Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u Efesu

'Katastrofa, slike koje dolaze su strašne. U 13 godina u Turskoj doživio sam četiri velika potresa'

06.02.2023.
u 15:29

Ja sam u Turskoj već 13 godina no ovakav potres ne pamtim. Bila su 3-4 jača ali nikad ovakve razorne moći, priča nam Tomislav Mijatović, pomoćni trener košarkaša istanbulskog Anadolu Efesa

Već 13. sezonu Tomislav Mijatović zaposlenik je dvostrukog klupskog košarkaškog prvaka Europe Anadolu Efesa. A kao čovjek kojem je Istanbul postao dom on je, po našem pozivu potaknutim katastrofalnim potresom koji je pogodio jug Turske, zvučao prilično pogođeno. 

- Ne daj Bože nikome ovako. Slike koje dolaze s juga Turske i Sirije su strašne. Ovo je katastrofa. Ne znam koju bih drugu riječ mogao upotrijebiti. U ovih mojih 13 godina u Turskoj ovo je možda treći ili četvrti veliki potres kojih se ne želim niti sjećati. Sve me strah i pomisliti što bi se dogodilo da takvo što pogodi velegrad poput Istanbula u kojem je posljednji veliki potres bio, mislim, 1999. godine.

Zajedno s obitelji, Tomica stanuje u novijem dijelu Istanbula u kojem su zgrade građene po protupotresnim standardima.

- Kod nas u kvartu, oko hotela Polat, 90 posto zgrada i kuća je novih. Nakon posljednjeg potresa privatno smo angažirali statičara da nam procijeni otpornost naše zgrade na potres. Ako ima zgrada koje ne zadovoljavaju te standarde one se ruše i grade nove.

Ovaj hrvatski stručnjak kojem u Efesu vjeruju kao niti jednom strancu dosad ima peh da je cijeli svoj život proveo na trusnom području.

- Odrastao sam u Zagrebu kojeg je prije dvije godine pogodio potres a studirao sam u Kaliforniji da bih, nakon svega, poslom završio u Turskoj.

Da li se ovo podrhtavanje tla osjetilo u 800 kilometara udaljenom Istanbulu?

- Ako i jest bilo je "zamaskirano" s velikim nevremenom koje je pogodilo Istanbul jer je jako puhalo i treslo.

Zahvaćen svojevrsnom olujom ozljeda jest i njegov klub koji je daleko od vrha Eurolige ali je, sa zaostakom od samo jedne pobjede za osmim, u konkurenciji za ulazak u doigravanje što se, ma u kakvim problemima bili, od branitelja naslova i očekuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije