Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNIMAN USPJEH

Varaždinac završio godinu s najvišom ocjenom na Cambridgeu: Među 7% najuspješnijih

Cambridge i Ilija Srpak
Foto: britannica/facebook
31.07.2019.
u 14:51

Naveo je razlike i sličnosti obrazovnog sustava Hrvatske i Engleske, istaknuo je organizaciju i opremljenost fakulteta.

Bivši maturant Prve gimnazije u Varaždinu Ilija Srpak prema rezultatima ispita među 7 posto najuspješnijih je studenata na Cambridgeu u svojem smjeru.

U intervjuu za Varaždinske vijesti Srpak je istaknuo kako je završio s najvišom mogućom ocjenom jedan, tzv. First class. Što je kod njih jedan, to je kod nas ocjena pet.

– Stalno imam puno učiti, radi se prilično napredno gradivo i to na kvalitetan način kroz sustav drukčiji od onog u Hrvatskoj: moja okolina je jako poticajna i mnogo ljudi dijeli moju strast prema znanju i radu – kaže Srpak za Varaždinske vijesti. Dodaje kako je jako zadovoljan te da će se iduće godine truditi biti u top deset studenata. 

Istaknuo je kako je glavna prednost to što je prisiljen osamostaliti se, a glavni nedostatak studija u inozemstvu jest to što je teže prilagoditi se na novi jezik i sustav.

– Isto tako, studirati u Engleskoj malo je skuplje nego u Hrvatskoj, ali postoje načini da se živi normalno – kaže mladi student za Varaždinske vijesti.

Nabrajavši razlike i sličnosti obrazovnog sustava Hrvatske i Engleske, istaknuo je organizaciju i opremljenost fakulteta.

– Opremljenost fakulteta, naravno, neusporediva je s Hrvatskom. Cambridge je bogat i imamo izuzetno mnogo različitih uređaja – HPLC, NMR, elektronska mikroskopija, difraktometri s X-zrakama dio su studentskih praktikuma. Oduševili su me i oprema i sami praktikumi. Mislim da sam se zabavio, ali i jako mnogo naučio – kaže Srpak.

Komentara 27

MA
majlena
15:16 31.07.2019.

Malog pratim još otkad smo ga viđali po plesnim turnirima. Uspješan tamo, uspješan na državnim natjecanjima, uspješan na faksu. Bravo! Žao mi je što više djece, uključujući moju, nema takvu žeđ za znanjem.

DU
Deleted user
15:01 31.07.2019.

Bravo moj Varaždinac, kao što je za vidjeti po broju komentara, da si nogometaš ili Severina bio bi zanimljiviji. Nadam se da ćeš svojim znanjem uspjeti zaraditi kao nogometaš, koji jedva složi suvislu rečenicu.

Avatar Trpimir
Trpimir
17:19 31.07.2019.

Bravo, bravo i bravo! Inace ovaj decko je na jednom medjunarodnom natjecanju sam rekao komisiji da su mu pogreskom dali vise bodova od zasluzenih: sto kazete na to postenje i taj odgoj!! Mali ne samo da je super pametan i talentiran nego je i super posten i odgojen a to je vrijednost koja nema cijenu! Sve pohvale nasem Varazdincu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije