Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RH 5 NOVOOBOLJELIH

Capak: Kupili smo tisuću seroloških testova. Cijena 100 testova je 4500 kuna

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog kriznog stožera
Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL
1/4
04.05.2020.
u 14:52

Većina županija danas ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom

Hrvatska je ušla u drugu fazu popuštanja mjera. Počelo je postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata. Počele su raditi i djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Nacionalni stožer objavljuje nove podatke o situaciji s koronavirusom.

U Hrvatskoj je zabilježeno pet novih slučajeva zaraze, što je ukupno 2101 slučaj zaraze u Hrvatskoj. Jedna osoba preminula je u Splitu koja je bila kronični bolesnik. Na respiratoru je 15. Oporavljenih je ukupno 1522.

"S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, još četiri odluke koje se tiču mjera za brak danas će biti objavljene, o načinu održavanja pogreba, održavanja svadbi, o uporabi dječjih igrališta i okupljanja na javnim mjestima. Proširuje se krug osoba na pogrebu. Ukida se zabrana dostave cvijeća, dopuštaju se pogrebi branitelja uz počasti. Kod sklapanja braka obred se širi s uže obitelji na obitelj i svjedoke, uz epidemiološke mjere. Zabrana svečanosti i dalje ostaje. Donijet ćemo uputu o načinu korištenja igrališta. Sve će biti jasno iz uputa. Mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima neće se produljiti", kazao je Davor Božinović.

Dolazak baka i djeda u škole

"Naša namjera bila je da zaštitimo starije članove domaćinstava. Kako će se to organizirati, jako nam je teško odgovoriti. Mi smo napravili vrlo detaljne upute, vrlo su slične kao i kod drugih, mi smo ih pokušali razraditi detaljnije. Pokušat ćemo to pojasniti, poput pripremanja škola, opremanja", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Drugi krug

"Hrvatska se uspjela obraniti u prvom valu kad nije bilo ničega osim znanja i brze promptne reakcije da prepoznamo zarazu. Kad se pojavio prvi slučaj, mi smo brzo djelovali i napravili dijagnostiku. Ministarstvo zdravstva odmah je reagiralo s pripremanjem planova. Ostali su počeli pripremati se. Nekih pet mjeseci kasnije, nakon što je svijet doznao da postoji virus, bilo je mnogih u svijetu i u regiji koji su se tome smijali. Mi nismo. Budemo li se na ovaj način držali određenih mjera, bit ćemo spremni i za drugi val", kazala je dr. Alemka Markotić. 

VIDEO: Koliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?

"Popuštanje u fazama ići će postupno. Imamo gotovo spremne preporuke za glazbene škole i izvanvrtićke aktivnosti, ali ne znam kad će to biti. Sad smo uveli drugu fazu, pa moramo vidjeti", naveo je Capak.

Otvaranje bolnica

"Kontaktirali smo najveći broj bolnica. Ravnatelji su nam rekli da je broj bolesnika manji. Nije nastupila gužva kako sam očekivao. Bilo je malo gužvi na trijažnim punktovima. To je oduzimalo malo više vremena, ali ravnatelji su se snašli", rekao je ministar Beroš i najavio podatke o tome za nekoliko dana. 

Komentirajući e-propusnice i mogući dolazak na otoke, ministar Božinović naveo je da su neke županije same donijele odluku o tome nakon promjene prvobitne odluke.

Najavio je da će biti promjena i dodao: "Očekujem da će sustav e-propusnica doživjeti znatne promjene i to u smislu liberalizacije".

Dom za starije i nemoćne u Splitu

"Kad je riječ o Splitu, nekoliko puta već smo govorili o toj temi. Rekli smo da je Državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo svoju istragu. Neka institucije rade svoje. Što se tiče prof. Zolaka, on nikad nije bio u samoizolaciji niti je bio pozitivan. S epidemiološke strane nije bilo kršenja nikakvih mjera", kazao je Beroš. 

"Serologija je, po meni, budućnost. No, problem je što danas nema dovoljno pouzdanih testova. Moguće je da se dogode lažno pozitivni rezultati. A na tržištu su se pojavili i antigenski testovi koji pokazuju je li u vašem tijelu gen tog virusa. Ova Vlada radi velike napore da dođe do tih testova i to će biti veliki uspjeh", ustvrdio je ravnatelj HZJZ. 

"Na početku je pouzdanost seroloških testova bila niska, sada je malo viša. Oni testovi o kojima ja govorim laboratorijski su....mi ih za dijagnostiku ne koristimo, već upotrebljavamo PCR. Serološki testovi koje smo kupili pomoći će nam pri tome da vidimo koliko je ljudi imalo bolest. Dobili smo 100 testova da ih isprobamo. Kupili smo 1000. Cijena 100 testova je 4500 kuna", naveo je Capak. 

Kad je riječ o maskama, ponovio je Capak, uvest će se obvezno nošenje maski ako će za tim postojati potreba. 

Video: Frizerski saloni otvorili su svoja vrata: Pogledajte kakvih se mjera treba pridržavati


 

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
18:30 04.05.2020.

Dr Rashid A Buttar prije 3 sata...pogledajte i ne slušajte varalice ....

PI
PIvan
10:58 22.05.2020.

"Dobili smo 100 testova da ih isprobamo. Kupili smo 1000. Cijena 100 testova je 4500 kuna"... Kakva je ono onformacija???? Imamo li onda 1100 testova za cijenu od 1000? Koliko nas je sve kostalo?... kad neki na vrhu ne znajuu racunati, mozemo mi ... cijena od 100 testova puta 10 = 45.000 kuna

BO
bojan430
05:47 07.05.2020.

Caponja Koliko ste testova mogli kupiti za 42 milijona kuna koliko je tvoja stranka dala hercegovcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije