Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Poezija i revolucija”

Pogledajte jedan od najuzbudljivijih dokumenata zagrebačkoga štrajka 1971.

07.02.2021.
u 13:34

Hrvatskom proljeću Večernji list posvećuje specijalni magazin na 156 stranica, koji se na kioscima pojavio danas, u nedjelju, 7. veljače,

Jedan od najboljih i najuzbudljivijih dokumenata zagrebačkoga studentskog štrajka 1971. godine dokumentarni je film Branka Ivande “Poezija i revolucija”, koji je premijerno predstavljen tek 2001. godine, u koprodukciji Filmskog autorskog studija (FAS) i zagrebačke udruge Factum. Nastao je na temelju materijala koje je tijekom štrajka snimila grupa studenata predvođena Ivandom i Zoranom Tadićem, a koji su bili bunkerirani punih 25 godina!

>>>>> Dokumentarni film možete gledati putem naše Facebook stranice.

– Sjećam se dobro kako je počeo štrajk, ali i toga da je televizija zabranila bilo kakvo snimanje studentske pobune. Ja sam baš bio na kraju studija i smatrao sam da se radi o događaju koji se mora snimiti. Uostalom, vidjeli smo snimke praških i pariških studenata 1968. godine, zašto da mi sada budemo pasivni? Odmah sam nazvao Tadića i rekao mu: “Stari, hajdemo snimati.” Jednu kameru dobili smo od pokojnog producenta Krunoslava Hajdlera, a drugu nam je posudio naš profesor Ante Babaja s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Filmsku vrpcu tajno nam je, ispod pulta, dao TV urednik Angel Miladinov. Podijelili smo se u dvije studentske ekipe, primjerice jedan dan ja bih proveo na Ekonomskom, a Zoran na Pravnom fakultetu... Bio je to veliki kreativni zanos, studenti su bili u ekscitiranom stanju. Kada je na samom kraju štrajka televizija dopustila da njihovi reporteri dođu na fakultete, studenti su povikali: “Aaa, ne, već nas snima Ivandina ekipa!” – prisjetio se redatelj, u čijem je timu producent Nenad Puhovski tada bio zadužen za snimanje tona.

– Bilo je to vrijeme kada smo i inače na Akademiji sve radili sami, a ja sam bio jedan od nekolicine koji su znali snimati ton. Osim toga, nakon propasti ‘68., zanimalo me što će biti s ovim prosvjedima. Studentskim vođama godilo je da se snima takav film, a opća atmosfera na fakultetima i u studentskim domovima išla nam je u prilog. Jedini su problemi nastali kada se održavao sastanak u Gradskom komitetu SK u Mesničkoj, jer nas nisu puštali unutra – prisjetio se Puhovski, koji se nakon osamostaljenja Hrvatske angažirao oko pronalaska snimki i kao producent pomogao da se dovrši film.

– Kad je štrajk završio, uz užasno razočaranje studentskog vodstva, policija nam je oduzela sve materijale, ali vratili su ih nakon dva dana, vjerujem na temelju naređenja Savke Dabčević-Kučar. Međutim, kasnije su nam opet sve oduzeli! Naše snimke u beogradskom Zastava filmu prebacili su na 35-milimetarsku vrpcu i koristili na suđenju Draženu Budiši, Ivanu Zvonimiru Čičku i drugima. Kasnije smo vidjeli da je u tom materijalu bilo i falsifikata, primjerice na snimci jedne osobe mogao se čuti tuđi glas. Dva sata naših snimki nestalo je, ali jako puno je ostalo i od toga smo, zahvaljujući sjajnom montažeru Alfredu Kolombu, napravili jednosatni dokumentarac – objasnio nam je redatelj Ivanda.

Doći do snimki koje su bile pod embargom, prisjetio se Puhovski, bio je mukotrpan proces u kojem su sudjelovali Hrvatska kinoteka, policija, sud i cijeli niz pojedinaca, od Žarka Puhovskog do odvjetnice Jadranke Sloković. Ivandi se ideja da napokon završi film jako svidjela, ali Tadić više nije bio zainteresiran.

– Premda su moji politički stavovi u velikoj mjeri drukčiji od sudionika tih događaja, bilo je to izuzetno uzbudljivo snimanje iz kojeg smo, barem se nadam, uspjeli napraviti vrlo zanimljiv film – zaključio je Puhovski, koji je s pokojnim Hajdlerom podijelio producentsku ulogu. Redatelj “Poezije i revolucije” Branko Ivanda duhovito je pak dometnuo da ga danas više zanima poezija, a manje revolucija.

Ove godine navršava se 50 godina od sloma Hrvatskog proljeća, reformskog pokreta koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske. Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražilo ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji.

U užem smislu pokret je trajao od Desete sjednice Centralnog komiteta SKH u siječnju 1970. pa sve do sloma na sjednici Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije održanoj u Karađorđevu od 1. do 2. prosinca 1971. godine. Nakon te sjednice, nazvane „sječom Hrvatske“, nastupilo je razdoblje „hrvatske šutnje“ koje će trajati sve do potkraj 1980-ih kad se rađa novi demokratski pokret koji će dovesti do hrvatskoga državnog osamostaljenja.

Specijalni magazin i okrugli stol

Tome važnom razdoblju suvremene hrvatske povijesti Večernji list posvećuje specijalni magazin na 156 stranica, koji na se na kioscima pojavio danas u nedjelju, 7. veljače.

Održali smo i okrugli stol u televizijskom studiju Večernjeg lista na kojem su sudjelovali Ivan Zvonimir Čičak, istaknuti proljećar i jedan od vođa studentskoga pokreta, te trojica povjesničara: Željko Krušelj sa Sveučilišta Sjever, Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest i Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Komentara 19

Avatar rubinet
rubinet
17:56 04.02.2021.

Pa je li moguće da se na hrvatskom portalu ,u samostalnoj Hrvatskoj, 50 godina nakon Hrvatskog proljeća ne smije napisati kako je hrvatski jezik u tim olovnim vremenima bio na udaru srpskog jezika ? Pa zašto ste mi izbrisali komentar ?

PL
plutarh275
15:52 04.02.2021.

U obračunu sa proljećarima najgoru ulogu su igrali domaći izdajnici kao druga račan i brojni drugi koji su za to nagrađen i izašli u prve redove komunjara. Brojni proljećari poput savke su slomljeni, postali su drukeri i tajno radili za službe UDBE, Posebno je tužno kako su ucjenama, prijetnjama slomili Vicu Vukova jednog od simobola domoljublja i prkosa, kako bi spasio goli život i svoju obitelj.

VI
Vilson
16:57 04.02.2021.

50 godina je prošlo od žestokog bunta protiv pokušaja jugoslavenizacije Hrvata, a još uvijek ima dosta slijedbenika tog procesa, poput dade55, kojima je u redu ta nasilna srbizacija hrvatskog pod parolom - pa, sve je to isto! Dobro Rueben primjećuje kako to danas "bode uši". I po tome se vidi koliko je bio opravdan revolt tadašnjih studenata, naroda, intelektualaca i domoljubnog dijela SK (Srbi su stajali sa strane i škrgutali zubima), a bilo je i puno drugih razloga - jedan od najvažnijih je zahtijev za sveopćom demokratizaciju društva. Bilo je i među Hrvatima sebičnih i a nacionalnih karijerista (Račan, Jure Bilić i sl) koji su se priklonili Titovoj liniji. A kada je krenuo obračun s proljećarima, srpska milicija (uglavnom dovedena sa Banije i Korduna, te iz Srbije) sa užitkom je mlatila i hapsila nas studente (i srednjoškolce) od dana Savkine smjene 12.12.1971.g., pa sve do 15. prosinca, no mi smo svejedno uporno svih tih dana dolazili protestirati na Trg. Da, Rueben, kako čudno danas zvuči ta riječ "informis ati" - a tada tako uobičajena. Taj mali detalj govori kako je vrijedilo izdržati svu tadašnju Golgotu, kao i Golgotu domovinskog obrambenog rata. Izdajnicima je vrijeme da prekinu sa svojom rabotom, kako im nije jasno da ne mogu uspjeti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije