Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pavliček o zabrani ulaska u Srbiju

VIDEO Ovo je politička odluka. Dužnosnike se zadrži na granici, ali nikome nije zabranjen ulaz

Zagreb: Marijan Pavliček o slučaju SMS
Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2023.
u 11:10

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je jučer čim je saznao za slučaj zastupnika Marijana Pavličeka, kojemu je bio zabranjen ulazak u Srbiju, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju. Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac, kažu u MVEP-u za Večernji list.

"Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju", rekli su iz MVEP-a.  "Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor". 

'Diplomatski incident koji se dogodio prije dva dana osjetio sam na svojoj koži. Zabranili ulazak u Republiku Srbiju. Naime, dobio sam poziv HKUD- a na manifestaciju, kao član saborskog odbora za Hrvate izvan republike Hrvatske, no zaustavljen sam na granici, gdje sam proveo tri sata u autu. Nakon tri sata, bez obrazloženja sam dobio dokument MUP-a Srbije da mi se odbija ulazak u zemlju. Ja stojim iza svake svoje izgovorene riječi u Saboru, ovo je politička odluka, ja sam saborski zastupnik koji je možda najviše govorio o problemima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Tražio sam da se pod hitno rješavaju pitanja granica između RH i Srbije, da se pod hitno rješava pitanje nestalih, pa i pitanje ratne odštete. Iza svih tih riječi stojim i dalje ću ih ponavljati u Saboru. Moram napomenuti da mi je nepojmljivo da se tekući problemi između dvije države ne rješavaju. Sama diplomatska putovnica, koju posjedujem, jamči da bez smetnji propuste nositelja ove putovnice i da mu se pomogne ukoliko je to potrebno. Zahtijevam u ime kluba Hrvatskih suverenista od ministarstva da upute prosvjednu notu Srbiji i ako ne bude pomaka da se uvede politika reciprociteta prema dužnosnicima iz Srbije', rekao je Pavliček.  

Istaknuo je kako se ne može požaliti na graničnu policiju, te da su oni svoj posao odradili profesionalno. 

'Dobio sam informacije da se neki lokalni dužnosnici zadržavaju na granici, ali ne da je nekome zabranjen ulaz. Ja sam član odbora za Hrvate izvan Hrvatske i moja je dužnost i obaveza obići ih, ne samo u Srbiji, nego i u ostalim zemljama. Ja ću definitivno opet pokušati otići u Srbiju i nadam se da neće doći do nikakvih incidenata, jer ovo ne ide nikome u prilog', zaključio je te pozdravio brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu, 4. veljače, prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg. No Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srbijanska policija nije dozvolila ulazak u Srbiju.

On je Večernjem listu rekao da ne zna što je tome razlog. "Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar", rekao je Pavliček.

 

Komentara 32

Avatar madcap
madcap
11:27 06.02.2023.

Ma, sad će to naš Grlić-Radman i Ivica riješit učas. Ima Gordan da mu iscitira Jesenjina, a Dača će odmah potom da zapeva Lutku s naslovne strane i sve će se riješit in no time.

LE
Levanto
12:01 06.02.2023.

Radman i AP su zasluzili pljuvu u čelo. Dokad ponižavanje?

DU
Deleted user
12:27 06.02.2023.

Sigurno će sada Andrej and koalicijski partneri uzvratiti komšijama istom mjerom. Sto posto.😜

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije