklonište nema uvjete za zbrinjavanje štenadi Državni inspektorat RH upitali smo što će poduzeti u konkretnom slučaju. Nakon 'pismene obuke', u kojoj su nam objašnjavali zakonske propise, ovlasti te dužnosti jedinica lokalne samouprave i njihove obveze u zbrinjavanju napuštenih životinja, odgovaraju nam da će veterinarska inspekcija provjeriti navode iz upita te poduzeti zakonom propisane mjere. Na ponovljeni upit, nakon gotovo mjesec dana, kažu da je tijekom studenog proveden nadzor u skloništu za životinje u Slavonskom Brodu.

Foto: Privatni album

– Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Sklonište nije zadovoljilo uvjete iz Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje pa će se za navedene nesukladnosti izdati rješenje o otklanjanju nedostataka u zakonskom roku – kažu iz DIRH-a. Pobrojali su i članke koje Sklonište nije zadovoljilo, tu su čl. 18. st. 4., čl. 13., čl. 22., čl. 26. i čl. 29. Kako nisu napisali što su točno nadzorom utvrdili, možemo samo pretpostaviti prema navedenim člancima. A oni, između ostalog, govore o tome da sklonište mora osigurati prostor za kujice za štencima i štence bez majke, određenu temperaturu, svjetlo, grijanje, hlađenje i i prozračivanje prostorija, da mora vodite evidencije o psima, ali i o tome tko je u skloništu zadužen za određene postupke.

Sve to, očito je, slavonskobrodsko sklonište nije osiguralo i ne provodi. I nije ovo prvi put da se građani žale da sklonište odbija zbrinuti napuštene pse. Pisali smo o tome još početkom godine, kad su nam iz Ministarstva poljoprivrede rekli da je sklonište u Slavonskom Brodu otvoreno uz sve uvjete koje mora ispunjavati. I iz Grada Slavonskog Broda rekli su nam tada da imaju sve prostore koje moraju imati, ali i da "azil za životinje Sretna šapica ne bi trebao odbijati zbrinjavanje napuštenih životinja, pa tako ni zbrinjavanje štenaca i kujica". I dodali da će za zbrinjavanje napuštenih životinja u 2021. godina izdvojiti 500.000 kuna. Iako sklonište može zbrinuti 41 psa, prema podacima iz Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućna ljubimce od početka 2021. u skloništu ih je zbrinuto 17, posljednji još 4. studenog.

Foto: Privatni album

Zašto sklonište i dalje ne prima kujice i štence, a na pozive građana i volontera odgovara da nemaju karantenu, nismo uspjeli doznati. Na naše upite nisu odgovorili iz Grada, ali ni iz tvrtke TD Komunalac d.o.o. koja upravlja skloništem. Je li rješenje već izdano i stiglo te koliko će trajati taj zakonski rok nije nam poznato, no očito još nije prošao. Ili još nije ni započeo. Jer u Slavonskom Brodu proteklih dana tražila se pomoć u zbrinjavanju skotne kujice, da mlade na svijet ne donese na zimi i kiši. Pomogli su joj i opet građani, volonteri, oni kojima to nije dužnost. U skloništu su i opet rekli da ne primaju skotne ženke.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije