Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliki uspjeh DZNAP-a: Jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst

Cilj DZNAP-a je, uz kolektivnu zaštitu autorskih prava, poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara i fotoreportera. Danas je u tome napravljen još jedan korak dalje, navodi se u priopćenju
30. listopada 2020. u 16:14 0 komentara 404 prikaza
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) izborilo je naknade za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava: prvi put u Hrvatskoj oni će dobiti naknadu za distribuciju fotografija od strane press clipping agencija. 

Sara Medeiros VIDITE LI I VI? Napravila selfie pa se prestrašila onime što je vidjela u odrazu naočala

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"DZNAP je danas sklopio novi Ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje programskih sadržaja medija sa sve tri press clipping agencije i time  regulirao isplatu naknada za distribuciju novinarskih i fotografskih autorskih djela, nakon što je prethodni ugovor raskinut s 31. prosinca 2019. godine upravo u svrhu monetiziranja naknada za fotoreportere. 

-  Kolege fotoreporteri koji su dosad bili izostavljeni iz raspodjele naknada u kolektivnoj zaštiti autorskih prava konačno su dobili pravičnu naknadu: prema novom ugovoru jedna fotografija vrijedi jednako koliko i jedan tekst. Nakon što smo krajem 2018. od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ishodili proširenje licence za kolektivnu zaštitu fotoreportera, to nam je bio prioritet. S današnjim smo datumom monetizirali jedno novo kolektivno pravo - ističe Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a te dodaje da će prve naknade fotoreporterima biti isplaćene početkom 2021. za autorska djela distribuirana u 2020., istodobno kad i naknade novinarima. 

Fotografije su sastavni dio „paketa“ u kojem s tekstom čine cjelinu te će konačno i fotoreporteri participirati u prihodu kojem oduvijek doprinose. Nakladnici, s kojima DZNAP dijeli naknade od kolektivne zaštite, pozdravljaju dogovor i adekvatno plaćanje iskorištavanja autorskih prava.

viralna fotografija Djeveruše pozirale s mladenkom, a svi su primijetili samo jedan detalj

-   Iza nas su iscrpljujući pregovori s press clippinzima koji su trajali više od godinu dana i to u godini koja je iznimno teška i za nas i za njih te smo u jednoj fazi čak zatražili i vanjsku arbitražu. No, vjerujemo da smo ovim ugovorom, koji je sklopljen na pet godina, postigli adekvatnu zadovoljštinu za autore i nakladnike s jedne strane te dugoročnu poslovnu stabilnost i usklađenost sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima za agencije s druge strane – komentira predsjednica DZNAP-a. 

Cilj DZNAP-a je, uz kolektivnu zaštitu autorskih prava, poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara i fotoreportera. Danas je u tome napravljen još jedan korak dalje. Novinari i fotoreporteri mogu slobodno izvještavati samo ako su adekvatno plaćeni za svoj rad, to je i pretpostavka neovisnosti. DZNAP poziva kolege fotoreportere koji još nisu članovi da ispune pristupnicu - punomoć na web stranici www. dznap.hr i time ostvare pravo na isplatu naknade", navodi se u priopćenju. 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.