Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pratite od 18 sati: 50 godina od sloma Hrvatskog proljeća, pokreta koji je uzdrmao ustroj SFRJ

Tome važnom razdoblju suvremene hrvatske povijesti Večernji list posvećuje specijalni magazin na 156 stranica koji će se na kioscima pojaviti 7. veljače 2021. godine te okrugli stol koji će se održati danas u televizijskom studiju Večernjeg lista od 18 sati
05. veljače 2021. u 08:01 58 komentara 13629 prikaza
Hrvatsko proljeće
Foto: Branko Knez i FAS/FACTUM
Pogledajte galeriju 1/3

Ove godine navršava se 50 godina od sloma Hrvatskog proljeća, reformskog pokreta koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske. Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražio ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji.

Vice Vukov Pjevač kontra režima Dosje o Vici Vukovu: SAD mu prijetio izgonom bude li kritizirao Jugoslaviju

U užem smislu pokret je trajao od Desete sjednice Centralnog komiteta SKH u siječnju 1970. pa sve do sloma na sjednici Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije održanoj u Karađorđevu od 1. do 2. prosinca 1971. godine. Nakon te sjednice, nazvane „sječom Hrvatske“, nastupilo je razdoblje „hrvatske šutnje“ koje će trajati sve do potkraj 1980-ih kad se rađa novi demokratski pokret koji će dovesti do hrvatskoga državnog osamostaljenja.

MONTIRANI PROCES Izvukli smo stare novine, ovako je Puhovski govorio na suđenju proljećarima: 'To su nacionalisti'

Tome važnom razdoblju suvremene hrvatske povijesti Večernji list posvećuje specijalni magazin na 156 stranica koji će se na kioscima pojaviti 7. veljače 2021. godine te okrugli stol koji će se održati u televizijskom studiju Večernjeg lista, a na kojem će sudjelovati Ivan Zvonimir Čičak, istaknuti proljećar i jedan od vođa studentskoga pokreta te trojica povjesničara: Željko Krušelj sa Sveučilišta Sjever, Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest i Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kockica MIRKO GALIĆ Hrvatska ne može preskočiti da su se važne hrvatske ideje rađale i u Kockici

Kakav je bio položaj Hrvatske u Jugoslaviji, tko je pokrenuo Hrvatsko proljeće i zašto, što se događalo u vrijeme masovnoga narodnog pokreta, jesu li zahtjevi hrvatskih proljećara bili preradikalni, kakva je bila uloga studenata, Matice hrvatske, Katoličke crkve, zašto je komunistički režim pokrenuo partijske čistke i suđenja, tko je i koliko robijao zbog Hrvatskog proljeća, zašto pokret nije uspio... – samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti sudionici okrugloga stola.

Moderator je izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković.

Okrugli stol možete gledati na Večernjakovim digitalnim platformama u petak 5. veljače od 18 sati.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Pajo:

    A Puhovski!!???

  • damascus:

    Bio sam sudionik tih događaja i ponosam sam na to. ŽIvjela Hrvatska.

  • iluustrator:

    malo se priča o hrvatskom proljeću, još manje o hrvatskim proljećarima, a nimalo o drukerima. vrlo zanimljivo.