Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA NIJE SUDJELOVALA U TRANSAKCIJI

Matušić: Provjeravamo je li bilo kršenja sankcija EU, bez odobrenja se ne može obaviti prijenos vlasništva

Frano Matušić
Foto: Laura Hana Uremović
1/4
03.11.2022.
u 13:08

- Onog trenutka kada je Sberbanka stavljena na sankcijsku listu, zabranjeno je raspolaganje njezinom imovinom uz određene iznimke. Do 31. listopada bilo je moguće otkupiti udio - rekao je

Državni tajnik Frano Matušić obratio se medijima ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova te govorio o Fortenovi. Vezano uz Fortenovu, iz Vlade su ranije danas rekli rekli kako ne mogu komentirati transakciju preuzimanja vlasničkog udjela jer o njoj nemaju službenih saznanja te da Vlada nije u to bila uključena. Kako smo pisali, Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otkupio je 43,4 posto udjela od ruske državne banke Sberbank.

- Nismo uopće znali za ovu transakciju. Niti jedno državno tijelo, niti Vlada nisu bili uključeni u ovu transakciju koja se izgledno dogodila u Rusiji. Onog trenutka kada je Sberbanka stavljena na sankcijsku listu, zabranjeno je raspolaganje njezinom imovinom uz određene iznimke. Do 31. listopada bilo je moguće otkupiti taj udio - rekao je. 

- Istražujemo sve što možemo istražiti. U cijelu priču je umrežena i nizozemska kompanija, kod njih su depoziti svih vlasnika - kaže i dodaje da se bez odobrenja ne može prenijeti vlasništvo na osobu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Hrvatska nije sudjelovala u transakciji, niti imala saznanja - naveo je i istaknuo kako će se provjeriti je li bilo kršenja sankcijskog režima. 

- Danas smo tražili pojašnjenje od nizozemskih vlasti, vjerujem da ćemo tijekom današnjeg dana dobiti povratnu informaciju je li izdano odobrenje - kaže. 

Dubinski, kaže, treba istražiti je li provedena transakcija. - Ako je provedena, bit će nadležno nizozemsko tijelo koje je eventualno izdalo odobrenje za prijenos vlasništva. Za to treba nizozemsko tijelo izdati odobrenje. To ne znači da neće od hrvatskog nadležnog tijela zatražiti odobrenje. U ovom trenutku, nama je bitno da se poštuju sankcije EU - ističe. 

- Sukladno našim ovlastima, tražit ćemo sve moguće podatke. Nemamo konkretne ugovore, nemamo iz čega iščitati da se transakcija dogodila. Nije riječ o kompaniji, nego o osobi koja je navodno uplatila 500 milijuna eura - kaže Matušić. 

- Državna tijela istražuju sve, u komunikaciji smo s Nizozemskom. Na neka pitanja sada ne možemo odgovoriti - rekao je. Po sankcijskom režimu, do 31. listopada je trebalo imati sva odobrenja. Hrvatska, ponavlja, odobrenje nije dala jer nije bila ni uključena. 

Operativno poslovanje Fortenove, ističe, nije u poteškoćama. - Oni normalno funkcioniraju i dalje - kaže. 

Ključne riječi

Komentara 10

HE
Herceg56
13:19 03.11.2022.

Zašto to nisu kupili"penzijski fondovi" oni su imali interesa za tu kupnju?

Avatar southman
southman
13:19 03.11.2022.

Možda je i uplaćeno do 31.10. Ali pošto je uplata išla od Djevičanskih otoka pa preko Dubajia, Malte i Cipra do Fortanove prošlo vremena.

CH
chawka
13:19 03.11.2022.

De provjerite, ali nemojte da opet milijarde kuna placamo odstete mi porezni obveznici radi vase nesposobnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije