Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Usvojen amandman Ruže Tomašić: 'Olakšat će posao hrvatskim ribarima'

Nakon što je Europski parlament usvojio Uredbu o tehničkim mjerama i moj amandman, sad se mora postići kompromis s Komisijom i Vijećem, rekla je Tomašić
16. siječnja 2018. u 14:13 12 komentara 4847 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojena Uredba o tehničkim mjerama, a u sklopu nje i amandman Ruže Tomašić kojim se briše članak Mediteranske uredbe koji onemogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjima od 70 posto njihove visine, priopćeno je iz ureda hrvatske eurozastupnice.

Tomislav Tolušić TOMISLAV TOLUŠIĆ 'I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju'

Takva je odredba bila krajnje nepovoljna za hrvatske ribare koje ovo pitanje muči od ulaska Hrvatske u EU, kažu u uredu Ruže Tomašić. Naime, ribolov okružujućim mrežama plivaricama odvija se u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije dna. Izmjenom Mediteranske uredbe uvažile bi se specifičnosti Jadrana, a hrvatskim ribarima, koji 89 posto ulova ostvaruju ovim mrežama, bio bi znatno olakšan posao.

Tomašić se također uspjela izboriti i za definiciju tradicionalnog ribolova, odnosno za definiciju nekomercijalnih ribarskih aktivnosti kojima se živi morski resursi ograničeno iskorištavaju na lokalnoj razini, isključivo za osobne potrebe i isključivo uz korištenje tradicijskih ribolovnih alata i tehnika. Izborila se i za definiciju mreža potegača, koje su od iznimne važnosti za sektor ribarstva RH.

– Nakon što je Europski parlament usvojio Uredbu o tehničkim mjerama i moj amandman, sad se mora postići kompromis s Komisijom i Vijećem. Kao zamjenica koordinatora ECR grupe za ribarstvo, jedina ću od hrvatskih zastupnika sudjelovati u trijalogu i dati sve od sebe da ovaj amandman bude dio kompromisnog rješenja, što će konačno dovesti do izmjene Mediteranske uredbe – izjavila je Ruža Tomašić.

Pogledajte i galeriju lučice Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

Ruža Tomašić
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Ruža Tomašić Europarlamentarka Tomašić Europskoj komisiji: Jesu li kazne za hrvatske ribare sukladne međunarodnom pravu? Ruža Tomašić GAF TJEDNA Ruža Tomašić Sloveniji bi silom odgovorila i poslala policiju i vojsku u Savudrijsku valu Savudrijska vala Savudrijska vala Protiv hrvatskih ribara pokrenuto 7 prekršajnih postupaka
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • juma:

    Rijetki se poput gospodje Tomasic ili Gospodje Petir u europskom parlamentu jos i bore za hrvatske interese. Ostali se bore samo za sebe. Najbolji primjer je gospodin Jakovcic, koji se ne bori niti za Istru, a kamoli Hrvatsku, nego iskljucivo za sebe.

  • Ante tTony:

    Svaka cast da se neko bori i radi za Hrvatske interese .

  • baegnian1:

    Gospođa Ruža Tomašić trebala bi biti hrvatska premijerka ili bar ministrica vanjskih poslova.