Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vlast u Vukovaru mora povećati prava srpske manjine, 3 godine nisu napravili ništa!'

Nećemo tolerirati da se od tri godine od donošenja ne napravi ništa. U listopadu ove godine moraju postupiti po vlastitom statutu i donijeti odluku o tome, kaže Šeparović
12. srpnja 2019. u 10:57 145 komentara 4599 prikaza
Ćirilica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Ustavni sud donio je odluke vezano uz srpsku manjinu u gradu Vukovaru, a vezane uz službenu upotrebu srpskog jezika i pisma. Riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara o kojima je na konferenciji za medije govorio predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Željko Bajalica Željko Bajalica (SOS) 'Srpska strana nije imala takta u rješavanju pitanja ćiriličnih ploča u Vukovaru'

– Ustavni sud donio je odluku kojom je ukinuo članak u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika te se na njihov usmeni zahtjev mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednicu gradskog vijeća. Na njihov usmeni zahtjev mora im se osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca. Nije prihvaćen zahtjev kojom je propisano da se kolektivna prava srpske manjine na području grada Vukovara osiguraju kad se steknu uvjeti sukladno statutu grada Vukovara, rekao je Šeparović.

– Ustavni sud primjećuje i iskazuje zabrinutost zbog toga što gradsko vijeće nije pristupilo o donošenju odluke osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine novim pravima – pojasnio je Šeparović. Od 13 sudaca Ustavnog suda, 10 sudaca je glasalo za, tri suca su glasala protiv.

srpska zastava ugroženo pismo Vijeće od devet mudraca bdije nad ćirilicom u Srbiji

– Nećemo tolerirati da se od tri godine od donošenja ne napravi ništa. U listopadu ove godine moraju postupiti po vlastitom statutu i donijeti odluku o tome. Moraju održati sjednicu i vidjeti koja od prava pripadnika srpske nacionalne manjine s obzirom na dosegnuti stupanj dijaloga mogu se proživjeti i o tome moraju donijeti odluku te obavijestiti Ustavni sud – pojasnio je odluku vezanu uz prava srpske manjine u Vukovaru.

Ćirilica
1 / 10
Miroslav Šeparović
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar VincereAutMori
  VincereAutMori:

  Tko nezna čitati Hrvatska slova i ne razumije Hrvatski nek odseli tamo gdje razumije osim toga ukinuti aboliciju i pohapsiti sve koji su radili cirkus za vrijeme rata.

 • NikoCro:

  Pa ljudi moji do kuda ide ovaj bezobrazluk, u Hrvatskoj je sluzbeni jezik Hrvatski, po ustavu i sto sada ovi palamude, hoces zivjeti ovdje rabi Hrvatski neces rabiti Hrvatski granice su otvorene

 • thu:

  Srbi su bili okupatori i bili bi opet da mogu, ne zaboravimo to nikada!