Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA NAGRADA IZ INFORMATIKE

Maturant Marko Rajković primio nagradu u iznosu 5000 eura

31.07.2019.
u 14:15

"Nije svrha da svi postanu programeri ili dizajneri,  informatika je osnova pismenosti koju treba što prije savladati bez obzira što će se u životu raditi", naglasio je utemeljitelj nagrade Boris Sakač.

Marko Rajković, učenik III. gimnazije iz Osijeka koji je ostvario najbolji, stopostotni rezultat na ispitu iz Informatike ovogodišnje državne mature, primio je u srijedu za svoj uspjeh novoosnovanu Nagradu Sakač koja se ove godine dodjeljuje prvi put.

Rajkoviću su nagradu, u iznosu pet tisuća eura, na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uručili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i  Boris Sakač, utemeljitelj Nagrade, koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine.

Posebnim priznanjima i s 2,5 tisuće kuna Ministarstvo je nagradilo 20 učenika i učenica za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, Matematike i obveznoga stranog jezika, na višoj, A razini.

Zahvalivši roditeljima, profesorima i mentorima u ime nagrađenih, Rajković je rekao kako mu je drago da je puno maturanata postiglo dobre rezultate što pokazuje kako u Hrvatskoj postoji potencijal u koji treba nagraditi i da Hrvatska ima vrlo talentirane ljude.

"Važno je ulagati u znanje, ne biti zavidan na tuđim rezultatima nego se na njih ugledati i nadati se da ćemo jednog dana mi biti ti koji će rasturati. Bit će nas raznih zanimanja i zato se trebamo međusobno pomagati za dobrobit svih nas, jer ako mi nećemo, tko će", poručio je Rajković.

Divjak: Digitalizacija u službi boljih ishoda učenja i šansi na tržištu rada

Ministrica Divjak je rekla kako je ta nagrada i prilika da se vidi koliko je važno dati doprinos u nagrađivanju i prepoznavanju onih najboljih.

"Tu smo ove godine čak imali i slatkih briga jer je bilo dvoje maturanata sa sto posto riješenim ispitom, ali onda smo uzeli pomoćni kriterij, odnosno rezultat iz Matematike. Naš ovogodišnji dobitnik je ostvario rezultat od 98,33 posto", istaknula je Divjak.

Po njezinim riječima, treba shvatiti koliko je ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanje važno te da ono nije trošak, nego investicija, što se najbolje vidi kod najrazvijenijih država.

Divjak je izrazila zadovoljstvo što je uvedena nagrada za Informatiku jer je i u sklopu kurikularne reforme stavljen naglasak na digitalnu transformaciju škole. "Osim pohvala tu smo imali i kritika jer se ljudi boje promjena i nije shvaćeno  koliko se potrebe društva i gospodarstva mijenjanju", dodala je.

"Ne promoviramo digitalizaciju radi digitalizacije, nego radi boljih ishoda učenja, ona je u službi boljih šansa naših učenika na tržištu rada, alat bez kojeg teško da ćemo prosperirati", ocijenila je.

Sakač: Informatika je danas osnova pismenosti koju treba što prije savladati

Utemeljitelj Nagrade, Boris Sakač, doajen hrvatske informatike i dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei, svjedok je informatičke revolucije, dok je radio na Olimpijskim igrama tako se najbolje mogao izračunati precizni rezultat, a danas je njihova organizacija bez informatike nezamisliva na svim razinama, kao i u svim drugim djelatnostima.

"Da bi uhvatili korak s razvijenim svijetom bitno je obrazovati mlade da se služe informatičkim alatima, digitalna pismenost je razumijevanje kako vam informatika može pomoći u vašem poslu", ustvrdio je.

Sakač pozdravlja uvođenje obaveznog predmeta Informatike u škole i smatra kako mnogi to pogrešno mistificiraju, a neki i zaziru od nje. "Nije svrha da svi postanu programeri ili dizajneri,  informatika je osnova pismenosti koju treba što prije savladati bez obzira što će se u životu raditi", naglasio je.

Među dobitnicima posebnih priznanja, 20 maturanata s najboljim prosjekom obveznih ispita na A razini, su Domagoj Perković, Anđela Maleš, Mislav Barić  iz splitske III gimnazije, Laura Horvat (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec) te Kim Staničić i Josip Srzić iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske.

Iz zagrebačke, V gimnazije tu su Jana Jelčić, Bjanka Vrljić, Karlo Bujas, Laura Busak i Tina Drinčić, a iz zagrebačke XV gimnazije Marko Tutić, Tin Plavec, Laura Boroš, Ana Marija Anđelić, Lucija Gojmerac.

Posebna priznanja za izvrstan uspjeh na maturi dobili su još Karlo Anđelković (II. gimnazija, Zagreb), Toni Ivanković (III gimnazija, Osijek), Petra Daković (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok) i Luka Buršić (Glazbena škola Ivana Matetića - Ronjgova, Pula).

Ključne riječi

Komentara 7

LO
lojtra2
17:26 31.07.2019.

Digitalizacija je još jedna "liberalistička" (nekad bismo rekli komunistička) podvala kojom se želi pojačati kontrola uobičajenih životnih procesa i njima sigurnosno "zanimljivih" osoba. Ni više ni manje od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije