Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Seizmolog Kuk o potresima: U Turskoj se sudaraju tri tektonske ploče. Naša nije u opasnosti

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/17
06.02.2023.
u 15:22

Iz Sirije i Turske stižu katastrofalne vijesti. Više od 1500 osoba poginulo je u tim državama nakon razornog potresa. Strahuje se da bi broj mogao biti veći jer je uništen velik broj kuća i zgrada. Tisuće osoba ozlijeđeno je u potresima. Procese koji stoje iza svega komentirao je za Večernji TV seizmolog Krešimir Kuk

Potres magnitude 7,8 pogodio je jug Turske rano u ponedjeljak u pokrajini Kahramanmaras, a do razaranja i žrtava došlo je i u susjednoj Siriji. Drugi potres magnitude 7,6 pogodio je istu pokrajinu nekoliko sati kasnije. Iz Turske i Sirije dolaze katastrofalne vijesti i fotografije koje pokazuju razmjere štete koju su ovi potresi nanijeli. Seizmolog Krešimir Kuk za Večernji TV prokomentirao je događaje iz Turske.

– Tako jaki potresi se događaju. Današnja dva potresa bila su jaka i ne događaju se često, ali nisu nemogući. Prvi potres nije uspio osloboditi veći dio energije, očekivali su se naknadni. Što su potresi jači, to su i naknadni potresi jači i dulji – kazao je na početku.

Zašto je stradala baš Sirija?

– Potresi koji se još uvijek događaju blizu su granice Turske i Sirije. Ono što je bitno jest tektonika tog područja, ona je takva da se u tom dijelu direktno sudaraju afrička, arapska i euroazijska ploča, kao i takozvana anatolijska. I u svijetu generalno najjači potresi događaju se na direktnom kontaktu dviju ili više tektonskih ploča jer se tamo oslobađa najviše energije.

Je li naša euroazijska ploča u opasnosti?

– Nije u opasnosti, ona je tamo u kontaktu s ostalima. Sile su postojane, one se prenose. Pa i kod nas je u jednom dijelu seizmičnost povezana s uzrocima, a imamo i potiske jadranske mikroploče koja se povlači pod Dinaride. To su fundamentalni procesi, sile koje generalno uzrokuju potrese na ovim širim prostorima.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jesu li razmjeri štete u Turskoj u skladu s jačinom?

– Nažalost, jesu. Potresi su bili razorni, sve što prijeđe magnitudu sedam po Richteru generira goleme količine oslobođene energije, zbog čega su onda posljedice takvih potresa takve kakve se očituju. Nažalost, tako jaki potresi čine ovakve stvari kojima danas svjedočimo.

Koliko bi štete takav potres napravio kod nas?

– Puno štete, ali najviše je do gradnje. Ja često spominjem Japan i Čile gdje se događaju i jači potresi, ali je gradnja prilagođena. Zgrade su otporne i potresi ne izazivaju ni približnu štetu. Jedan dio odnosi se i na mehanizam samog nastanka potresa koji prouzročuje pomicanje tla, pa i parametar dubine na kojem potres nastaje. Plići potresi su jači jer oslobađaju više energije bliže samoj površini Zemlje, a onda su i efekti jači. Ali, gradnja je primarna – i veći turski gradovi su razvijeniji i gradnja je bolja, zbog čega je šteta manja. Sirija je tu još više stradala zbog rata i svega, a i kvaliteta gradnje tamo je puno slabija, kao i spasilačke ekipe za koje je pitanje ima li ih na cijelom području. Sve to ima izravan utjecaj na broj žrtava.

Mogu li ova podrhtavanja utjecati i na nas?

– Ne direktno. Mi nismo u istom sustavu u kojem se trenutačno događaju potresi. Ipak smo dovoljno daleko.

Što možemo očekivati da će se događati?

– Mi, seizmolozi, svi smo rekli da će nakon ovog slijediti serija naknadnih potresa. Oni su jaki jer je jak bio i prvi potres, a trajat će dugo. Potresi s vremenom postaju slabiji, ali s obzirom na to da smo blizu početka vremenskog nastanka serije ovih potresa, to će zasigurno još dugo biti aktivno. Trajat će sigurno mjesecima.

Neke mediteranske zemlje izdale su upozorenje za tsunami. Zbog čega?

– Tsunami se može generirati ako dolazi do pomaka u nivou vodene mase. Ako potres nastane ispod površine mora i tlo se pomakne tako da se u jednom trenutku stvori veliki poremećaj ravnoteže, tada valovi putuju dalje, a tsunamiji se povećavaju. Ovisno gdje je bio potres i na koji je način došlo do pomaka tla, tako se procjenjuje opasnost generiranja tsunamija. Ona je danas bila izdana, ali je vrlo brzo povučena.

>> VIDEO Seizmolog: Ovo bi mogao biti najveći zabilježen potres u Turskoj, zadnji je bio 1939. godine

Komentara 11

DU
Deleted user
16:13 06.02.2023.

Na kraju nije rekao ništa. Jedina znanost koja ne zna ništa predvidjeti

Avatar Zbregov
Zbregov
22:40 06.02.2023.

palac gore ako mislite da je seizmolog Kuk već dosadan i da "kenjavi"!

DO
DođiDaTiŠapnem
20:59 06.02.2023.

Kukče, ni jedna tvoja prognoza do sad se nije učinila točnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije