Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO REPORTER VEČERNJEG LISTA PROBIO SE DO LIBANONA

Večernji u Libanonu: Beirut je razrušen kao Dresden 1945.

svi-1-txt.jpg
import
20.07.2006.
u 19:27

Odmah nakon dolaska u zračnu luku u Damasku može se osjetiti ratna psihoza nekoliko tisuća ljudi, među njima i mnogo stranaca, koji su napustili Libanon ondje čeka ukrcavanje u zrakoplove. Aerodromska je zgrada pretvorena u prihvatilište izbjeglica jer je više od pola milijuna Libanonaca napustilo domove. Osim u zračnoj luci, libanonske su se izbjeglice smjestile u školama i sportskim dvoranama u glavnom gradu Sirije. Unatoč tome što su me kolege novinari koji su smješteni u Damasku upozorili da ne radim gluposti i krenem prema Beirutu jer izraelski zrakoplovi pucaju na sve što se kreće, ipak sam se odlučio na možda najluđu pustolovinu u karijeri.

Sigurna smrt
Krenuo sam prema Beirutu. Cijene taksija kreću se od 500 do 1000 dolara po osobi, a prije rata u Libanonu su uzimali po deset dolara. Ipak, naš je vozač bio milosrdan prema nama pa je uzeo samo 400 dolara. Zbog učestalog bombardiranja, zatvorena je glavna cesta što vodi od Damaska prema Beirutu.

Vozači koji idu prema Beirutu voze sporednim cestama. Ali nijedna cesta nije sigurna jer ih izraelski zrakoplovi raketiraju pa nas je samo luda sreća spasila od sigurne smrti. Izraelski su zrakoplovi oko 5.40 sati po lokalnom vremenu u Tal Šišu raketirali kamion i putnički kombi jordanske registracije koji su vozili ispred nas. Poginulo je osam putnika. Zbog toga smo na pola sata morali prekinuti putovanje i skloniti se na sigurno mjesto.

Eksplozije
Nastavak puta nije bio siguran jer je cijeli Libanon na meti izraelskih zrakoplova i mornarice koji tuku sve, pa ni kršćanski dijelovi nisu sigurni. Danas je izraelska mornarica ispalila nekoliko raketa na krišćanski dio Beiruta Al Ašrafij. Izraelci su danas bombardirali i zračnu luku i predgrađe Beiruta, a i na jugoistoku Libanona ima mnogo žrtava.

Izraelski zrakoplovi najviše tuku po predgrađu Beiruta, tzv. sigurnosni trokut gdje je bio stožer Hizbullaha. Ulice su u Beirutu puste, ljudi rijetko izlaze, osim kad nešto moraju hitno obaviti. Osim rijetkih novinara, u predgrađu Beiruta nema nikoga.

Nakon dolaska u Beirut posjetio sam mjesta u predgrađu koja su bila izraelske mete ovih dana. Predgrađe Beiruta možemo usporediti s Dresdenom 1945. nakon savezničkog bombardiranja. Beirut je postao grad duhova. Ondje nitko ne vjeruje u skori prestanak rata, pa se svi pripremaju za dulje ratno razdoblje. I u vrijeme pisanja ovoga teksta dvadesetak snažnih eksplozija potreslo je Beirut.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije