Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitanje časti

Vatikan naređuje biskupu Milovanu: Žali se zbog Dajle

'28.04.2010., Pula - Svecano otkrivanje spomen ploce na rodnoj kuci Sluge Bozjega Egidija Bulesica. Plocu su otkrili pulski gradonacelnik Boris Miletic i porecko-pulski biskup Ivan Milovan.  Photo: Du
'Dusko Marusic/PIXSELL'
24.08.2011.
u 14:00

Crkveni krugovi: Biskupa Milovana iz Vatikana pritišću na različite načine, pa čak i prijetnjama ostavkom

Vatikan ponovno želi poniziti porečkog biskupa Ivana Milovana. Točnije, traži od njega da podnese žalbu na rješenje Ministarstva pravosuđa o povratu Dajle u državno vlasništvo. Nakon odluke Ministarstva pravosuđa da se zemljište koje je u povratu imovine vraćeno Porečko-pulskoj biskupiji ponovno vrati državi, Vatikanu nije ostala druga mogućnost nego napraviti pritisak na Porečku biskupiju da se žali na tu odluku.

Izbačeni iz igre

Naime, svojom odlukom o povratu Ministarstvo pravosuđa presjeklo je spor između Porečko-pulske biskupije i talijanskih benediktinaca iz Praglie, u kojemu je arbitrirao Vatikan tvrdeći da je riječ o unutarcrkvenom sporu. Tako je Ministarstvo pravosuđa iz igre izbacilo i benediktince i Vatikan. Međutim, očito je da benediktinci ne odustaju od svojih nakana pa i dalje preko svoga vatikanskog lobija inzistiraju na tome da se spor vrati u unutarcrkvene okvire. S druge strane, Vatikan je bio iznenađen i pogođen odlukom našeg Ministarstva pravosuđa pa mu je sada pitanje časti kako će spor završiti. No, za pritisak mu je ostao jedino porečki biskup Ivan Milovan, koji bi, kako doznajemo iz naših crkvenih izvora, sada trebao podnijeti žalbu na odluku Ministarstva pravosuđa.

– Biskup Milovan to sa stopostotnom sigurnošću neće učiniti jer nije htio potpisati ni onaj sramotni sporazum, a pogotovo sada neće ovo napraviti. Uostalom, sami su istarski svećenici na svom susretu rekli da će radije vratiti zemlju državi nego da pripadne benediktincima – rekli su nam u Crkvi.

Suspenzija "na minutu"

Vatikan sada svoju politiku u Istri vodi preko prvog tajnika Maura Lallija jer se nuncij Roberto Casari povukao u sjenu nakon reakcija u javnosti, ali i odnosa s hrvatskim biskupima, koji, premda u većini šute, ne podržavaju ovo što se događa njihovu kolegi u Poreču. U Crkvi nam tvrde da biskupa Milovana iz Vatikana pritišću na razne načine, pa čak i prijetnjama ostavkom, a na upit hoće li ga ponovno suspendirati “na minutu”, kako bi netko umjesto njega podnio ovu žalbu, naši sugovornici iz Crkve kažu da, nakon svega što se dogodilo i izbilo u javnost, Vatikan to zacijelo neće ponoviti.

Ključne riječi

Komentara 57

VE
venezuela
14:14 24.08.2011.

Da je takvih poput Milovana bilo kad su se prodavale hrvatske banke i tvrtke, Hrvatska danas ne bi puzajući ispunjavala sve zahtjeve gospodara Nikad Hrvatska ne bi bila dužna 55 milijardi eura, nikad ne bi rasprodala nacionalno bogatstvo, nikad ne bi spala na 20% prijeratne proizvodnje

Avatar seneka
seneka
14:15 24.08.2011.

Milovane, pozdravi njegovu Svetost i pouči ga da u 10 zapovjedi postoji i ona koja govori: NE POŽELI NIŠTA TUĐE.. Star je pa je možda zaboravio. Ništa osobno,bez ljutnje. Amen.

MB
Mato Bosna
14:24 24.08.2011.

Pokušaj Italije da opet dođe u posjed Istre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije