Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa 16+1

Potpisujemo 10 sporazuma s Kinezima

Li Keqiang
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.04.2019.
u 06:38

Inicijativa 16+1 “pogurala” je preko ekonomskih i političke odnose i dala novu platformu suradnje koju Hrvatska, s obzirom na veličinu, teško da bi mogla ostvariti

Deset ugovora potpisat će Hrvatska u sljedećih nekoliko dana s Kinom – od protokola koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, preko memoranduma o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies, do sporazuma između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke.

Ekonomski je to dio velikog političko-gospodarstvenog događaja, jedinstvenog u povijesti države – summita inicijative 16 država srednje i istočne Europe i Kine, uz koju će se održati i gospodarski forum. Taj multilateralni dio koji se događa sutra i u petak u Dubrovniku, neodvojiv je od onog bilateralnog koji počinje danas u Zagrebu sastankom premijera Andreja Plenkovića i kolege mu Li Keqianga. Inicijativa 16+1, preko ekonomskih “pogurala” je i političke odnose dviju država i dala novu platformu suradnje koju Hrvatska, realno, s obzirom na veličinu i globalnu moć, teško da bi mogla ostvariti, kao, uostalom, i druge članice inicijative.

Premijeri na gradilištu

Ovo je najveći vanjskopolitički događaj organiziran u Hrvatskoj te jedan od dosad najzahtjevnijih organizacijsko-logističkih događaja, pojasnili su iz Vlade uoči summita. U posljednje dvije i pol godine dvojica premijera sastala su se već pet puta. 
– Toliko susreta na toj razini ne bi bilo realno očekivati u dvadeset godina, a kamoli u dvije – kažu govoreći o odnosima s državom koja se otvorila i ne stavlja više naglasak na izvoz, nego želi uvoziti.


Brojke koje prate summit zaista su impozantne, kineski premijer u Hrvatsku dovodi izaslanstvo s više od 250 članova, a prati ga 70-ak novinara. U Dubrovnik stiže i oko 380 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija te banaka, kao i 500-tinjak predstavnika kompanija i institucija iz Hrvatske te drugih europskih zemalja. Naposljetku, ali ne i najmanje važno, u Dubrovniku se očekuju premijeri 16 država članica inicijative. 
Tješnja suradnja Hrvatske s Kinom počinje s Pelješkim mostom, projektom financiranim najvećim dijelom iz europskih fondova, u ukupnoj vrijednosti od 2,08 milijardi kuna. Stoga će hrvatski i kineski premijer sutra prijepodne obići gradilište gdje će nazočiti završetku prve faze gradnje i zabijanju najvećeg čeličnog pilota (stupa ukopanog u podmorsko tlo koji “sidri” građevinu) – otprilike 20 metara višeg od zagrebačke katedrale, a most se simbolički čita i u nazivu summita “Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove”.


Pogledajte zračnu snimku gradnje mosta:

Kineski premijer u Hrvatsku stiže po završetku summita EU – Kina u Bruxellesu, na kojemu se ponovno preispitivao odnos i utjecaj Kine na europske države, što u neki krugovima nailazi na kritike. No Hrvatska ističe da se odnosi s Kinom grade na tri stupa, u okviru dijaloga EU – Kina, u formatu 16+1 te bilateralnom. U tom će se dijelu potpisati protokol između Ministarstva poljoprivrede i Glavne carinske uprave Kine, a koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu. Otvaranje kineskog tržišta počelo je još 2013., a krajem 2017. u Hrvatsku je stigla kineska inspekcija koja je obišla desetak hrvatskih poslovnih objekata te proučila sustav kontrole veterinarske inspekcije.

Suradnja željeznica

Iz Vlade su objavili i kako će se NR Kinom potpisati i sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke te memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies. Treba vidjeti kako će na to reagirati SAD koji je u trgovinskom ratu s tom kompanijom koju identificiraju kao sigurnosnu prijetnju zbog – kako su rekli – straha od špijunaže. Vlada je na prošlotjednoj sjednici prihvatila i da se potpišu memorandumi o suglasnosti o financiranju istraživanja i razvojnih projekata, uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja te o suradnji u području sporta i posebnih oblika turizma.

Dužnosnici Ministarstva turizma ističu da je kinesko tržište ono koje emitivno najbrže raste. Gledajući brojke, za prvo tromjesečje ove godine postoji porast u dolascima u Hrvatsku od 45 posto, a u noćenjima 59 posto. Godine 2016. sto tisuća kineskih turista posjetilo je Hrvatsku, prošle godine 234.000, a ove godine očekuje ih se oko 300.000. HŽ Infrastruktura će s China Railway Eryuan Engineering Groupom potpisati memorandum o suglasnosti oko uspostave intermodalnog prometnog koridora s naglaskom na mediteranski koridor, a s tvrtkom China Road and Bridge Corporation memorandum o suradnji u okviru projekta nizinske pruge u Republici Hrvatskoj, dionica Rijeka – Zagreb.

Područja suradnje: od izvoza mlijeka do nizinske pruge

1. Otvoren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede i glavna carinska uprava Kine potpisuju protokol o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske 

2. S Huaweijem o obrazovanju

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future"

3. Bankarski sektor i ulaganja

Financijski sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke. Hrvatska će također tražiti članstvo u Azijskoj investicijskoj banci

4. Nizinska pruga, dionica Rijeka - Zagreb

HŽ Infrastruktura i China Road and Bridge Corporation sklapaju memorandum o suradnji u okviru projekta nizinske pruge u Republici Hrvatskoj, dionica Rijeka - Zagreb

5. Radna skupina za ulaganja

Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i ministarstva trgovine Kine o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja

6. Razvoj digitalnog društva 

Memorandum o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologiesa

7. Rekordan broj turista

Ministarstvo turizma Hrvatske i ministarstva kulture i turizma Kine o suradnji u području posebnih oblika turizma. Ove se godine u Hrvatskoj očekuje 300 tisuća kineskih turista 

8. Mediteranski koridor 

Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Groupa o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor

9. Zajedničko financiranje istraživanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske i Ministarstva znanosti i tehnologije Kine donose memorandum o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata

10. Suradnja u sportu

Opća uprava za sport Narodne Republike Kine i Središnji državni ured za sport Republike Hrvatske o suradnji u području sporta

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:07 10.04.2019.

Svaka suradnja sa velikim silama je dobra ako se bazira isključivo na gospodarstvenim osnovama pa tako i sa Kinom. Kinezima je ovaj dio Europe jako bitan u kontekstu brodskog a u budućnosti i planiranog željezničkog prometa prema EU. To treba iskoristiti.

IV
ivan21
07:56 10.04.2019.

Sada imamo šansu nešto više napravit, nešto dobro za Hrvatsku Kinezi nemaju problem sa ulaganjem u Hrvatsku, mi trebamo dati sve od sebe da ovakvu situaciju i šansu ne uprskamo.

KO
koraknaprijed
08:02 10.04.2019.

Ovo sve smo mogli imati prije 10 godina, bolje ijad nego nikad? Poslije ulaska Hrvatske u EU i NATO ovo je sigurno najznacajniji dogadjaj u povijesti samostalne Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije