Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osoba tjedna - Vaclav Klaus
, predsjednik Češke

Vaclav Klaus
 - obećao, pa porekao da neće blokirati Lisabonski ugovor

vaclav klaus
Ilustracija Tonči Zonjić
16.10.2009.
u 12:01

U nekim pretencioznijim analizama nagađa se da Klausovo protivljenje Lisabonskom ugovoru nije posve naivna ni banalna stvar.

Još dok je Lisabonski ugovor "visio" u Irskoj, češki predsjednik Vaclav Klaus obećavao je gotovo kao da se zaklinje. Prođe li Lisabonac na ponovljenom referendumu u Irskoj, on ga neće dalje blokirati. Kad je međutim, Lisabonski ugovor ipak dobio dovoljno referendumskih glasova u Dublinu, Klaus bez ikakvoga opterećenja mijenja ploču. Opet ga neće potpisati. Ma koja obećanja? Klaus ne daje potpis i maše imaginarnom prijetnjom Nijemaca protjeranih iz nekadašnje Čehoslovačke, koji bi mogli tražiti povrat svoje imovine.

Zapekao je taj obrat čak i češkoga premijera Jana Fischera. Klausova strahovanja pred zahtjevima protjeranih Nijemaca bespredmetna su, tvrdio je Fischer. Ali kao da nije imao kamo, nego je najavio da će o dodatnim Klausovim uvjetima za potpisivanje Lisabonskog ugovora ipak pregovarati s 27 članica EU.

Vaclav Klaus obreo se u politici, kao i Vaclav Havel, ubrzo nakon pada “željezne zavjese”. No dok je jedan Vaclav naginjao baršunastom, drugi Vaclav bio je inspiriran “željeznom lady”. Nakon što se prvi priklonio Europi, a drugi se od nje ogradio, Havel je nabio na nos Klausu njegovu obuzetost ekonomskim neoliberalizmom i odsustvo socijalne osjetljivosti. Jaz između dvojice Vaclava, sada kad su već obojica u visokim godinama, nepremostiv je.

Vaclav Klaus kao da je uvijek bio naglašeno svoj, što bi bilo najlakše objasniti time što se u jednom razdoblju života intenzivno bavio sportom. Sportaši se puno žrtvuju, ali im treba i puno zraka. Klaus se bavio košarkom i odbojkom. Kad više nisu išli intenzivni treninzi, rekreirao se tenisom i skijanjem.

Šablonizirana društvena ponašanja nisu ga zanimala. I kad je već bio pod najjačim medijskim interesom, priuštio bi si pokoji izlet izvan braka, pa se danas i u poluslužbenim njegovim biografijama navode imena navodnih, u pravilu, vrlo mladih ljubavnica.

U nekim pretencioznijim analizama nagađa se da Klausovo protivljenje Lisabonskom ugovoru nije posve naivna ni banalna stvar. On jest deklarirani euroskeptik, koji nije dopuštao ni da se na pročelje njegova ureda objesi europska zastava, ali protivljenje Lisaboncu moglo bi imati i dublje motive. Recimo, iskoristiti tu situaciju za još jače potpirivanje antieuropskog raspoloženja i na tom se valu u idućim parlamentarnim izborima dokopati izvršne vlasti...

Klaus zato više ne slovi kao dosljedni euroskeptik, nego prije svega kao politički ekscentrik, za čije eskapade na europskoj sceni ima sve manje strpljenja. Ali, Europa je sklona vanjskoj uglađenosti. Frontalni sukobi u politici u pravilu se izbjegavaju. Kada i ako se bude morala suprotstavljati predsjedniku jedne zemlje članice, bit će to u nekoj diskretnoj formi, čak i ako bude riječ o najobičnijoj ucjeni, recimo mjestom Češke u budućoj Europskoj komisiji.

Ključne riječi

Komentara 12

XA
xaron
18:54 16.10.2009.

KLAUS JE JEDINI POLITICAR KOGA NISU MOGLI KUPITI.

BT
bili-tartuf
14:58 16.10.2009.

ma to su sve Rusofily...ala-mesic´...

OB
-obrisani-
16:09 16.10.2009.

S obzirom da graniče s dve germanske zemlje, od kojih su ih obe držale pod okupacijom uopšte nisam iznenađen ovakvim ponašanjem Čeha broj 1. Uostalom, može mu se. Kad su mogli Francuzi i Holanđani da sruše tzv. Ustav EU pre dve godine, zašto ne bi mogli Česi srušiti Lisabonca? Možda zato što su manje vredni pošto su iz Nove Evrope\"? E pa zayebali su se. I te kako im se može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije