Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet hrvatskoj

Li Keqiang na Pantovčaku: Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/31
10.04.2019.
u 18:58

Kineski premijer završio je sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Štićena kolona na putu je prema zračnoj luci.

Kineski premijer Li Keqiang stigao je u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt ''Jedan pojas, jedan put''. Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

Susretom hrvatske predsjednice i kineskog premijera završio je radni posjet kineske delegacije Zagrebu koja je trenutno na putu  prema zračnoj luci. Kineski premijer sada odlazi u Dubrovnik u kojem će se održati poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Dubrovnik se stoga priprema za dolazak šefova vlada, a sigurnosne mjere na najvišoj razini.

Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednica je tijekom sastanka istaknula kako su odnosi dviju država obogaćeni i suradnjom unutar Kina + 16 formata te je spomenula zančaj inicijative „Jedan pojas, jedan put“ i Inicijativu triju mora, posebice u kontekstu povezivanja Azije s Europom.

Govoreći o Pelješkom mostu, predsjednica je istaknula kako je CRBC prva kineska kompanija koja je dobila posao jednog tako velikog infrastrukturnog projekta na tlu Europske unije, i to na javnom natječaju koji se sufinancira iz fondova EU. Istaknula je važnost luke Rijeka i željeznice od Rijeke do Zagreba i dalje, kao najpogodnijeg pravca za robnu razmjenu između Kine i srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine naglasio je veliki značaj ovog projekta te istaknuo kako je nastavak i proširenje suradnje između Hrvatske i Kine na gospodarskom planu, posebno vezano uz infrastrukturne projekte, od vitalne važnosti za Kinu. Naglasio je kako Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju, a hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Sugovornici su se složili kako postoji potreba za daljnjim jačanjem suradnje na području turizma kao i za uspostavom izravnih letova između Hrvatske i Kine. Na kraju sastanka Predsjednica Republike pozvala je u uzvratni posjet Hrvatskoj predsjednika NR Kine Xi Jinpinga.

U Dubrovniku će povremeno dolaziti do prekida prometa od Zračne luke Dubrovnik do grada Dubrovnika i na području grada Dubrovnika, a privremeno će biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u Ulici Frana Supila, od srijede poslijepodne do četvrtka navečer, kao i u ulici Masarykov put.

Kineski premijer Li Keqiang u 15:05 sati stigao je na Pantovčak i susreo se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Premijeri su trenutno na svečanom ručku u hotelu Esplanade, a na meniju će im se naći pašteta od prepelice u marmeladi od rajčice, teleći file u umaku od goruščice i štrukli.

U 15 sati premijer Li odlazi na Pantovčak sastati se s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednik kineske vlade otvorio je u Klovićevim dvorima izložbu "Učenjaci drevne Kine" čime se obilježava početak Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma

Li Keqiang sastao se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Premijeri trenutačno daju izjavu za medije. Ministri zemalja izmijenili su potpisane ugovore.

Kineski izaslanici darovali su premijeru Plenkoviću košarkašku loptu i dres s brojem 13 jer se zna da je premijer veliki ljubitelj košarke. Time navodno žele uspostaviti suradnju i na sportskoj razini. Premijer bi Kinezima trebao darovati Rimčev električni bicikl Greyp, na što se gleda simbolično jer upravo Rimac u Kini gradi tvornicu električnih baterija. 

Uz električni bicikl Mate Rimca, Kinezi će dobiti i nogometnu loptu s finala Svjetskog prvenstva na kojoj su potpisi svih hrvatskih reprezentativaca 

Održan je sastanak hrvatskog političkog vrha s kineskom delegacijom. Premijer Li Keqiang upisao se u Zlatnu knjigu.

Hrvatska i Kina spremne su otvoriti "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliku važnost Peking daje suradnji s Hrvatskom.

– Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana – rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava.

– Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa – istaknuo je.

Kineski premijer stigao je na Markov trg, upriličen mu je svečan doček uz sviranje himni. Uskoro će se održati sastanak s hrvatskim premijerom. 

Kinesko izaslanstvo donijelo je prigodan dar premijeru košarkašu. #N1info pic.twitter.com/OHrmZ8o77K

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta.

Deset ugovora potpisat će Hrvatska u sljedećih nekoliko dana s Kinom – od protokola koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, preko memoranduma o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologiesa, do sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, rekao je uoči Keqiangova dolaska premijer Andrej Plenković.

Dvije vlade potpisat će šest sporazuma u Zagrebu i još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Godišnja trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura, znatno u korist Kine. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 250.000 turista. 

Zrakoplov kineskog premijera sletio je u utorak oko 19.30. Dok su iz stražnjeg dijela grdosije već izlazili članovi izaslanstva, na prednjim su vratima gosta još čekali domaćini. Predvodio ih je premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom.

Rad na pilotima pomoću dizalice na Pelješkom mostu

Komentara 164

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:43 10.04.2019.

Neka od svega spomenutog se realizira samo gradnja nizinske pruge Rijeka - Zagreb ovaj susret će biti više nego pozitivan. To je ključ za vraćanje Luci Rijeka stari sjaj.

VB
vbn1
11:05 10.04.2019.

S razlogom mu je poklonio baš rimčev bicikl.. samo se vecina ovdje ogorcenih komentatora bas i ne razumije u biznis ;)

NE
Neonacionalist
11:07 10.04.2019.

Realno jedino od Kineza možemo očekivati neka značajnija ulaganja u razvoj Hrvatske uključujući velike infrastrukturne projekte , nešto što bi moglo dati toliko potreban zamah našem već dugo posrnulom ili uspavanom gospodarstvu , dakle trebamo se nastojati nametnuti tako da Kinezi u nama vide glavnog partnera u ovom dijelu Europe , recimo da našu luku Rijeka , Ploče i dr. učinimo glavnim za transfer kineske robe u srednju i jugoistočnu Europu , itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije