Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodan incident

Šefu Suverenista Pavličeku zabranili ulazak u Srbiju

storyeditor/2023-02-05/PXL_160123_97804432.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2023.
u 07:45

Krenuo sam put Vajske na poziv tamošnjih Hrvata ne razmišljajući o mogućnosti da mi neće biti dozvoljen ulazak u Srbiju. Nije pomoglo ni to što kao saborski zastupnik imam i diplomatsku putovnicu koja bi mi trebala garantirati nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi – rekao je Pavliček. Dodaje kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo trosatno čekanje bez bilo kakvog odgovora ili pojašnjenja.

Trebao je to biti jedan običan posjet jednog saborskog zastupnika Hrvatima u Vojvodini, ali je umjesto toga zabilježen neugodan incident. Naime, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu 4. veljače prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg. Međutim, Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srpska policija nije dozvolila ulazak u Republiku Srbiju.

– Krenuo sam put Vajske na poziv tamošnjih Hrvata ne razmišljajući o mogućnosti da mi neće biti dozvoljen ulazak u Srbiju. Nije pomoglo ni to što kao saborski zastupnik imam i diplomatsku putovnicu koja bi mi trebala garantirati nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi – rekao je Pavliček. Dodaje kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo trosatno čekanje bez bilo kakvog odgovora ili pojašnjenja.

– Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar – rekao je Pavliček.

Govoreći o svome neugodnom iskustvu, napominje da je ovo bilo njegovo prvo putovanje preko granice s diplomatskom putovnicom i da je odmah naletio na problem. Ističe i kako za ovakvo postupanje srpske policije, posebno u vrijeme zatopljavanja odnosa između Hrvatske i Srbije, ne vidi razlog osim ako nije riječ nekakvoj osveti jer prošle godine Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Jasenovac.

– Ja drugi razlog ne vidim nego da se radi o političkim razlozima. Moj grijeh u svemu ovome je što sam želio posjetiti hrvatsku zajednicu u Srbiji. Ako je to po njima zatopljavanje odnosa, onda smo u problemu – ističe Pavliček.

Kaže kako se on u svome političkom djelovanju zalaže za rješavanje pitanja granica, bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i rješavanje pitanja nestalih.

– To su teme o kojima govorim i teme o kojima ću svakako i dalje govoriti. I dalje stojim iza svake izgovorene riječi. Iako sam imao neugodno iskustvo, neću odustati i svakako ću uskoro ponovno pokušati posjetiti hrvatsku zajednicu u Srbiji jer mi je to i dužnost i obveza, a i želim to napraviti – rekao je Pavliček.

O ovome incidentu Pavliček je obavijestio hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, konzula Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića te ministra u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova koji je i predsjednik DSHV-a. Pavliček je za ponedjeljak sazvao i konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije govoriti o ovom diplomatskom incidentu. 

VIDEO: Fred Matić s Trga: Neću dopustiti da žene budu drugotne. Ovo je još veća uvreda za muškarce

Komentara 27

Avatar Le-Freak
Le-Freak
08:12 06.02.2023.

Neka se tuzi svome vodji i idolu Milanovicu. On bar ima jako bliske kontakte u Beogradu od kojih inace dobiva upute i gdje je popularniji nego u maticnoj Hrvatskoj.

DU
Deleted user
07:53 06.02.2023.

Vucic pokusava popraviti odnose sa zapadom, uvesti sankcije Rusiji. Kao prvu mjeru je zabranio ulazak hrvatskih rusofila u srbiju.

KO
koraknaprijed
08:02 06.02.2023.

Kome ti možeš pomoći? " zalažes se" za Hrvatske granice i nestale a na drugu stranu pomažeš Rusima rušenje Ukrajinski granica i stvaranje tisuće nevinih žrtava i nestalih u toj zemlji. Kome ti želiš pomoći osim sebi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije