Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zajedno 58 godina

Večernjak: sidro za svoje čitatelje i druge medije

Zahvaljujući svom elektronskom izdanju, Večernjak danas ima više čitatelja nego kad je bio najnakladniji list
01. srpnja 2017. u 14:00 0 komentara 276 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Kažu da se nakon 50. godine više ne slavi svaki idući rođendan, nego eventualno onaj “okrugli”. No narodne novine, što je od osnutka Večernji list, baš nekako otkad je prešao 50. rođendan gotovo ljubomorno čuva tu svoju tradiciju i redovito obilježava svaku svoju novu godišnjicu. I to nije samo zato što poručujemo da je proizvod, dnevne novine, i dalje živ nego stoga što vidimo da s tih dugih 58 godina baštinimo i znanja i iskustva na kojima se temelji i naš daljnji razvoj kao medija.

Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova Ne propustite Prelistajte Večernji iz 1967. kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova

A u posljednjih desetak godina na medijskom su se planu stvari toliko izmijenile da je, kao i u mnogim drugim područjima ljudskog života, sada nemjerljivo teže obraniti svoje stečevine. Međutim, u tom poslu, sa svojih 58 godina postojanja, Večernji list pokazuje veliku žilavost. U poplavi novih načina komuniciranja, kad se čini da, putem društvenih mreža i eksplozije novih načina komunikacije, svatko ima udjela u informiranju, sve je očitije da se u toj kakofoniji događa i “reverzibilni” proces, u kojemu mnogi korisnici informacija sve intenzivnije traže sigurno sidrište u plovidbi kroz uzburkani i gusti informacijski prostor.

Tisak nije mrtav

Tisak (print), dakle, nije gotov, čak ni kao ta nama toliko draga “papirnata” platforma, no naš je opstanak izravno vezan uz razvoj novih platformi. Podatak da Večernji list drži primat i u svom elektronskom izdanju dokaz je da ga sada prihvaćaju i generacije onih kojima je “papir” stran i koji nisu razvili naviku čitanja i informiranja na tradicionalni način.

Nama je ovdje, kao velikom medijskom izdavaču najvažnije to što Hrvati i svi naši građani, a to pokazuju podaci, i dalje vole čitati. Gotovo je nevjerojatno, ali istinito da, premda su se novinske naklade drastično umanjile u posljednjih desetak, pa i petnaestak godina, Večernji list ima znatno više čitatelja nego u vremenima kada je bio najtiražniji dnevni list, ne samo u Hrvatskoj nego i na prostorima bivše državne zajednice. Upravo stoga “papirnati” Večernji list smatramo svojevrsnim novinskim “nosačem zrakoplova” u sastavu cijele flote drugih platformi i medijskih projekata. Ona spomenuta “žilavost” u toj rastućoj floti i najviše dolazi do izražaja.

Večernji tiskanje povodom rođendana VIDEO Pogledajte proces stvaranja Večernjeg lista!

U proteklih godinu dana Večernji list dodatno je pojačao svoj društveni i politički utjecaj u Hrvatskoj. Naše pomno pripremane i praćene konferencije koje je Večernji list počeo organizirati kao najutjecajnija medijska kuća ponudile su mnoga moguća rješenja i za goruće probleme Hrvatske.

Takva je bila naša megakonferencija “Hrvatska kakvu trebamo” organizirana proljetos, na kojoj je desetak velikih stručnjaka, uz nazočnost cijeloga političkog i državnog vrha, detektiralo probleme i ponudilo rješenja za goruće probleme. U skladu s jačanjem svog utjecaja i važnosti u društvu, Večernji list čuva i svoju društvenu odgovornost, što je posebno važno u novim uvjetima kada su tržište preplavili novi, mladi i hitri mediji, koji preferiraju brzinu, ali ne daju kontekst i sve aspekte nekog događaja ili priče, a većini nedostaje i ona medijska “svetinja” – provjera točnosti i preciznost.

U valovima vijesti sve se učestalije događa da se pojavljuju i tzv. fake news, netočne, izmišljene ili samo dijelom točne informacije koje se potom brzom transmisijom šire u uvjetima kada svatko prepisuje od svakoga. Takvo djelovanje novih medija i mreža i državne vlasti sve češće ocjenjuju pojmom “hibridni rat”, što jest dobar naziv za pojave koje iskrivljuju stvarne događaje, karaktere osoba i zatamnjuju stvarne motive njihove objave. U toj novoj stvarnosti novinski izdavač s ovakvom, 58 godina dugom tradicijom postaje sigurno utočište za čitatelje, sidrište i referentna točka za građane i druge medije.

Širenja iskrivljenih informacija, koje sada krasi nove oblike komuniciranja, bilo je i prije 58 godina. Samo su se platforme za komuniciranje promijenile. Uvijek je, naime, bilo onih koji su prenosili senzacije, glasine, tračeve. Ali je i tada i sada vrijedilo da je nešto vijest tek onda kada se objavi u Večenjem listu. Takvi mainstream mediji poput Večernjaka sada dobivaju na društvenoj težini i važnosti više nego ikad.

Profesionalna jezgra

Ovaj je narodni list i u teškim uvjetima sve do danas sačuvao svoju profesionalnu jezgru, svoje novinare, grafičare, uredništvo i sve druge koji baštine osnovne zakonitosti novinarske profesije. Ovakav stav izdavača sada je usmjeren na očuvanje civilizacijskih dosega našeg društva. Netočnosti, manipulacije informacijama i radikalizmi i dalje neće stanovati na stranicama Večernjaka, bile one papirnate ili elektronske.     

Slijetanje na Mjesec Rođendanski dar Legendarna izdanja: Povijesni trenutak kada je čovjek sletio na Mjesec Dražen Klarić Riječ glavnog urednika Večernji je već 58 godina u službi svojih čitatelja, na strani istine i pravde Naslovnica sa atentatom na Kennedyja Rođendanski tjedan 'Vijest koja je potresla svijet': Pogledajte izdanje Večernjeg lista iz 1963.

 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.