Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25-postotni suvlasnik

Veliki poslovni iskorak osječkih IT-ovaca: Njemački div Possehl postaje strateški partner Mona

Osijek: IT tvrtka Mono
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
05.06.2023.
u 14:41

Denis Sušac i još troje entuzijasta povijest ove firme počeli su ispisivati na tavanu njegove kuće, a uskoro bi im tijesna mogla postati i moderna zgrada u budućem IT parku u koju su uselili koncem 2021.

Njemački industrijski i tehnološki div, grupa Possehl, postaje strateški partner osječke IT tvrtke Mono. Njihova digitalna jedinica, Possehl Digital, postaje 25 postotni suvlasnik Mona koji, inače, slavi 20. rođendan i itekako je prepoznat na američkom tržištu. Denis Sušac i još troje entuzijasta povijest ove firme počeli su ispisivati na tavanu njegove kuće, a uskoro bi im tijesna mogla postati i moderna zgrada u budućem IT parku u koju su uselili koncem 2021. Okreću upravo novu, povijesnu stranicu.

- Cilj nam je bio stupiti u strateško partnerstvo s jakim vanjskim partnerom koji će nam otvoriti nova tržišta koja, kao relativno mala tvrtka u svjetskim okvirima i iz Osijeka, nismo bili u mogućnosti sami otvoriti – započeo je Denis Sušac, Monov CEO.

Njemačka grupa Possehl globalno je aktivna tehnološka grupa koja danas broji više od 13.200 zaposlenih u preko 200 tvrtki iz 30 zemalja svijeta. Ostvarili su lani zajedničku dobit od 5,5 milijardi eura. U Hrvatskoj je prisutna kroz nekoliko tvrtki, među kojima je najpoznatija Harburg – Freudenberger Belišće d.o.o., globalni lider u proizvodnji strojeva za plastiku i gumu. 

VEZANI ČLANCI:

Velik je to sustav usmjeren uglavnom na klasičnu industrije, dok se Mono, pak, usavršio u visokoj tehnologiji, a svoje su "niše" pronašli u medicini, farmaciji, bankarstvu, financijama i osiguranju. Mono je lani ostvario prihod od gotovo 60 milijuna kuna, dok im je dobit bila blizu 26 milijuna kuna. Primarno im je tržišto bilo i ostaje Sjeverna Amerika, no izvoze u više od 90 zemalja svijeta.

- Bilo je dosta ponuda za akviziciju firme, no nisu bile na tragu naših razmišljanja. Ono što smo htjeli, to smo i realizirali – partnerstvo s jakim vanjskim igračem gdje Mono zadržava svoju kulturu, identitet i način rada. Ništa nam se u smislu upravljanja i rada ne mijenja, ali ono što će se promijeniti jesu projekti i, nadam se, benefiti koje dobivamo uz takve projekte. Pozitivne posljedice ovoga projekta osjetit će i naši zaposlenici, a nadam se i šira zajednica – ističe Sušac.

Naime, s tradicijom dugom 175 godina, grupa Possehl ima impresivnu povijest, a ono što ih izdvaja jest činjenica da je jedini dioničar grupe Zaklada Possehl koja je usmjerena na dobrotvorni rad te ulaganja u zajednicu i grad Lubeck koji im je i središte.

- Radi se o sustavu od kojeg puno možemo naučiti, a kako sami kažu, i oni će dosta naučiti od nas. Radi se o klasičnim industrijama koje imaju potrebe za digitalnom transformacijom i zapravo su tražili resurse da to i ostvare – nastavlja suosnivač Mona.
Uz već spomenutu belišćansku tvornicu za proizvodnju strojeva za izradu automobilskih guma, Grupa Possehl u svom sustavu ima i tvornicu za proizvodnju strojeva za čišćenje, kao i pogone za proizvodnju strojeva za preradu ulja, ali i industriju za preradu dragocjenih metala. Širok je, tako, spektar tvrtki na koje bi se osječki IT-ovci htjeli orijentirati.

Nerijetko se govori kako IT sektoru predstoje krizne godine pa je novinare zanimalo jesu li se iz Mona i stoga odlučili na partnerstvo s njemačkom grupacijom, kako bi dodatno ojačali.

- I to je jedan od razloga zašto se vezati s nekim jačim, iako nije primaran, nama je trebalo širenje tržišta. No, nakon brzog rasta, IT industrija ulazi u razdoblje koje ne bih nazvao turbulencijama, nego više korekcijama. Mi problema vezanih za to nismo imali, a ovo nam je još jedan garant da ih neće ni biti. S približno 160 zaposlenih, najveća smo lokalna IT tvrtka, no naša su konkurencija sustavi od 10 pa i 50 tisuća ljudi i teško je ulaziti u tržišnu utakmicu s njima pod jednakim uvjetima. Partnerstvom dobivamo znatan vjetar u leđa i jamstvo da će nam to u budućnosti biti puno lakše – zaključio je Denis Sušac, poručujući kako definitivno računaju i na nova zapošljavanja.

>> VIDEO Gradnja mosta Drava koji je dio najskupljeg infrastrukturnog projekta u povijesti Hrvatske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije